Hoe zit het met pesticides in bananen ? Niet best.

De bananen die wij in Nederland kopen komen met name uit Ecuador, Costa Rica, Panama, Honduras, Suriname, Colombia, Guatemala en de Filipijnen. We weten al dat het niet al te best is met veel groente en fruit dat wij in de supermarkt kopen. Het is geen onbekend nieuws, dat met name de komkommer, kerstomaten, druiven en mandarijnen erg vervuild zijn. Net zo vervuild zijn de appels, kersen, nectarines, perziken, peren, frambozen en aardbeien.

Eerder waarschuwde een voedingsexpert nog voor de mandarijnen, bij VandaaginBeeld /Telegraaf.

‘Als je zo kijkt naar de verschillende publicaties die er al geweest zijn, dan mogen we ons wél zorgen maken. Het al de zoveelste keer is dat het voedingsbureau maar roept: ‘er is niks aan de hand’. Dat zegt het voedingsbureau altijd. Er zit in bijna al ons fruit stoffen die er niet in horen te zitten. Die mandarijnen komen bijna allemaal bij kinderen terecht, dan komt die hele gifvoorraad bij kinderen terecht. Ik vind dat zeer zorgelijk.’

Maar de banaan dan ? Kunnen we die nog veilig eten ?

Kaaimannen bij bananenplantages, hoge concentraties pesticides in bloed

Onderzoek van Environmental Toxicology and Chemistry, gepubliceerd in september dit jaar, laat weten dat kaaimannen die in de wateren bij de bananenplantages vertoeven, een stuk dunner waren dan normaal. Ze hadden hogere concentraties pesticides in hun bloed, dan kaaimannen die verder van plantages leven. De kaaimannen vlakbij de plantages waren zeker 50% dunner, volgens Peter ross, ecotoxicoloog en professor bij de University of Victoria in British Columbia. Costa Rica is in principe perfect voor bananenproductie, met warme temperaturen, regen op zijn tijd en goede bodem. Costa Rica exporteert miljoenen tonnen bananen, en die komen ook in de Nederlandse schappen.

Het lijkt erop dat we bananen uit Costa Rica beter kunnen laten liggen.

Video: The Sad Story of the Banana: Dangers of Pesticide Abuse

De banaan stond toch bekend als redelijk veilig, maar..

Hoe zit het met de andere landen ?

ProMusa/Mobilizing banana science for sustainable livelihoods meldt dat de bananenoogsten een van de hoogste percentages aan pesticides bevat. ProMusa is een organisatie die werkt met wetenschappers en streven naar bananenteelt in een gezond milieu. De organisatie onderzocht gegevens uit 9 landen en kwam tot de conclusie dat het pesticidegebruik behoorlijk hoog ligt.

Zo te zien is het ook beter om bananen uit Belize, Kameroen, Panama, Colombia en Mexico te laten liggen, als het even kan. Met de bananen uit de overige drie landen valt het dan nog wel mee, in ogenschouw genomen dat gifvrij eten nauwelijks nog mogelijk is, dus alleen zo bekeken is dit nog enigszins acceptabel.

Nare gezondheidsklachten

Volgens andere onderzoeken zit in 63% van de bananen Thiabendazole, en in 23% Imazalil (ook beide pesticides). Dit zijn twee milieugevaarlijke stoffen. Thiabendazole veroorzaakt misselijkheid, braken, moeheid, hoofdpijn, duizeligheid, mogelijk roodheid van de huid en oedeem. ( zie hier) Imazalil wordt ook gebruikt om aardappelen, citrusvruchten en andere vruchten na de oogst tegen schimmels te beschermen. Van vruchten die met imazalil zijn behandeld, mogen de schillen niet gegeten worden. Imazalil is irriterend voor de ogen en corrosief (bijtend) voor de huid. Op lange termijn kan het nadelige effecten hebben op de lever. De stof is zeer toxisch voor waterorganismen.

Een bananenschil is dik, maar deze stoffen werden gevonden IN bananen. De schil beschermt de banaan wel een beetje, maar helaas niet helemaal.

Ze blijven een vervelende pain in the ass, de pesticides. Ze veroorzaken onvruchtbaarheid, hersentumoren, leukemie, non-Hodgkin’s, hormonale- en schildklierproblemen, schade aan het zenuwstelsel. Er zijn genoeg publicaties over te vinden. Ja, schade aan het zenuwstelsel. Pesticides zijn ontworpen om zenuwstelsels aan te vallen. Van insecten en knaagdieren weliswaar, maar u kunt zich voorstellen wat het met ons doet wanneer wij dagelijks pesticides binnenkrijgen. Jonge kinderen zijn er het gevoeligst voor.  Wat wij kunnen doen is de schil verwijderen of goed schrobben, maar helaas zitten de giffen ook in de vrucht. Wanneer we de schil verwijderen halen we de waardevolste voedingsstoffen weg, die zich net onder de schil bevinden. Wat te doen ? Toch twee stuks fruit eten zoals men aanbeveelt, of aan de vitaminesupplementen. Want krijgen we nog wel alles binnen wat we nodig hebben, met twee stuks en twee ons.

Dan maar biologische bananen ?

Een reguliere banaan is steviger. De biologische banaan plet wat makkelijker en wordt eerder beurs. Organische telers gebruiken natuurlijke bestrijdingsmiddelen waaronder alg. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen pesticides en (minder) voedingsstoffen in voeding. Biologisch komt hier wel beter uit.  Helaas is het wel duurder. Maar het blijkt dat we toch een hoge prijs betalen voor goedkoop.

—Tonijnsalade waar geen tonijn in zit. Maar wat er wel in zit, is schrikbarend !—

En hoe zit het met de mandarijnen ?

Update 2016: Pesticiden op groente en fruit in Nederland toegenomen, niet afgenomen


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!