Suiker is absoluut giftig, zegt nieuwe studie onder kinderen

suikerkids1.png

Nieuw onderzoek van professor Robert Lustig (hoogleraar kinderendocrinologie) laat zien dat een verminderde suikerinname grote gezondheidsvoordelen oplevert voor kinderen. Een beperkte suikerconsumptie leverde al na 9 dagen grote verbeteringen op in het metabool syndroom. Het verminderde ook de vetopslag in de lever en de insulineweerstand. Suiker is absoluut giftig, volgens de studie.

Fructose en suiker

suikerkids1

Professor Lustig waarschuwt al een poos tegen suiker en fructose, zoals vorig jaar tijdens een presentatie (3e Congres Arts en Voeding) in Leiden. Hier presenteerde hij onderzoek waarbij de suikerconsumptie werd beperkt tot 10%. Vrijwel alle symptomen van het metabool syndroom, een voorstadium van diabetes, verdwenen tijdens het onderzoek. De suikerhoudende producten werden vervangen door onder meer pizza en chips. Lustig zegt dat obesitas niet de oorzaak is van het metabool syndroom, maar een risicofactor. Vooral fructose is de boosdoener. Meer

Dieetstudie met kinderen met overgewicht

Vet is altijd als de schuldige aangewezen de afgelopen decennia, maar suiker heeft gestaag die plaats ingenomen. Terwijl de cijfers van aan suiker gerelateerde stoornissen –diabetes, obesitas en hartaandoeningen- stijgen, denken veel experts dat terwijl men zich van vetten ontdeed, men dit simpelweg verving met suiker in alle vormen.

‘Absoluut bewijs dat suiker giftig is’

Het is echter een uitdaging om te bewijzen dat de stijging van chronische ziekten inderdaad gelinkt kan worden aan een hogere suikerconsumptie. Prof. Lustig, hoogleraar pediatrische endocrinologie (University of California) heeft naam gemaakt, publiceert boeken en onderzoek waarin hij de kwestie van het suikereffect op het lichaam behandelt. Hij en zijn collega’s denken absoluut bewijs te hebben dat suiker giftig is.

Bij de meeste labstudies zijn de suikerdoses die onderzoekers gebruiken behoorlijk hoog; ze willen vooral snel het effect meten en hebben niet altijd tijd om de meer geleidelijke effecten te meten. In studies waarbij mensen de suikerinname beperken, worden er in het totaal minder calorieën gegeten en is het niet altijd makkelijk om te bepalen of de veranderingen door de suikerbeperking komen of door het verminderd aantal calorieën.

Lustig en collega’s denken dat ze ‘harde en duidelijke data’ hebben dat suiker giftig is, ongeacht de calorie- en gewichtskwestie. Zijn studie werd in oktober gepubliceerd in Obesity.

‘Alles werd beter: van insulineweerstand naar insulinegevoeligheid’

Aan deze studie namen 43 kinderen mee in de leeftijd tot 18 jaar. Lustig verzamelde gedetailleerde voedingsinformatie van de ouders om een idee te krijgen van het gemiddelde aantal calorieën dat elk kind dagelijks nuttigde. Voor elk kind werd vervolgens een speciaal menu ontwikkeld waarvan het aantal calorieën gelijk stond aan wat ze normaal altijd nuttigden. Dit nieuwe dieet volgende ze negen dagen. Het verschil was dat de meeste suiker vervangen was door zetmeel. De kinderen wogen zichzelf dagelijks, en als ze gewicht verloren werd ze opgedragen om meer te eten om hun gewicht hetzelfde te houden.

suikerkids2

 

 

Lustig: “Alles werd beter. Sommige kinderen gingen van insulineweerstand –een precursor voor diabetes, wanneer de insuline niet langer alle suikers die moeten worden afgebroken kan bijhouden- naar insulinegevoelig.

 

 

“We haalden kip teriyaki uit het dieet en deden er kalkoen hotdogs voor in de plaats. We namen de gezoete yoghurt weg en vervingen dit met aardappelchips. In plaats van koekjes en taartjes kwamen er bagels. Dus er was geen verandering in calorieën en het gewicht van de kinderen bleef hetzelfde. “

Na 9 dagen waarin de suiker tot 10% van de dagelijkse calorieën was teruggebracht, zakten de snelle bloedsuikers met 53%, samen met de hoeveelheid insuline die hun lichamen produceerden –insuline is nodig om koolhydraten en suikers af te breken. Hun triglyceride- en LDL spiegels zakten ook en nog belangrijker: ze hadden minder vet in hun lever.

“Dit is causatief’’, aldus Lustig.

Waarom vervanging door zetmeel (en bewerkte voeding) ?

De voeding die de kinderen deze 9 dagen voorgeschoteld kregen is vanuit gezondheidsperspectief niet ideaal. Zetmeel is nog altijd een aanmerkelijke bron van calorieën en draagt bij tot gewichtstoename. Lustig gebruikte juist zetmeel om een punt te maken in een wetenschappelijk onderzoek –dat het effect van suiker op het lichaam alles overstijgt dat met calorieën en gewicht te maken heeft.

“Ik zeg op geen enkele manier dat we de kinderen gezonde voeding gaven. We gaven ze waardeloze voeding, bewerkte voeding en toch gingen ze er op vooruit. Stel je dus eens voor hoeveel ze vooruit gegaan waren, als we niks vervangen hadden en gewoon de suiker weg hadden gelaten. Ze zouden nog gezonder zijn geworden. Dat is het punt.”


Bedenkingen

Niet iedereen is ervan overtuigd dat de resultaten bewijzen dat suiker de boosdoener is. Professor Voeding Susan Roberts zegt dat het ook door de afschudde pondjes kan komen en merkt hierbij nog op dat de kinderen zelf hun gewicht noteerden en hier fouten in gemaakt kunnen hebben.

Anderen hebben andere bedenkingen; ze maken zich zorgen dat deze studie de aandacht wegtrekt van het feit dat we in zijn totaal teveel eten. Professor kindergeneeskunde Mark Corkins merkt op dat de deelnemende kinderen al overgewicht hadden en teveel calorieën aten. Hij zegt dat –hoewel de studie belangrijk is en de uitkomsten ook- mensen nog steeds de calorie-inname moeten verminderen.


Lustig wilde laten zien hoe suiker de lichaamsprocessen verandert –buiten de calorie-inname om.

Er is in de wetenschap veel aandacht voor het gevaar van buikvet en hoe dit in verband staat met het metabool syndroom. Het feit dat bij de kinderen het vet in de levers verminderde, en de insulineweerstand afnam, is toch een belangrijke indicator hoe suiker bijdraagt aan chronische ziekten. Obese kinderen en kinderen met diabetes hebben meestal ook een vette lever.

Bron:

Obesity, Time