Je bent wat je eet: Westerse voeding maakt brein kleiner

We willen best zijn wat we eten, als we gezond en puur eten. Gezond en puur houdt lichamelijk en mentaal lang vitaal, sterk en jeugdig. Waardeloze voeding daarentegen….maakt je brein kleiner. En de werkelijkheid is dat er te vaak ‘lege’ voeding gegeten wordt met alle gevolgen van dien.

Vitaal, scherp en jeugdig

Gezond en puur heeft kostbare voordelen: wie wil er niet lang vitaal en jeugdig blijven? Dit bereiken we door puur voedsel, met proteïnen, natuurlijke vetten en alle benodigde micronutriënten. De tegenhanger is fast food, vol industriële vetten, geraffineerde granen en suikerrijke happen. Niet alleen versnelt dit de veroudering van de huid, maar ook de veroudering van het brein! Beauty en brains zijn een ijzersterke combinatie, maar door waardeloze voeding verworden beide sterke punten sneller tot vergane glorie.

Minder obesitas, diabetes, hartaandoeningen en zelfs kanker; het hoeft geen utopie te zijn. Lange tijd is gedacht dat de Westerse voeding niet zo veel uitmaakte voor de mentale gezondheid. Alle mentale problemen zouden te wijten zijn aan stress, genen en traumatische gebeurtenissen. Deze gedachte begint flink bijgesteld te worden.

Effect op het brein

In de afgelopen jaren zijn er veel data verzameld die tonen dat gebrekkige voeding meer teweeg brengt; zoals een brein die aan veerkracht verliest en niet meer in staat is met de alledaagse dingen om te gaan. Duidelijke en voor de hand liggende bevindingen werden gedaan, zoals het belang van omega-3 vetzuren, mineralen en de vitaminen B voor het brein tot minder voor de hand liggende sleutels; hoe voeding het microbioom beïnvloedt en het effect hiervan op het brein. Transvetten, gluten en suikers stonden nog nooit zo in de belangstelling.

Cellen die afsterven

Het is een ding om een theorie te hebben, het is weer iets anders om de data bij elkaar te krijgen die aantonen dat de Westerse voeding tot hersenschade en uiteindelijk tot een kleiner brein leidt. Uit dierlijke studies was al duidelijk dat bewerkte voeding tot krimp van de hippocampus leidt (het hersengedeelte dat in verband staat met beoordelingsvermogen, geheugen en depressie). Als een gedeelte krimpt, weten we dat cellen afsterven.

Kunnen chips, frisdrank en suiker leiden tot de dood van neuronen in de hippocampus?

Een grotere hippocampus kan ook

Studies hebben laten zien dat een gezond dieet in verband staat met een lagere kans op depressie en dementie. (1) Senioren en hun voedingsgewoonten werden jaren gevolgd en voor de eerste keer hebben onderzoekers aangetoond dat gezond eten in verband staat met een grotere hippocampus. Het tegenovergestelde is ook waar … hoe meer junk food een persoon eet, des te kleiner de hippocampus. Van dit verband is met name sprake als er ook andere variabelen spelen zoals leeftijd, geslacht, rijkdom, roken, opleiding en mate van beweging.

Hoe kan slechte voeding daadwerkelijk tot een gekrompen brein leiden?

De mechanismen zijn gecompliceerd, maar kunnen teruggevoerd worden op een ontstekingsproces. Door gezonde voeding met omega3-vetzuren, antioxidanten, een normale mix van natuurlijke vitaminen en mineralen kan het brein efficiënt energie produceren en blijven alle neuronen gezond. Men is dan goed in staat tot probleemoplossing. In de hippocampus worden nieuwe cellen gemaakt, en gezonde voeding ondersteunt een adequate neurogenese en herstel. Waardeloze voeding daarentegen leidt tot een inefficiënte energieproductie met veel bijproducten, die leiden tot zenuwschade en die het immuunsysteem van de hersenen in een alarmmodus zet. In dit geval worden er meer problemen veroorzaakt dan opgelost, ontsteking loopt uit de hand en de beschadigde zenuwen kunnen zichzelf niet meer herstellen, dus uiteindelijk sterven de cellen af. Een persoon wordt kwetsbaarder voor depressie en dementie.

Dezelfde studie laat ook zien dat een kleinere hippocampus in verband staat met een hogere glucosespiegel, een marker voor onsteking.

Nu is het niet verkeerd om je zo nu en dan eens te goed te doen aan bijvoorbeeld chips, maar de meerderheid van de calorieën komt van kleurrijke pakjes die door dure ontwerpers ontworpen zijn, en waar een lange lijst ingrediënten op staan. Men kan beter verse producten halen en zo veel mogelijk alles zelf klaarmaken.

Western diet is associated with a smaller hippocampus: a longitudinal investigation