Bacterie overgroei in dunne darm (SIBO): dieet alleen is niet genoeg

Als je een dieet gebruikt (zoals FODMAP, koolhydraatarm) om de bacterie overgroei in de dunne darm onder controle te houden (SIBO), ben je niet de enige. De bacterie overgroei is echter hardnekkig en door een dieet alleen kom je niet er niet vanaf. Wat kun je doen om de bacterie overgroei in de darm terug te dringen?  

Bacterie overgroei in de dunne darm

SIBO-expert dr. Allison Siebecker legt uit:

SIBO staat voor small intestinal bacterial overgrowth, bacterie overgroei in de dunne darm dus. Bij deze aandoening zit er een abnormale hoeveelheid ‘kostgangers’ (bacteriën of andere micro-organismen) in de dunne darm. SIBO is een veelvoorkomende oorzaak van IBS, het prikkelbare darmsyndroom: het speelt een rol bij de helft van de IBS-gevallen. Eliminatie leidt tot een afname van 75% van IBS symptomen.

Zowel bacteriële overgroei of de overgroei van methaan bacteriën leiden tot een achteruitgang van de spijsvertering en opname.

Methaanbacteriën zijn staaf-, bol- of spiraalvormige archaebacteriën. Sommige kunnen zich voortbewegen door middel van eenvoudige zweepharen (flagellen). Ze kunnen niet tegen zuurstof. In verband daarmee komen ze voor in moerassen, bodems van rivieren en zeeën, en het darmkanaal van planteneters (inclusief de mens). Tijdens hun stofwisseling zetten deze bacteriën methanol, mierenzuur of azijnzuur om in methaangas. Alle methaan in onze atmosfeer wordt door deze bacteriën gemaakt. Het zijn de belangrijkste (archae)bacteriën in rioolzuiveringsinstallaties.

De bacteriën produceren te grote hoeveelheden waterstof en waterstofsulfide, of methaangas. Waterstof en methaan worden niet door de menselijke cellen gemaakt, maar zijn de metabole producten van fermentatie van koolhydraten. Als ‘kostgangers’ (orale, of van de dunne of dikke darm) zich vermeerderen in de dunne darm, is het prikkelbare darmsyndroom waarschijnlijk. Een stoelgang analyse heeft geen zin om SIBO te diagnosticeren, een ademtest wel.

Symptomen beheersen of er vanaf zijn

Als je bacterie overgroei hebt, en je hebt een FODMAP (koolhydraatarm) dieet geprobeerd, heb je waarschijnlijk verbeteringen ondervonden. Dit dieet blijkt de klachten met 84% te verminderen. (1) . Dit is het punt waarop je misschien denkt dat de klachten herstelt zijn en je kunt stoppen met je dieet. Maar een koolhydraatarm dieet houdt alleen de symptomen onder controle: de bacteriën in je darmen sterven af, omdat ze niet genoeg te eten hebben. Zodoende zijn ze niet in staat om de voeding om te zetten en gas te produceren. Dit gas veroorzaakt de typerende symptomen van SIBO: winderigheid, buikpijn, diarree in het geval van waterstofgas en verstopping in het geval van methaangas. (2).

Maar de afsterving van bacteriën op een kort termijn elimineert ze helaas niet. En dit is wel de bedoeling. De dunne darm is er niet voor bedoeld om veel bacteriën te bevatten. En als je de restrictie voor een lange periode volg –in een poging om van de bacteriën in de dunne darm af te komen- sterven mogelijk de bacteriën in de dikke darm af, en die spelen een vitale rol in je gezondheid.

Kort gezegd: een FODMAP-dieet alleen elimineert niet de overgroei in de dunne darm, binnen een korte periode. En doorgaan met dit dieet kan schadelijke effecten hebben op de bacteriën in de dikke darm. Er is een beperkt aantal studies die de lange termijn impact van een FODMAP dieet op de bacteriën in de dikke darm meldt, waaruit dit blijkt.

Darmwand beschermen

Er is een verschil tussen onder controle houden en elimineren. Eliminatie van koolhydraten blijkt 47% van de darmbacteriën te elimineren (3), hieronder vallen ook de bacteriën die butyraat produceren (een stof die ook in voeding voorkomt. Butyraat heeft meerdere gunstige functies heeft; voorziet bijvoorbeeld de darmwandcellen in de dikke darm van energie en is boodschapper in de vetstofwisseling en de afweer. Ook zorgt het voor bescherming tegen binnendringen van bacteriën in de bloedbaan). Ook is er een afname van de gunstige probioticastreng bifido geconstateerd (4)  Niet zelden wordt er ook een afname van lactobacillus strengen geconstateerd, wanneer men lang tijd een FODMAP dieet volgt.

Waarschijnlijk zullen deze bacteriën weer toenemen, zodra men prebiotica gaat toepassen.

Hoe behandel je SIBO dan verder?

Rifaximine is de meest gebruikte antibiotica om bacterie overgroei in de dunne darm te behandelen, het is veilig en wordt goed getolereerd.(5) Gemiddeld is het ongeveer voor 50% effectief. (6) Er wordt een effectiviteit bereikt van 85% wanneer rifaxmine gecombineerd wordt met neamycine. (7)

Liever natuurlijk

Plantaardige antibiotica zijn minstens zo effectief als rifaximine (8) (9) Een middel dat gebruikt werd was pepermuntolie.(10)

SIBO-expert dr. Allison Siebecker meldt goede resultaten te behalen met:

Een tot drie van de volgende kruiden, 4x keer per week volgens de hoogste dosering (zoals op het etiket staat).

Allicine uit knoflook, oregano, kaneel, berberine, golden seal, niem (of neem;  azadirachta indica).


 

Allicine zit ook in prei en ui, wordt gezien als een natuurlijk antibioticum en heeft antibacteriële, antivirale, antiparasitaire en schimmelremmende eigenschappen.


Oregano is -behalve antibacterieel- een van de krachtigste remmers van interne schimmelinfecties, zoals Candida. Anders dan bij gefabriceerde antibiotica, is er geen weerstand tegen de effectiviteit van oregano. De olie kan de groei van elke schimmel doden, of op zijn minst afremmen.


Berberine en goldenseal zijn antimicrobieel. Zowel berberine als golden seal zijn ontstekingsremmend


Kaneel is antibacterieel en remt een breed spectrum van bacteriële activiteit.

 


 

Deze kruiden werden in diverse combinaties gebruikt, 30 dagen lang. Zo werd bijvoorbeeld 450 mg allicine extract twee keer en soms drie keer per dag gebruikt, golden seal en berberine een keer per dag (5 gram), twee keer per dag geëmulsifeerde oregano (100 mg) en niem drie keer per dag (300 mg).

Bronnen:


  1. Journal of the Tennessee Medical Association
  2. www.link.springer.com/article/10.1007/s11938-007-0076-
  3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25016597
  4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25016597
  5. www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/apt.12735/full
  6. Journal of gastroenterology
  7. Journal of clinical gastroenterology
  8. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030608/
  9. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2489199
  10. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12410625