Pepermuntolie effectiever bij prikkelbare darm syndroom dan medicatie

Recente studies wijzen uit dat pepermuntolie in de vorm van geregistreerd geneesmiddel een eerste optie is bij de medische behandeling van PDS (prikkelbare darm syndroom). Het blijkt effectiever bij buikpijn, lichte darmkrampen en winderigheid dan de reguliere krampstillende middelen.

In een artikel in Modern Medicine geeft prof. Brouwers aan dat studies die de laatste 17 jaar zijn uitgevoerd, uitwijzen dat “pepermuntolie ten opzichte van spasmolytica of vezels een betere effectiviteitsratio heeft”.

De werking van pepermuntolie bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) is zowel spierontspannend als pijnstillend, aldus Brouwers. Met het milde bijwerkingenprofiel behaalt de behandeling bovendien een betere tolerantiegraad bij ouderen.

Menthol en dikke darm receptoren

Menthol, de werkzame stof van pepermuntolie, zou de druk tussen de holtes in de dikke darm aanzienlijk verminderen, omdat de pepermuntoliecapsules werking hebben op de blokkade van zogeheten calciumkanaaltjes waardoor spasmen verminderen. Dat is wezenlijk anders dan bij de reguliere krampstillende middelen (spasmolytica), die ook bij PDS worden toegepast. Bovendien zou het effect ervan lang aanhouden.

Verder lezen: Maag Lever Darm Stichting