Darmflora Natuurlijk gezond (bewezen) Nieuws

Pepermuntolie effectiever bij prikkelbare darm syndroom dan medicatie

Share Button

Recente studies wijzen uit dat pepermuntolie in de vorm van geregistreerd geneesmiddel een eerste optie is bij de medische behandeling van PDS (prikkelbare darm syndroom). Het blijkt effectiever bij buikpijn, lichte darmkrampen en winderigheid dan de reguliere krampstillende middelen.

In een artikel in Modern Medicine geeft prof. Brouwers aan dat studies die de laatste 17 jaar zijn uitgevoerd, uitwijzen dat “pepermuntolie ten opzichte van spasmolytica of vezels een betere effectiviteitsratio heeft”.

De werking van pepermuntolie bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) is zowel spierontspannend als pijnstillend, aldus Brouwers. Met het milde bijwerkingenprofiel behaalt de behandeling bovendien een betere tolerantiegraad bij ouderen.

Menthol en dikke darm receptoren

Menthol, de werkzame stof van pepermuntolie, zou de druk tussen de holtes in de dikke darm aanzienlijk verminderen, omdat de pepermuntoliecapsules werking hebben op de blokkade van zogeheten calciumkanaaltjes waardoor spasmen verminderen. Dat is wezenlijk anders dan bij de reguliere krampstillende middelen (spasmolytica), die ook bij PDS worden toegepast. Bovendien zou het effect ervan lang aanhouden.

Verder lezen: Maag Lever Darm Stichting

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.