Welke -alledaagse- voeding werkt bij welke pijn en aandoening ? (bewezen)

Voeding die je lichaam natuurlijk herstelt en beschermt–  Veel aandoeningen kunnen gewoon behandeld (of voorkomen) worden door middel van alledaagse voeding. Behalve dat je verbetering merkt op de korte termijn, heeft dit nog een belangrijk voordeel: je lichaam profiteert hier ook van op de lange termijn. Welke voeding doet wat, bij welke kwalen?

Hoge bloedsuikerspiegel

Peulvruchten hebben gunstig effect op bloedsuiker

Vezels en complexe koolhydraten –die de spijsvertering reguleren- zijn minder makkelijk te verteren en reguleren de bloedsuiker. Op deze manier kunnen ze ook te hoge vetspiegels omlaag brengen en bijdragen tot gewichtsverlies. Je voelt je eerder vol en verzadigd. Eet dus eens vaker bonen en dan met name groene bonen.

Alle peulvruchten (bonen, spliterwten en linzen) hebben een gunstig effect op de gezondheid. Ze zijn een belangrijke bron van proteïnen en een portie bevat al snel 20% van de dagelijkse benodigde vezels. Bovendien zit er veel vitamine B en ijzer in. Verder bevatten ze saponinen (fyto-oestrogenen) en lignanen (glycosiden, geneeskrachtige werking). (1)

Ook chroom (vlees), yoghurt (28 gr. per dag verlaagt kans op diabetes), magnesium en grapefruits brengen de bloedsuikerspiegel in balans.

Kaneel is een makkelijke manier om de bloedsuikerspiegel te reguleren, en met goed resultaat. Toen mensen in een studie dagelijks 1, 3 en 6 gram kaneel namen, zakte hun bloedsuikerspiegel met 18-29%. Het is zo eenvoudig: doe wat in je koffie, thee of yoghurt! (2)


Zalm bij ontsteking

Krillolie kan ook

Bekend is dat zalm- en andere vette vissoorten- rijk aan omega3-vetzuren zijn. Deze vetzuren helpen bij autoimmuun-aandoeningen, het metaboolsyndroom , reumatische artritis en zelfs multiple sclerose. Het maakt niet uit waar de ontsteking in het lichaam zit. (3) (4) Krillolie bevat hogere doses omega3-vetzuren en de verhouding is perfect. Ook wordt de olie beter geabsorbeerd dan visolie en is vaak schoner.Er zijn nog veel meer natuurlijke ontstekingsremmers en pijnstillers, waaronder kurkuma, wilgenbast, berkenblad. Welke nog meer? Top 16 natuurlijke pijnstillers ook bij chronische pijn


Pepermunt en pepermuntolie

Recent onderzoek meldde dat pepermuntolie effectiever is bij het prikkelbare darmsyndroom dan medicatie. Het syndroom wordt vaak getriggerd door grote hoeveelheden bewerkte voeding. Probeer eens pepermunt, in olie en theevorm. Het werkt ook nog bij buikkrampen.


Gember bij menstruatiekrampen

Effectief bij alle menstruatieproblemen

Gember is net zo effectief als pijnstillers bij menstruatiekrampen. Ook helpt het goed tegen misselijkheid en elk oncomfortabel gevoel in de buik; neem dan thee. Gember vermindert niet alleen menstruatiekrampen aanzienlijk, maar ook de andere PMS-symptomen met betrekking tot de stemming en het gedrag en rugpijn. Gember vermindert de productie van protaglandinen. (hormoonachtige stoffen die o.a. ontstekingen en pijn reguleren). Ook bij is gember effectief. In een studie werd 7 dagen voor aanvang menstruatie tot 3 dagen erna, 250 mg gember per 12 uur gegeven in capsulevorm. (5)

Ook ananas helpt bij PMS klachten, omdat de vrucht rijk aan mangaan is. Mangaan is een sporenelement dat verder ook nog in noten, groenten, zaden, thee, volkoren en groenbladige groenten zit. Maar het zit vooral in ananas.  Voor vrouwen met PMS is het een belangrijk sporenelement, omdat het de vervelende premenstruele symptomen verlicht, met name in combinatie met calcium. (6)

 


Boekweithoning tegen de hoest

Beter dan commerciële hoestdrankjes!

Van een zeurende aanhoudende hoest kan je aardig moe worden. Boekweithoning is een goede natuurlijke manier om deze  hoest onder de duim te krijgen. Dit type honing bevat gunstige antioxidanten en verzacht de zere keel, biedt bescherming en behandelt de hoest zonder nare bijwerkingen. Volgens een artikel in Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine (JAMA/Archives) helpt boekweithoning hoestproblemen bij kinderen beter dan de hoestdrankjes die te koop zijn bij de drogist. (7)


Hibiscus thee bij hoge bloeddruk

Goedkoop maar werkzaam
Hibiscus werkt sterk tegen een hoge bloeddruk, en dit is te danken aan de hoge concentratie anthocyaninen. Hibiscus thee is een hele goedkope manier om de bloeddruk op natuurlijke manier effectief te verlagen. Dit effect zou plaatsvinden door 3 koppen thee per dag. Ook ondersteunt het de zuiveringsfunctie van de nieren. (8) (9)


Chia zaad bij een te hoog cholesterol

Veel (andere) natuurlijke oplossingen tegen te hoog cholesterol

Medicatie om cholesterol te verlagen –met name statinen- hebben een negatieve en gevaarlijke bijwerkingen. Chiazaad kan een te hoog cholesterol  behandelen. Dit zaad is gezond en nutriëntrijk. Gewoon wat zaad toevoegen in de voeding en je verbetert niet alleen een te hoog cholesterol, het is ook preventief. (10) En voor wie geen zin heeft in dit zangzaad voor vogels;  net zo werkzaam  maar wel goedkoper, zijn knoflook en basilicum.  Chiazaad is een stuk goedkoper als men het in de dierenwinkel koopt, maar navraag leerde ons helaas dat dit zaad ‘niet schoon’ is, en het chiazaad in de natuurwinkel wel. Verder werken olijfolie, spinazie en avocado ook gunstig op het cholesterol en kunnen ook hiervoor weer bonen gegeten worden. (11)


 1. www.diabetesselfmanagement.com/about-diabetes/types-of-diabetes/reversing%C2%9D-type-2-diabetes/

 2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14633804

 3. www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids

 4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12480795

 5. www.hindawi.com/journals/isrn/2014/792708/

 6. www.aje.oxfordjournals.org/content/early/2013/02/23/aje.kws363.full.pdf

 7. www.medicalnewstoday.com/articles/90536.php

 8. www.webmd.com/heart/news/20081110/hibiscus-tea-may-cut-blood-pressure

 9. www.examiner.com/article/how-phytomedicine-utilizes-hibiscus-tea-to-possibly-lower-blood-pressure

 10. www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1224-chia.aspx?activeingredientid=1224&activeingredientname=chia

 11. www.webmd.com/cholesterol-management/guide/high_cholesterol_alternative-therapies