High-intensity interval training (HIIT) verandert manier waarop spiercellen calcium reguleren

 

Onderzoekers van het Karolinska Institutet hebben een cellulair mechanisme ontdekt achter high intensity interval training (HIIT). De bevindingen geven clues in de manier waarop antioxidanten het effect van uithoudingstraining ondermijnen.

Waarom zoveel effect van een paar minuten HIIT?

Een paar minuten hight-intensity interval training is genoeg om een effect te creëren dat gelijk staat aan de traditionele maar meer tijdrovende uithoudingstraining. HIIT is populair bij sportmensen, recreatieve joggers en patiënten met een verminderde spierfunctie. Echter, een vraag bleef tot nu toe nog onbeantwoord: hoe kunnen een paar minuten HIIT zoveel effect scoren?

Wat gebeurt er binnen de spiercellen?

De Zweedse wetenschappers onderzochten wat er binnen de spiercellen gebeurt tijdens HIIT. Hiervoor gingen mannelijke deelnemers 30 seconden fietsen met maximale inspanning, afgewisseld et 4 minuten rust. Dit werd 6 keer herhaald. Hierna namen de onderzoekers spierweefsel-monsters van de dijen.

Nieuwe mitochondria

“Onze studie laat zien dat bij drie minuten high-intensity training de calciumkanalen in de spiercellen afgebroken worden. Dit veroorzaakt een blijvende verandering in de manier waarop waarop de cellen met calcium omgaan en het is een uitmuntend signaal voor adaptie, zoiets als de formatie van nieuwe mitochondria”, aldus onderzoeker Håkan Westerblad/professor bij Karolinska Institutet.

Mitochondria zijn de krachtcentrales van de cellen, en veranderingen die de formatie van nieuwe mitochondria stimuleren vergroten het uithoudingsvermogen van de spieren. De afbraak van calciumkanalen die werd aangezet door HIIT, werd veroorzaakt door een toename van vrije radicalen, die erg reactief is en cellulaire proteïnen oxideert.

Om deze reden hebben de cellen antioxidatieve systemen, om de radicalen in de val te lokken en te neutraliseren. In deze studie onderzocht het team van Westerblad wat er gebeurt als geïsoleerde spieren van muizen behandeld worden met een antioxidant voor en na een high-intensity interval training.

Anders bij topatleten

“De antioxidanten verwijderen het effect op de calciumkanalen. Dit legt mogelijk uit waarom ze de musculaire response verzwakken bij uithoudingstraining. De resultaten laten ook zien dat de calciumkanalen niet beïnvloed worden door drie minuten HIIT bij topatleten, die effectievere antioxidatieve systemen hebben opgebouwd.”

Karolinska Institutet