Vergeet aftershave, knoflookgeur maakt mannen aantrekkelijker voor vrouwen, zegt studie

Goed nieuws voor mannen. Knoflook heeft veel gezonde eigenschappen, maar nu blijkt dat deze helende plant uit de lookfamilie nog een verrassende eigenschap heeft: bij mannen is de knoflookgeur namelijk aantrekkelijk voor vrouwen. De aftershave kunnen ze voortaan wel achterwege laten, maar dit geldt niet voor de ademverfrisser.

Een stuk aantrekkelijker

De verrassende eigenschap werd ontdekt door onderzoekers van de University of Stirling en de Charles University in Praag. In hun studie aten 42 mannen rauwe knoflook, knoflookcapsules of geen knoflook. De lichaamsgeur van de mannen die knoflookteentjes en knoflookcapsules gegeten hadden, werd door vrouwen als een stuk aantrekkelijker ervaren dan de geur van mannen die geen knoflook genuttigd hadden. 82 Vrouwen snuffelden aan de geurmonsters van de mannen en moesten deze beoordelen op aantrekkelijkheid, mannelijkheid, intensiteit.

Verrassende effect bij vier teentjes knoflook

Het onverwachte plezierige effect was er alleen als de mannen in ruime mate knoflook hadden gegeten. Wanneer ze 6 gram knoflook aten (ongeveer twee tenen) met brood en kaas, was er nog geen verrassende uitkomst. Maar toen zij 12 gram aten, rapporteerden de vrouwen dat de mannen op hun aantrekkelijkst roken.

Professor psychologie van de University of Stirling, Craig Roberts, zegt: “Onze bevindingen indiceren dat knoflookconsumptie positieve effecten kan hebben via de lichaamsgeur. Misschien vanwege de gezonde eigenschappen. Aangezien de gezondheidsvoordelen van knoflookconsumptie de antioxidanten, immunostimulanten plus anti-bacteriële en anti-kanker eigenschappen inhouden, is het denkbaar dat de voorkeur gevormd wordt door sexuele selectie.”

Geldt niet voor de adem

De studie concludeert dat lichaamsgeur, in tegenstelling tot de geur van de adem, positief beïnvloed wordt door knoflook en dat er een duidelijk verschil is tussen deze twee. De geur van de adem speelt een belangrijke rol bij intieme relaties en de lichaamsgeur speelt een rol bij het aan de haak slaan van een mogelijke partner.

University of Stirling