Dit is de wortel van een lekkende darm

Wat is de wortel van een lekkende darm? Een verrassende ontdekking van een paar jaar geleden, gaf inzicht in een lekkende darm en hoe dit een groot aantal gezondheidsaandoeningen beïnvloedt, van kanker tot autoimmuunziekten.

De wortel van een lekkende darm

Zonuline is een proteïne die de poort naar een lekkende darm is; deze proteïne opent de ruimten tussen de cellen van de darmwand. Het is normaal dat dit in zekere mate gebeurt, zodat nutriënten en andere moleculen toegang tot de darmen hebben. Maar in het geval van een lekkende darm zijn de ruimten tussen de cellen te groot. Hierdoor kunnen grotere proteïne-moleculen de bloedstroom in gaan en kan er een immuunreactie plaatsvinden. Als dit eenmaal gebeurt, reageert het lichaam continue op deze proteïnen. Dit veroorzaakt lekkage van de darminhoud; zoals van bacteriën die ontsteking veroorzaken. De lever–die niet in staat is de troep te filteren- raakt overbelast.

Gluten en darmbacteriën: twee belangrijke triggers

Door onderzoek van dr. Fasano (dr. Perlmutter verwijst naar hem in zijn boek ‘Brainmaker’, meer hierover) weten we dat de twee belangrijkste triggers –die de zonuline deur openen- gluten en darmbacteriën in de dunne darm zijn. Gliadine zorgt dat de hoeveelheid zonuline toeneemt, zowel bij mensen met coeliaikie als mensen zonder de ziekte. Als de zonulinespiegel stijgt, verdwijnen de dichtingen tussen de darmwandcellen. Tussen de darmwandcellen ontstaan openingen, er kan van alles binnen komen en een lekkende darm is geboren. Doordat de ‘bewaker’ -die alle slechte dingen buiten houdt- buiten functie is, kunnen grote voedselmoleculen door het immuunsysteem reizen. Het immuunsysteem behandelt ze als vreemde indringers, er volgt een immuunreactie.

Natuurlijk zijn er meer triggers, maar dit zijn de twee hoofdtriggers.

Voedselintoleranties: waarschuwingsteken lekkende darm

Voedselovergevoeligheden ontstaan en hiermee ook een vicieuze cirkel: de immuunactivatie beschadigt de darmcellen (enterocyten) nog meer. De darmen raken doorlaatbaar en geprikkeld en ontsteking kan gebeuren. Als deze schade doorgaat raken ook de microvilli beschadigd. Omdat de microvilli –die het grootste aandeel in de oppervlaktevergroting van de darmwand hebben- nutriënten absorberen leidt dit tot voedingstekorten.

Top 3 oorzaken van toegenomen zonuline en de ontwikkeling van de lekkende darm

Een bacterieovergroei in de dunne darm kan de zonulinespiegel verhogen en hierop proberen de darmen afval te verwijderen. Een waterige stoelgang is het gevolg en kan dus een teken van een lekkende darm zijn.

Gliadine in de voeding (glutenbevattende voeding)

Gliadine is een proteïne in tarwe, die net als gluten een trigger is voor coeliakie-patiënten. Maar een studie uit 2006 (gepubliceerd in Journal of Gastroenterology) liet duidelijk zien dat gliadine de hoeveelheid zonuline beïnvloedt, ook bij mensen zonder coeliakie. Gliadine bleek zonuline te activeren, wat leidt tot een doorlaatbaarheid van de darmen voor macromoleculen.

Gluten beïnvloeden dus de doorlaatbaarheid van de darmen bij iedereen, in verschillende mate. Dit betekent ook dat 100% van de mensen met een autoimmuunziekte of lekkende darm voordeel kunnen hebben van een glutenvrij dieet.

Een verhoogde zonulinespiegel en lekkende darm staan ook in verband met

 • Crohn
 • Diabetes1
 • Multiple Sclerose
 • Astma
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Kanker
 • Obesitas
 • Infecties en allergieën
 • Reumatische artritis

Regulatie van macromoleculen

Er is altijd gedacht dat de belangrijkste functies van het gastrointestinale systeem beperkt waren tot de vertering van nutriënten en tot electrolyten- en vochthuishouding. Dit systeem heeft echter nog een behoorlijk belangrijke functie en dat is het vermogen om het verkeer van macromoleculen te reguleren door een barrière mechanisme.

Wat je kan verwachten van een glutenvrij dieet

Het grootste waarschuwingsteken dat je met een lekkende darm te maken hebt, zijn voedselintoleranties. Andere tekenen zijn vrij algemeen: schildklierproblemen, vermoeidheid, gewrichtspijn, hoofdpijn, gewichtstoename, metabool syndroom en winderigheid. Als je vermoed dat je een lekkende darm hebt, probeer dan eens een tijdje glutenvrij te eten –onder het mom ‘baat het niet dan schaadt het niet’- om te ervaren welk effect dit op je hebt. De beste manier is om de gluten 30 dagen te elimineren, en om ze dan herintroduceren.


Meer informatie:


Bronnen:

 • Gliadin zonulin and gut permeability effects on celiac and non-celiac intestinal mucosa and cell lines
 • Zonulin and Its Regulation of Intestinal Barrier Function
 • Host-dependent activation of the zonulin system is involved in the impairment of the gut barrier function following bacterial colonization. Gastroenterology
 • Early effects of gliadin on enterocyte intracellular signaling involved in intestinal barrier function. Gut