Nog 5 manieren om het lymfesysteem te reinigen

goedgezond

Als het lymfesysteem niet goed werkt, kunnen er chronische ziekten ontstaan. Dus, hoe verbeter je je lymfesysteem en reinig je dit effectiever? In het vorige artikel noemden we 5 manieren (en redenen) om het lymfesysteem te zuiveren, wat zijn de andere 5 manieren?

Eet voeding die ontstekingsremmend is

Sommige voeding werkt ontstekingsremmend, vooral fruit en groenten. Ze hydrateren het lichaam en creëren een alkalische omgeving. En daar kunnen we ons voordeel mee doen, omdat pathogenen niet goed aarden in een zo’n omgeving. De consumptie van vers en gezond voedsel helpt pathogenen te verwijderen, die het lymfevocht kunnen stagneren. De betere voeding om het lymfesysteem te zuiveren is rood fruit en dito groenten. (1) Zoals: granaatappel, cranberries, bieten, manjistha (‘rode wortel’), kersen en frambozen. (meer voeding die ontstekingsremmend –en pijnstillend- is)

Deze voeding stimuleert de lymfefunctie en helpt gal te verdunnen. Voldoende omega3-vetzuren is ook cruciaal om ontsteking en infectieverspreiders aan te pakken, om te voorkomen dat het immuunsysteem verzwakt raakt (2)

Vooral als je ouder wordt zijn gezonde voeding en vetten vereist om de immuunresponse te temperen. Lymfevaten in het maag-darmkanaal zijn erg kwetsbaar als gevolg van ongezonde voeding. Deze lymfevaten zijn deels verantwoordelijk voor de vorming van triglyceriden en cholesterol, omdat ze vetten en lipiden vervoeren. Ontstekingsremmende voeding eten heeft nog meer voordelen dan de verwijdering van opgebouwde gifstoffen in het lymfesysteem; het vermindert de kans op obesitas en cardiovasculaire aandoeningen. (3)

Hydrateer met mineraalwater

Hydratatie is de sleutel naar een gezonde en goede functie van het lymfesysteem. Het lymfevatenstelsel bestaat voor ongeveer 95% uit water. (4)

Het drinken van citroenwater is een geweldige ontgiftingsstrategie! Het hydrateert niet alleen, maar moedigt ook een alkalische omgeving aan. (5)  Het reinigt ook de lever en geeft veel energie.

Testje

Dr. John Douillard van Life Spa moedigt een bepaalde behandeling aan om te testen of je lymfesysteem gedehydrateerd is (hij noemt dit rehydratatie therapie). Deze methode houdt in dat je om de 10 tot 15 minuten warm water naar binnen nipt, gedurende de hele dag. Tussendoor zorg je ervoor dat je ook nog genoeg koud water binnen krijgt. Als je aan het einde van de dag behoefte hebt aan nog meer slokjes warm water, is je lichaam dorstig. Dr. Douillard adviseert om deze procedure twee weken lang dagelijks te volgen om je lymfesysteem te rehydrateren en de functie te verbeteren. (6)


De voordelen van citroenwater zijn legio

 • Het brengt de pH waarde in balans
 • Spoelt ongewenste materialen weg
 • Stimuleert het immuunsysteem
 • Vermindert rimpels en vlekken
 • Vermindert kiespijn
 • Vermindert infecties aan de ademhalingswegen
 • Vermindert koorts
 • Zuivert het bloed
 • Ondersteunt gewichtsverlies

Let op je kleding

Op je kleding letten lijkt een vreemde tip. Maar het gaat hier om knellende kleding en ondergoed. Dit kan de lymfestroom naar de lymfeknopen belemmeren. Vooral tijdens slapen moet men geen knellend ondergoed of nachtkleding dragen.

Neem een massage

Studies hebben aangetoond dat oefeningen die de stress verminderen –vooral een massage- de immuunfunctie verbeteren. Van massage, oefeningen en het lichaam borstelen krijg je bulten energie. Van manuele behandelmethoden zoals shiatsu is aangetoond dat ze symptomen van chronische pijn en vermoeidheid verbeteren. (7)  Zelfmassage-technieken kunnen online gevonden worden, waaronder technieken om de lymfestroom door het lichaam te verbeteren (manuele lymfedrainage). Massage is een fijne manier om de het vocht te doen doorstromen en dit kan in combinatie met essentiële oliën en een bad met Epsom (magnesium) zout.

Ga eens naar een chiropractor

Wat heeft een ‘bottenkraker’ met het lymfesysteem te maken? Een chiropractor kan verschoven of vastzittende wervels en gewrichten –die de lymfestroom blokkeren- weer op zijn plaats zetten. Elke belemmering in de bovenste regio van de borstkas voorkomt drainage van opgehoopte toxinen. De chiropractor verwijdert deze belemmeringen en dit haalt de druk van de lymfevaten. Zodoende stimuleert dit detoxificatie. (8)

Chiropractie verbetert de algehele gezondheid, slaap, symptomen van stress, gevoel van welzijn, immuunsysteem en mobiliteit. Deze verbeteringen zijn te merken bij ziekte, pijn, een slechte houding, depressie en angst.


Het stimuleren van de gezondheid van het lymfestelsel vermindert de kans op de terugkeer van kanker en verbetert het lymfesysteem op de volgende manieren (9)  (10)

 • Het vermogen om van afvalstoffen en giffen af te komen is groter
 • De lymfevocht- en bloedcirculatie is toegenomen, alsmede zuurstofvoorziening aan weefsels en cellen
 • Cardiovasculaire problemen en problemen met de immuniteit zijn afgenomen

Het is dus fundamenteel voor de gezondheid van het immuunsysteem en de homeostatische functies. De cellen krijgen meer zuurstof, afvalstoffen kunnen adequater geëlimineerd worden. In deze tijd van gifstoffen in voeding en blootstelling aan chemicaliën via de omgeving is een regelmatige toepassing van een aantal van bovenstaande manieren geen overbodige luxe. Neem alleen al het drinken van citroenwater: het is simpel, niet tijdrovend, niet duur en heeft toch geweldige effecten.


 1. www.lifespa.com/the-miracle-of-lymph/
 2. www.lifespa.com/the-miracle-of-lymph/
 3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312397/
 4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755111/
 5. www. lymphaticnetwork.org/
 6. www.lymphaticnetwork.org/
 7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25457196
 8. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4173698/
 9. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755111/
 10. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312397/

Share