Bakken in vet is stuk gezonder dan in zonnebloemolie, studie

OEDGEZOND.INFO

Decennia lang hebben we veel misinformatie gekregen m.b.t. voeding en wat gezond is en wat niet. Zo is ons verteld hoe slecht vet is voor de gezondheid en waarom we dit zouden moeten vervangen voor plantaardige oliën. Maar raad eens: Volgens recente studies is bakken in varkensvet een stuk gezonder dan in de meeste plantaardige oliën.

Plantaardige oliën zetten giftige stoffen vrij tijdens verhitting

Als de temperatuur van veel plantaardige oliën zeer verhoogd wordt, zetten de oliën giftige substanties vrij die een reeks ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Hieronder vallen ook kanker, dementie en hartaandoeningen.

Aan professor Bioanalytical Chemistry and Chemical Pathology, Martin Grootveld (De Montfort University) werd gevraagd een studie samen te stellen om te bepalen welke kookoliën het gezondst zijn.

De bevindingen van de professor dagen de standaard wijsheid uit w.b. het gebruik van verzadigde vetten versus meervoudig onverzadigde vetten. Ons is lang verteld dat meervoudig verzadigde vetten –zoals die uit zonnebloemolie- een gezonder alternatief zijn voor verzadigde vetten die in boter en vet gevonden worden.

Zonnebloemolie en maïsolie

In een artikel op de website van De Montfort University staat:

Als vetten en oliën verhit worden verandert de moleculaire structuur. Hierdoor worden chemicaliën geproduceerd –aldehyden- die de hartaandoeningen en kanker veroorzaken.

 Het team van professor Grootveld zagen dat zonnebloemollie en maïsolie aldehyden veroorzaken in hoeveelheden die 20x hoger liggen dan het advies van de World Health Organisation.

Grootveld en zijn team zagen dat raapzaadolie, boter, ganzenvet en olijfolie veel minder giftige aldehyden produceerden dan zonnbloemolie, maïsolie en andere veelgebruikte oliën.

Waar komt de slechte reputatie van vet vandaan?

Vet is een van de dingen waar we voor gewaarschuwd werden, en net als bij veel ‘ongezonde’ voeding het geval is, moest het plaatsmaken voor iets dat iemand wilden verkopen als alternatief. Wat betreft vet, was het Procter & Gamble die een nieuw product wilde verkopen –namelijk Crisco- dat in een lab werd uitgevonden rond het begin van de vorige eeuw.

Op NPR.com –‘who killed lard?’– staat:

In 1907 verscheen de Duitse chemist E.C. Kayser bij Proctor & Gamble met een geweldige uitvinding: het was een bal vet. Het leek op reuzel, maar er was geen varken bij betrokken geweest. Het was gehydrogeneerde katoenzaadolie.

Het bedrijf kon het publiek via slimme marketing ervan overtuigen dat dit product gezonder en schoner was. Een campagne werd geïntroduceerd waarin verschrikkelijke verhalen over varkensvet verteld werden. De puurheid van Crisco werd aangeprezen en het product werd verpakt met de slogan ‘de maag verwelkomt Crisco.’

De rest is geschiedenis. Vanaf de jaren 50 werd de reputatie van reuzel (varkensvet) verder om zeep geholpen; verzadigde vetten zouden slecht voor het hart zijn.

Hoe ‘ongezond’ is reuzel?

Anti-kanker

Olijfolie bevat ongeveer 77% onverzadigde vetten, bij reuzel is dit 48%, boter bevat 30% en kokosolie 6%. Het primaire vet in varkensvet is oleic acid (oliezuur). Dit zuur staat in verband met een verminderd risico op depressie. Oliezuur heeft ook sterke antikanker-kwaliteiten en kan het risico op borstkanker verkleinen. (studie)

Cholesterol

De onverzadigde vetzuren verlagen LDL (‘slecht cholesterol’) spiegels,  terwijl ze HDL (‘goed’ cholesterol) spiegels verhogen.

Vitamine D

Reuzel bevat veel vitamine D, een noodzakelijke vitamine –zeker in deze tijd waarin een tekort van deze vitamine aan de orde van de dag is. Een eetlepel reuzel zou 1000 IE vitamine D bevatten. Vitamine D is een krachtige stimulant voor het immuunsysteem en studies wijzen uit dat een tekort verantwoordelijk is voor een breed scala aan gezondheidsproblemen. Er is weinig groente dat vitamine D bevat, champignons zijn zo een beetje het enige. Je kunt een eetlepel reuzel nemen of dagelijks 50 champignons eten, het is wat je makkelijker vind.

Vrije varkens, hoe heerlijk is dat !

De reuzel die je (sporadisch) in een schap vindt kan gehydrogeneerd zijn en afkomstig zijn van varkens die de hele dag binnen zitten. Daar zit geen vitamine D in. Het gaat er dus om, om goede reuzel te vinden; deze moet in ieder geval van scharrelvarkens zijn.

Zelf reuzel maken is niet moeilijk, hoe je dit doet lees je hier.

 

 

Share