6 Redenen waarom je steeds weer verkouden wordt, en wat je eraan kunt doen!

OEDGEZOND.INFO

Het is weer de tijd van het jaar…verkoudheid en griep dienen zich weer aan. Vecht terug en onderschep bacteriën en virussen. Ben jij vatbaar voor vrijwel elke verkoudheid ?Hier zijn 6 redenen waarom je ziek wordt én manieren waarop je er iets aan kunt doen.

Je eet geen seizoen groenten

Als je de patronen van de natuur volgt en voeding eet die vers is en bij het seizoen hoort (zoals bijvoorbeeld boerenkool) is het opmerkelijk hoe je tekorten corrigeert, zonder het zelfs te weten. Neem nu bijvoorbeeld vitamine A, dit is een veelvoorkomend tekort. Als je te weinig vitamine A hebt, komt de eerste lijn van verdediging tegen pathogene indringers (je immuunsysteem)  in rap tempo in het geding. (1)

Vitamine A is rijkelijk aanwezig in oranje groenten die meestal in de herfst geoogst worden. Het eten van allerlei pompoensoorten helpt je om de mucocale immuniteit op te bouwen; het beschermt je sinussen en darmwand en houdt deze de hele winter ondoorlaatbaar.

Eet pompoenen, zoete aardappels, boerenkool en wortels die een boost voor de vitamine A zijn. Je kunt pompoen of aardappel roosteren voor de lunch of het diner of je pureert ze tot soep, om lekker warm te blijven. Denk ook eens wortels in andere kleuren.


Wat wortels en wortelsap voor je doen!


Je drinkt teveel cafeïne

Zodra de dagen korter worden, zou je meer rust en herstel moeten zoeken. Het einde van het jaar is daarentegen vaak de drukste tijd.

Stress bouwt zich op, in het gezin en op het werk. Eten gaat gehaaster, er wordt misschien minder geslapen en dit is het recept voor uitputting. De meeste mensen grijpen in zo’n situatie wat vaker naar de koffie. Door meer stimulanten toe te voegen, belast je het zenuwstelsel nog meer. Dit maakt je vatbaarder voor verkoudheid en griep. (2)

Voel je de rillingen en gesnotter al komen? Doe je lichaam een plezier en laat de koffie dan 1 á 2 dagen per week staan. Ben je echt vermoeid, halveer je koffie inname dan voor de helft. Drink gewoon een kop per dag en sla het 1 á 2 dagen over. Zo geef je je immuunsysteem de kans om weer op te laden. De algemene regel is: laatste kopje voor de middag drinken. (cafeïne verschuift het bioritme).


Als je vermoed dat je een bijnieruitputting hebt, kun je ook beter minderen met de koffie.


Je buik vecht een verloren strijd

Wist je dat meer dan 70% van je immuunsysteem in je darmen zit? Alle goede bacteriën in je darmen spelen een sleutelrol bij het tegenhouden van vreemde indringers die het immuunsysteem willen aanvallen.Vandaag de dag is er veel dat een gezonde darmflora bedreigt. Stress, een druk schema, alcohol, cafeïne, suiker en bewerkte voeding zorgen allemaal voor een verstoorde balans van het darm-microbioom.

Voeg wat meer Paleo-vriendelijke voeding toe, zoals gefermeenteerde voeding (zuurkool, kimchi, kombucha, tamari saus en yoghurt) om je dagelijkse dosis ‘goede’ bacteriën binnen te krijgen. Ben je oververmoeid, neem dan dagelijks een probioticasupplement om te voorkomen dat bacteriën zich hechten aan de slijmmembranen en indringen in je immuunverdediging.

Mocht je om een of andere reden antibiotica nemen, neem dan 2 x per dag een probioticasupplement.

Je vitamine D spiegel is te laag

De vitamine D status is cruciaal voor een goede gezondheid en om verkoudheden van november tot maart weg te houden. Vitamine D waardeert antimicrobiële proteínen op, die vreemde bacteriën en virussen op een afstand houden.

Helaas bevat voeding als eieren, vis en champignons wel wát vitamine D, maar niet genoeg om onze spiegel bovende 30 nl/ml te houden. Hoe Noordelijker men woont, des te lastiger het is om de vitamine D spiegel ideaal te houden. Doe je veel aan sport, dan is het nog belangrijker om een adequate D-spiegel te hebben. Nieuw onderzoek laat zien hoe een tekort kan leiden tot verminderde spierkracht. . (4) Volgens dit onderzoek moet je spiegel minstens boven de 40ng/ml uitkomen om tot goede prestaties te komen.

Neem een vitamine D supplement (in ieder geval 2000 IE per dag) om je spiegel de hele winter goed te houden. Eventueel kun je eerst je spiegel laten testen, zodat je weet hoe het ervoor staat. Dit kun je na twee maanden weer laten doen. Blijf gewoon eieren, vis en champignons eten en voeg reuzel toe aan je voeding, die afkomstig is van scharrelvarkens die buiten vertoefden. Of neem ouderwets…levertraan voor vitamine D én A. Zorg dat je de kwalitatief goede neemt.

Je wast je handen niet vaak genoeg

We vertellen onze kinderen dat ze hun handen voor het eten moeten wassen, maar doen we het zelf wel? En wassen we onze handen ook tussendoor, voordat we een appel eten of iets anders in de mond stoppen? Kan handen wassen zo belangrijk zijn? Volgens de World Health Organization kun je het in de winter beter vermijden om elkaar de hand te schudden, omdat juist in de winter ziektekiemen snel verspreid worden. Dit kan wel onsympathiek zijn. Dus gewoon regelmatig je handen wassen. (En… zeep en water zijn net zo effectief als een antibacteriële handsoap, zo vermijd je het schadelijke triclosan.)

Je gaat niet vroeg genoeg naar bed

Een nieuwe studie over de moderne jagers in Zuid Afrika, Bolivia en Tanzania meldt dat ze gemiddeld 6-7 uur per nacht slapen, minder dus dan de 7.5-8 uur die meestal aanbevolen wordt. Moeten we nu een uur minder slapen? Niet echt; deze stammen sliepen 6-7 uur per nacht tijdens de zomermaanden. Op kortere, donkerdere dagen gingen deze stammen ook een uurtje eerder naar bed. In de winter gingen ze gemiddeld om 21.15 uur naar bed, en in de zomer om 10.45 uur. Het hele jaar door staan deze jagers op dezelfde tijd op. (5)

Heb je problemen met slapen? Laat alle electronica –pc, iPad, smartphone- buiten de slaapkamer. Plak al het blauw licht af (bijvoorbeeld van het knopje van de electrische deken). Mocht je toch nog even achter je iPad of smartphone willen –net voor het slapen gaan- doe dit dan met een bril met oranjegetinte glazen. Dit blokkeert het blauwe licht.

Eerder naar bed gaan tijdens de koude en donkere maanden geeft je meer energie en kracht. Ook ben je beter bestand tegen verkoudheid. Onderzoek laat zien dat een nachtrust van minder dan 5 uur de kans op verkoudheid en/of griep 5x groter maakt! (6)

Geef de ziekmakers geen kans en onderschep ze!

  1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11375434
  2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25073190
  3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26288575
  4. www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822%2815%2901157-4.
  5. www.journalsleep.org