Serotonine-aanmaak en depressie, nieuwe inzichten SSRI’s en darm-brein connectie

Een recente studie meldt een nieuw inzicht over serotonine-productie en gedrag. Het is een nieuw inzicht die vrijwel gelijk opgaat met de nieuwe inzichten over de darm-brein connectie. De meeste serotonine bevindt zich in de darmen. Waar is zinvoller om de serotonine-aanmaak te reguleren en depressie en angst te behandelen ? Samenstelling darmbacteriën veranderen of medicatie?

Nieuw inzicht in stemmingswisselingen en serotonine. De serotonine-producerende hersenstamregio’s hebben soms verschillende -en zelfs tegengestelde- effecten op het gedrag en hierdoor is medicatie mogelijk een te simpele aanpak. Remming van serotonineheropname zorgt voor disbalans.

‘Genuanceerdere kijk nodig’

De bevindingen zijn gepubliceerd in Cell Reports, en geven nieuw inzicht in de ontwikkeling van stemmingswisselingen. Ze kunnen mogelijk geïmplementeerd worden in toekomstige behandelingen..

Studieauteur Mark S. Ansorge, assistent professor, Columbia University zegt; “Onze studie breekt met de simplistische kijk dat meer beter is, als het op serotonine aankomt m.b..t verbetering van stemmingswisselingen. Het vertelt ons juist dat een genuanceerdere kijk nodig is.”

Depressief en angstig gedrag

Onderzoekers wisten uit studies dat de hersenstam twee uitgesproken clusters van serotonergische neuronen (ofwel: zenuwcellen) heeft; een in de dorsale raphe nucleus (DRN) en een in de median raphe nucleus (MRN). Samen huisvesten beide regio’s het merendeel van neuronen die de rest van de hersenen van serotonine voorzien. Het was alleen onduidelijk op welke manier de neuronale activiteit binnen deze clusters het gedrag reguleren.

Fluexetine: langdurige gedragsveranderingen

Om hier meer over te weten te komen, gebruikte het CUMC-team een techniek dat farmacogenetica heet, om de activiteit van serotonergische neuronen te reguleren- in de DRN en MRN bij muizen, en muismodellen met depressief en angstig gedrag. (Het model werd gecreëerd door muizen het medicijn fluoxetine vlak na geboorte te geven, dit produceert langdurende gedragsveranderingen).

De experimenten onthulden dat veranderingen in de serotonergische neuronale activtieit –in DRN en MRN- duidelijk verschillende consequenties voor gedrag bewerkstelligen.

“Toen we de studie ingingen was onze hypothese dat verminderde activiteit van serotonergische neuronen de stemmingsgedragingen aanstuurt. Maar wat we zagen was dat het meer gecompliceerd ligt. Ten eerste lijkt het dat hyperactiviteit van de MRN angstgedrag aanwakkert. Hiernaast zagen we ook dat een verminderde DRN activiteit depressief gedrag tot stand brengt, terwijl afgenomen MRN-activiteit het vermindert. Hieruit concluderen we dat het een disbalans tussen DRN en MRN-activiteit is dat tot depressief gedrag leidt.

Nieuwe medicatie

Dit nieuwe inzicht in de raphe nuclei helpt ons om te begrijpen waarom bepaalde medicatie effectief is bij de behandeling van depressie en angst, en dit kan bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe medicatie.”

“Wellicht is het in de toekomst mogelijk dat een behandeling zich selectief richt op de DRN of MRN en/of dat een disbalans tussen deze twee gecorrigeerd wordt.”

Dit soort neurobiologische studies zijn essentiëel om de moleculaire mechanismen van antidepressiva verhelderd te krijgen en om effectievere behandelingen te ontwikkelen..

Remming van serotonineheropname leidt tot langdurige disbalans

De studie demonstreerde ook –in experimenten met de fluoxetine-muizen- dat een remming van serotonineheropname vroeg in het leven, leidt tot langdurende disbalans tussen DRN en MRN.

Dit leidt volgens de onderzoekers tot zorg over de inname van serotonine heropname remmers tijdens de zwangerschap. SSRI’s dringen door de bloed-brein barriere en door de placenta, en binden zowel soortgelijke serotoninetransporters bij moeder als bij baby.

Serotoninebalans: Focus op medicatie of darmbacteriën?

Waar het onderzoek van het CUMC-team gefocussed was op nieuwe medicatie, weten we nu uit veel recent onderzoek hoe groot de invloed van de darmbacteriën is op gedrag, stemming, angst en depressie. De darm-brein connectie is duidelijk. Als je bedenkt dat de darmen 80-90% van de serotonine produceren is dit ook niet zo vreemd.

In 2012 ontdekte onderzoekers van University College Cork dat de hoeveelheid serotonine in de hersenen gereguleerd wordt door de darmbacteriën, al vanaf het vroege leven. De volwassen breinfunctie hangt af van het darm-microbioom uit de kindertijd.

En ook als volwassene beïnvloedt dit microbioom je stemming. Het ondersteunt je breinfunctie en beïnvloedt de kans op psychische en neurologische stoornissen.

Impact op neuroendocriene, neurologische en hersen functie

Dr. Willa Hsueh (Division of Endocrinology, Diabetes and Metabolism, Ohio State University’s Wexner Medical Center), legt uit dat het darm-microbioom enzymen produceert die metabolieten uit de voeding maken –kleine moleculen die het resultaat van de stofwisseling zijn. Veel van deze metabolieten hebben een impact op de neuroendocriene, neurologische en hersen functie.

“De bacteriesoorten worden bepaald door veel factoren, waaronder voeding, omgeving, gewicht, ziekten en medicijnen”, zegt Hsueh.

‘90% van de serotonine in de dunne darm’

Volgens dr. Patrick Fratellone integratief arts en herbalist wordt zelfs 90% van de serotonine in de darmen aangemaakt, in de dunne darm op precies te zijn.

Gluten en D3

De meervoudige factoren kunnen een serotoninetekort bewerkstelligen. Een belangrijke is voeding die allergieën of overgevoeligheden veroorzaakt, zegt Fratellone. Zoals een non-coeliakie glutenovergevoeligheid of coeliakie. Mensen met een glutenovergevoeligheid of allergie kunnen ook depressie, angst, slapeloosheid en concentratieproblemen ervaren. Fratellone:

“Elk van deze wordt veroorzaakt door de veranderingen in neurotransmitters, vanwege een laag serotonineniveau. Vaak gaat dit gepaard met een lage vitamine D3-spiegel.”

Maar Fratellone noemt ook candida-overgroei, de opstapeling van metalen in het lichaam en chronische infecties. Hij adviseert een bloedtest om een glutenovergevoeligheid of –allergie op te sporen en een andere voedingsstijl. Mocht de bloedtest positief voor gluten zijn, dan zal de eliminatie van gluten al snel stemmingsverbeteringen opbrengen, zegt hij.

Dr. James Greenblatt (Medical Services at Walden Behavioral Care en assistant clinical professor of psychiatry, Tufts University School of Medicine) beaamt dit en voegt toe:

“Het is mogelijk om de darmflora te testen en op de aanwezigheid van bacterieovergroei van bepaalde strengen, waarvan weweten dat ze de symptomen van angst en depressie beïnvloeden. “ Dr. Greenblatt zegt: “Het is veilig voor vrouwen met depressie om hoge doses probiotica te nemen.”

Verbetering van de spijsvertering is de clue

De clue is volgens Fratellone om de spijsvertering te verbeteren door middel van supplementen,vitaminen en kruiden. Dit leidt tot veranderingen in neurochemie en vermindert de symptomen. Hij noemt supplementen die glutamine bevatten en probiotica. Van bepaalde kruiden is aangetoond dat ze de spijsvertering verbeteren en gastrointestinale stress verminderen, Fratellone noemt:

  • Althaea officinalis (marshmellow)
  • Ulmus fulva, Ulmus rubra (slippery elm, gladde iep)
  • Filipendula Ulmaria (meadow sweet, moerasspirea)
  • Zoethout (licorice), gedeglycerriseerd

Type darmbacteriën bij mannen en vrouwen verschillend

Een studie van de universiteit van Cork liet zien dat de serotonine-bacterie- invloed geslachtsafhankelijk is, met meer effecten bij mannelijke dan bij vrouwelijke dieren.

Dr Greenblatt citeert een studie uit 2014 in Nature Communications, waaruit bleek dat microben uit mannelijke en vrouwelijke darmen anders op voeding reageren, zelfs als de voeding identiek is.

“Genen, leefstijl, dieet en stress hebben een impact op de diversiteit en hoeveelheid van bepaalde strengen, die een uitgesproken effect hebben op de mentale gezondheid en het welzijn.”

Hij zegt dat het onduidelijk is waarom vrouwen en mannen verschillende op voeding reageren, maar dat het mogelijk door de verschillende hormonen komt, die bepalen welke darmbacteriën inwoning in de darmen nemen.  Ondanks de verschillen, zijn vrouwen hier niet persé vatbaarder voor.

Meer inzichten in brein-darm connectie, goed nieuws

Hersenstoornissen behandeld via de darmen

Het goede nieuws is dat de wetenschap steeds meer inzicht in dit fenomeen krijgt en dat het ook veel  onderzocht wordt. Een groot voordeel  voor onze geondheid.  Zo bestudeert een Colorado-professor hoe microbenkunnen worden ingezet om stressgerelateerde psychische aandoeningen te behandelen, waaronder depressie. Uiteindelijk zouden hersenstoornissen via de darmen behandeld kunnen worden, dit is een makkelijker doel dan de hersenen middels medicatietoediening .

Veelbelovend

Eerder dit jaar gaven onderzoekers 40 gezonde jongvolwassenen een probioticasupplement in poedervorm of een placebo. Ze namen dit 4 weken lang elke nacht. De probiotica-groep begon verbeteringen te zien in de stemming en rapporteerde minder last van droeve buien en depressieve gedachten te hebben, in vergelijking met de placebogroep. De resultaten waren veelbelovend.

Liever meten van bacteriën en metabolieten in ontlasting

Dr. Hsueh zegt dat het doel zou moetenzijn om bacteriën en metabolieten in de ontlasting te meten, om te zien of er verandering in microbioom en metabolieten zijn die depressie voorspellen, of in verband staan met depressie.

Een praktijkvoorbeeld

(Van Womens Health )

Kim Rullo heeft het prikkelbare darmsyndroom en lijdt aan depressie en angst. Ze heeft gelezen over de ‘goede’ bacteriën die invloed op de algehele gezondheid hebben;  op het immuunsysteem, ontsteking.

“Ik kijk altijd naar manieren om depressieve symptomen te verminderen, of het nu beweging is of iets anders. Ik gebruikte Activa en beweging toen ik ernstige maagproblemen had en dat leek mijn algehele gezondheid positief te beïnvloeden. “

Ze zegt dat ze met meer onderzoek waarschijnlijk dit simpele regime meer zou gebruiken ter verbetering van haar gezondheid.

Een andere vrouw die anoniem wil blijven, zegt dat ze het absoluut eens is met de darm-brein connectie. Ze vertelt dat ze nu een jaar elke dag een magnesiumsupplement gebruikt en dat dit haar helemaal over haar depressies heen geholpen heeft. Een ding is zeker, magnesium is nodig voor de serotonine productie. “Het supplement heb ik nodig. Voor mij staan wat ik eet, mijn gewicht, verstopping en depressie allemaal in verband met elkaar. Verstopping verhelpen heeft me geholpen om de vicieuze cirkel te doorbreken.”

  • ‘Activity of Raphe Serotonergic Neurons Controls Emotional Behaviors’, Columbia University Medical Center
  • www.womenshealth.com

Vond je dit artikel informatief?

Geef ons meer bekendheid en deel het via onderstaande button(s)!