5x Snelle oplossing voor lekkende darm en spijsverteringsproblemen

De darmen zitten steeds meer in de gevarenzone; niet alleen neemt het aantal mensen met een lekkende darm toe, ook die met een prikkelbare darm. En talloze mensen ervaren het ongemak van verstopping, opgeblazenheid en opspelend maagzuur. In dit artikel, 5 snelle oplossingen om de darmen en spijsvertering te helen en te herstellen.

Lekkende darm en spijsverteringsproblemen

Behalve alle veelvoorkomende aandoeningen, ongemakken en intoleranties in het maag-darm kanaal, wint de lekkende darm aan terrein. Bij deze aandoening raakt het spijsverteringskanaal beschadigd, waardoor proteïnen als gluten, verkeerde bacteriën en onverteerde voedselresten de bloedbaan inkomen. Na verloop van tijd ontstaan ontstekingen als immuunreactie en de spijsvertering verslechtert nog meer.

Hoe een aandoening ook mag heten, feit is dat er vele mensen zijn die ongemakken ervaren telkens wanneer ze eten- en dat ze een snelle oplossing willen!

Het kan lastig zijn om de exacte wortels te ontdekken van de buikproblemen; meestal spelen meerdere factoren. Duidelijk is wel dat onze hedendaagse voeding en leefstijl onze buik geen goed doen. Bewerkte voeding, makkelijke en snelle happen, geraffineerde koolhydraten, suikers, transvetten en proteïnebronnen van erbarmelijke kwaliteit doen hun afbrekende werk op ons lichaam. Bovendien worden we er niet vrolijker van, omdat dit type voeding funest voor de stemming is. Tel hierbij op het gebrek aan verse groenten en fruit en energieverlies en ongemakken zijn geboren.

Veel is omkeerbaar

Maar natuurlijk is er goed nieuws: zoals slechte voeding een aanslag pleegt op humeur, energie, lichaam en dus op de kwaliteit van leven, heeft goede voeding het tegenovergestelde effect.

We kunnen redelijk snel weer meer kwaliteit en vitaliteit toevoegen aan ons leven, want veel is omkeerbaar; een laag energieniveau, een lekkende darm, bacterie-overgroei, een vette lever, insulineweerstand, verslapte spieren.

Door bepaalde voeding te introduceren in ons leven worden we op zijn minst blijer, energieker en levenslustiger. De basis voor gezondheid ligt in de darmen, dit zei Hippocrates al (‘alle ziekten beginnen in de darmen’). Laten we dan bij de darmen beginnen! Darmen én vertering zijn prima op natuurlijke wijze te herstellen. Je (gunstige) darmbacteriën zullen blij zijn en de andere (ongunstige) nemen het je niet in dank af en dat is nu juist de bedoeling.

We schrijven in de regel veel artikelen met veel helende tips voor de korte en langere termijn, op wetenschappelijke gronden, m.b.t. onder andere darmflora en darmgezondheid, stemming, lever, energie. In dit artikel lees je oplossingen en tips ter verbetering en heling van je spijsvertering, die snel werken.

Bone broth

Dit is verreweg dé topvoeding om darmen en spijsvertering te helen en ook de lekkende darm vaart er zeer wel bij. Maar even voor de duidelijkheid: het gaat hier niet om de kant en klare bouillon. Het gaat om de bone broth zoals onze voorouders dit nog maakten: met merg, pezen, ligamenten en alle andere oneetbare delen van een (gezond en grazend) dier die gekookt worden en dagenlang sudderen.

Door het sudderen komen genezende bestanddelen uit botten en alle toebehoren vrij, zoals collageen. Dit kan gezondheid van je de spijsvertering werkelijk transformeren. Collageen beschermt en verzacht de darmwand en in zo een mate dat mensen met voedselallergieën, voeding weer beginnen te tolereren.

Als zeer aangename bonus krijg je een verbeterde huidelasticiteit en afname van cellulitis. En wie zegt daar nu nee tegen.

Hier vind je een recept om bone broth te maken en er is verder op Internet nog veel over te vinden.

Kokos producten

Kokosolie, kokosmelk, kokoswater en kokosazijn, zijn excellent om de spijsvertering te herstellen en een gezonde darmflora te behouden.  Deze producten helpen het lichaam bij de opname van vetoplosbare vitaminen, calcium en magnesium en mede hierdoor helpen ze bij een goede natuurlijke ‘doorstroom’.

Kokosolie en kokosmelk zitten beide barstensvol elektrolyten en gezonde, makkelijk verteerbare vetten die het spijsverteringskanaal goed gehydrateerd houden, en het risico van verstopping verminderen. Ze bevatten zelfs dubbele herstelkracht: vanwege de anti-schimmel eigenschappen van kokosolie en –melk pakken de producten ook nog bacterie-overgroei en candida aan. Candida vermindert maagzuur, waardoor de voedselvertering belemmerd wordt en ontsteking bevorderd wordt. Profiteer van deze voordelen en gebruik naast je extra virgin olijfolie ook kokosolie in je recepten of doe kokosmelk in je koffie of thee.

Probiotische voeding

Eet zuurkool bij voorkeur rauw. Er zijn tal van lekkere salades te maken met zuurkool !

Probiotica en probiotische voeding, we horen er veel over en we kunnen eigenlijk niet (meer) zonder. Om een gezonde spijsvertering te herkrijgen zullen we ze ‘moeten’ implementeren.  De bacteriën uit probiotica en probiotische voeding doen goed werk: ze herstellen de darmwand, ondersteunen de opname van nutriënten en houden infecties op afstand. Over hun effect op de gezondheid is enorm veel te vertellen en dat doen we dan ook regelmatig (typ in het rechterzoekvak in ‘darmbacteriën’ en je bent helemaal op de hoogte). Nu houden we het met de snelle oplossingen even kort.

Er zitten 10x zoveel bacteriën in je darmen dan waar dan ook in je lichaam. Niet alleen dit, ook de meeste serotonine bevindt zich in je darmen. Je begrijpt dan ook waarom gezonde darmen ook gezond voor je brein en stemming zijn.

De gunstige bacteriën zorgen voor een goede balans in de darmflora en zorgen ervoor dat de meeste ‘bad guys’ de aftocht zullen moeten blazen omdat ze hun habitat niet meer fijn vinden. En dat is maar goed ook,want  ze hebben prikkelbare en lekkende darmen op hun geweten plus alle andere ongemakken.

Voeding als zuurkool, kefir, kimchi, miso en natto (alleen als bijgerechten, lees hier waarom), augurken kunnen de disbalans corrigeren. Ze houden de darmbewegingen gaande en werken als poortwachter bij de bloedbaan, terwijl ze ongunstige gasten afwijzen. Ze ondersteunen de heling van lekkende darm en verhelpen verstopping. Smoothies zijn met kefir te maken (in plaats van yogurt).

Kombucha

Het ligt voor de hand te denken dat kombucha weer het zoveelste modevoedsel is, maar de gefermenteerde drank wordt al duizenden jaren gedronken. Zit boordevol gezonde zuren, probiotica en enzymen. Het heelt het spijsverteringssysteem, beschermt tegen een lekkende darm en andere buikproblemen. Bij muizen bleek dat het drinken van kombucha, -4 dagen lang-, de beestjes genas van maagzweren.  De drank was net zo effectief als medicatie. (1)

Net als zijn probiotische collega’s houdt kombucha gist- en schimmelovergroei weg en maakt de weg vrij voor goede bacteriën om inwoning in de darmen te nemen. Ook kombucha biedt een zeer aangename bonus: het kikkert enorm op en je krijgt er veel energie van. Wanneer je het in de namiddag nipt pak je je middagdipje aan, terwijl je werkt aan de heling van je spijsvertering.

Zaden

Hennep-, chia- en lijnzaad zijn meer dan trendy ingrediënten uit de natuurvoedingszaak. Het zijn kleine energiebommetjes vol vezels en vezels zijn nu eenmaal geweldig voor de vertering. In chiazaad zit ongeveer 11 gram vezels per 30 gram. Deze zaden houden de darmen in beweging en bevorderen een gezonde stoelgang. Het zaad beschermt ook je darmwand en houdt ongewenste resten en delen weg, terwijl gewenste stoffen (vitaminen, mineralen) wel binnenkomen.

De zaden verminderen symptomen van darmontsteking en werken verlichtend voor mensen met Crohn en andere pijnlijke darmaandoeningen. En alsof dit nog niet genoeg is, voeden ze ook de gunstige darmbacteriën, wat hen genoeg munitie geeft om de ongunstige bacteriën eruit te schoppen.

  1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21776478

Vond je dit artikel informatief? Deel de informatie, via onderstaande button(s) !