Als je deze voeding eet, eet je glyfosaat: wat je moet weten, welke voeding niet/juist wel

Glyfosaat toxiciteit is een big deal: eerder bleek dat er bij 5 op de 8 Nederlanders glyfosaat in de urine zit. Glyfosaat is het actieve ingrediënt in het populaire herbicide, Roundup. Als je bewerkte voeding eet, eet je zo wie zo glyfosaat. Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid van glyfosaat in de voeding en welke voeding kun je beter mijden? Welke voeding kun je het beste wél nemen?

Giftige omgeving

Wij zijn geen hardnekkig onkruid, maar worden indirect bestreden

Veel mensen gebruiken Roundup (Monsanto) om hardnekkig onkruid te verwijderen, zonder er bij na te denken. In Amerika gebruiken boeren de verdelger in toenemende mate. Volgens de World Health Organisation is de herbicide ‘waarschijnlijk kankerverwekkend.’ Toch houdt de industrie nog vol dat het helemaal veilig voor mensen is. Je hoeft alleen maar naar de data te kijken om te weten dat dit niet waar is.

De uitspraak ‘geluk is met de dommen’, kan weleens waar zijn in sommige gevallen, maar in dit geval niet. We leven in de giftigste omgeving ooit en deze chemische stof is zowel aanwezig in het milieu als in ons lichaam en niet makkelijk op te ruimen.

Nature publiceerde in maart 2015 een artikel waarin staat: “glyfosaat is de meest geproduceerde herbicide. Het wordt op grote schaal in de agricultuur gebruikt en ook in tuinproducten in veel landen. De chemische stof is een ingrediënt in onkruidverdelger Roundup en glyfosaat is hoogst populair geworden met het toenemende marktaandeel van oogsten van genetisch gemanipuleerde producten.” (1) Californië werd recentelijk de eerste staat die serieus plannen maakt om glyfosaat als kankerverwekkende stof te registeren, volgens Ecowatch. (2) Dit is groot nieuws.

Het gebruik van glyfosaat is bijna verdubbeld, van 2001 tot 2007. (3) En wie weet hoe het sinds 2007 toegenomen is.

Glyfosaat bevordert tumorgroei

In augustus 2015 publiceerden dr. Anthony Samsel en dr. Stephanie Seneff  in een artikel:

“Glyfosaat heeft een groot aantal tumorstimulerende effecten op biologische systemen, waaronder DNA schade in gevoelige cellen en verstoring van de glycine homeostase, chelatie van mineralen als mangaan, modificatie naar carcinogene moleculen (zoals N-nitroglyfosaat en glyoxylaat) en verstoring van fructose stofwisseling.” (4)

Helaas laat epidemiologisch bewijs een sterk verband zien tussen de stijging van glyfosaat gebruik op oogsten en de stijging van een veelheid aan kanker, zoals borst-, alvleesklier-, schildklier-, nier-, blaas- en leverkanker. Het is alarmerend dat de meeste chemicaliën een aanslag plegen op het detoxificatievermogen van het menselijk lichaam –zo ook met triclosan, parabenen etc.

Beschadigt cellulaire lichaamssystemen

Uit een publicatie in Biosemiotic Entropy uit 2013:

“Glyfosaat’s afremming van cytochroom P450 (CYP) enzymen -verzameling enzymen die organische stoffen oxideren- is een genegeerde issue. CYP enzymen spelen cruciale rollen in biologie, en een ervan is de detoxificatie van lichaamsvreemde stoffen. Met andere woorden: glyfosaat versterkt de schadelijke effecten van andere chemische residues in voeding en omgevingsgiffen. De negatieve impact op het lichaam is arglistig en manifesteert zich langzamerhand terwijl ontsteking de cellulaire systemen in het hele lichaam beschadigt.” (5)

Auto immuniteit

En zodoende kan glyfosaat auto immuniteit uitlokken middels (de volgende mechanismen)

 • Tarwe dat een glyfosaatbehandeling krijgt vlak voor de oogst
 • Dit type tarwe is een veelvoorkomend ingrediënt in bewerkte voeding
 • Glyfosaat beschadigt de microvilli van de darmen en vermindert zo het vermogen om vitaminen en mineralen op te nemen
 • Tarwe bevat gliadine, sommige personen kunnen dit moeilijk afbreken. Glyfosaat kan zich aan de gliadine hechten als gevolg van de chemische interactie tussen de twee
 • Het kan niet herkend worden door het lichaam en afgebroken worden, wat het waarschijnlijker maakt dat een immunologische response opgewekt wordt. Hierdoor kan ook coeliakie ontstaan.

Behalve aan coeliakie, kan glyfosaat nu volgens onderzoekers ook gelinkt worden aan

 • Autisme
 • Autoimmuunziekten
 • Kanker
 • Parkinson’s
 • Alzheimer
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Depressie
 • Onvruchtbaarheid

Glyfosaat is ook giftig voor het darm-microbioom

Uit veel recent onderzoek blijkt het belang van een gezonde darmflora –met een goede balans tussen gunstige en ongunstige darmbacteriën- voor een langdurig goede gezondheid. Glyfosaat is giftig voor veel van de gunstige darmbacteriën. Het kan gunstige strengen uitmoorden, zoals lactobaccillus terwijl pathogenen in tact blijven, zoals clostridia (speelt rol bij o.a. autisme). Glyfosaat chelateert ook essentiële mineralen zoals mangaan, ijzer, kobalt, molybdenum en koper,  zodat de darmbacteriën er geen toegang tot hebben. Dit leidt tot chronische staat van ontstekingen in de darmen en tot een lekkende darm; een mechanisme die de basis van veel chronische ziekten is, waaronder prikkelbare darm, depressie en autoimmuniteit.

Als je bewerkte voeding eet, eet je glyfosaat

Residues van glyfosaat worden gevonden in de volgende voeding

 • Maïs
 • Soja
 • Suiker (suikerbieten)
 • Koolzaad(olie)
 • Katoen (niet in voeding,maar in watten e.d.)

Bewerkte voeding stelt je zonder twijfel bloot aan de chemische stof, ook vanwege de tarwe, soja, plantaardige olie en maïs. Denk ook aan vlees van dieren die voeding met soja en maïs krijgen.

Wat doe je eraan?

 • Je kunt glyfosaat in ieder geval niet van de voeding wassen, omdat het er helemaal in zit.
 • Vermijdt zo veel mogelijk bewerkte voeding
 • Glyfosaat stapelt zich op in dierlijk weefsel, dus let erop of de dieren van je vlees niet GMO-gevoed zijn
 • Eet zoveel mogelijk biologisch, ook qua vlees en boter (van grasgevoerde dieren)
 • Neem bruine rijstpoeder om de eliminatie van organofosfaten en glyfosaat te ondersteunen
 • Neem een multimineralen supplement met sporenelementen
 • Ondersteun de glutathioon productie met N-acetylcysteïne,glycine en glutamine
 • Ondersteun de ontgifting van de lever door zo min mogelijk alcohol te drinken en artisjok-extract of mariadistelextract te nemen
 • Het is moeilijker om reeds gedane schade terug te draaien, dus probeer glyfosaat zoveel mogelijk te mijden, vooral bij kinderen
 • Mijdt ook zeker de typische Amerikaanse producten

Broccoli sprouts reinigen lichaam van hoge concentraties chemicaliën


“Men verwacht in de USA een toename van de ziekte van Alzheimer, niet alleen bij 60-80 jarigen, maar ook bij jongere mensen, tussen 40 en 60 jaar. Dit omdat Alzheimer geassocieerd wordt met lage gehalten aan mangaan en magnesium. Oudere mensen (en jongere ouderen ) zouden dus mangaan en magnesium supplementen moeten nemen.” Professor D. Huber (6).

Dr. Isaac Eliaz, integraal geneeskundige, geeft nog de volgende tips

Glyfosaat is een hormoonverstoorder en heeft nog een breed scala aan vernietigende effecten op mens en dier, inclusief reproductieve schade en kankervorming.  Het lichaam heeft een complex netwerk van detoxificatiemechanismen en routen.

 • Er is een aantal vitaminen, mineralen en andere natuurlijke bestanddelen die deze mechanismen en routen ondersteunen. De juiste voedingskeuzen zijn zeker nuttig: biologisch fruit, groenten,  zeealgen, kiem groenten (sprouts) en kiembrood. Deze bevatten allen veel enzymen, vezels, mineralen, vitaminen en beschermende antioxidanten.
 • Een andere belangrijke cofactor is zwavel;  deze wordt veel gevonden in groenten uit de crucifere familie en verder in uien, knoflook en ook in proteïnebronnen zoals eieren, vis, peulvruchten,noten, biologisch vlees en gevogelte.
 • Verder zijn er natuurlijke bestanddelen die genomen kunnen worden in supplementvorm voor meer doelgerichte ondersteuning: citruspectine en alginaten. Dit zijn natuurlijke binders van gifstoffen.
 • Voor een breed spectrum aanpak qua bescherming en ontgifting is een ontgiftingsformule aan te raden die bevat: zwavelbevattende aminozuren, foliumzuur, B6, zink, magnesium, selenium, molybdenum en botanische extracten als Gingko biloba. Gingko biloba bevat speciale effecten qua preventie van glyfosaat-toxificatie. (7)

Beslist geen ver-van-mijn-bed show

We kunnen denken ‘het speelt zich vooral in Amerika af en bij Amerikaanse producten’.  Helaas is dat niet waar. In 2013 meldde Milieudefensie dat (8)

 • Mensen in 18 Europese landen het gif in hun lichaam hebben
 • Bij vijf van de acht Nederlandse proefpersonen werden resten van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in de urine gevonden
 • Van alle Europese deelnemers is 44%  positief getest op de aanwezigheid van glyfosaat – bekend onder de merknaam Roundup-.
 • De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) test niet op de aanwezigheid van dit gif op groente en fruit. Milieudefensie pleit voor meer onderzoek en meer controle op dit veelgebruikte middel. In totaal zijn er 182 urinemonsters onderzocht.

“Deze onderzoeksresultaten tonen aan dat het gif glyfosaat haar weg vindt naar de burgers, terwijl we niet precies weten hoe de gifresten in het lichaam van de mensen terecht komen, of wat dat betekent voor de volksgezondheid” aldus Klaas Breunissen van Milieudefensie.

“Het is bizar dat we nota bene van één van de meest gebruikte onkruidverdelgers niet weten hoeveel er in ons eten zit. Milieudefensie roept de overheid op hier grondig onderzoek naar te laten doen.” Wetenschappers veronderstellen dat schadelijke effecten voor de mens zullen optreden bij herhaalde of langdurige blootstelling, zelfs bij hele lage concentraties van dit middel in het menselijk lichaam.

“Reden genoeg voor de voedsel- en warenautoriteit om te testen hoeveel van dit gif in ons voedsel zit,” aldus Breunissen.

Glyfosaat wordt gebruikt door boeren, tuinders, lokale overheden en particulieren om onkruid te bestrijden. Zo wordt het bijvoorbeeld uitgebreid toegepast bij de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen die in Europa geïmporteerd worden voor gebruik als veevoer, met name soja uit Zuid-Amerika.

In Europa wordt glyfosaat veel gebruikt door boeren om onkruid uit velden te verwijderen voorafgaand aan het planten of ontkiemen van de zaden. Het wordt ook veelvuldig toegepast om gewassen uit te drogen voorafgaand aan de oogst, zoals bij granen, koolzaad en maïs. De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat gebruik van glyfosaat in de landbouw in tien jaar meer dan verdubbelde. Het is de meest gebruikte herbicide in Nederland en het gebruik neemt ieder jaar toe, ook in de rest van Europa.

We zijn er nog lang niet

De partij voor de Dieren meldt: Roundup en andere pesticides waarin glyfosaat zit, blijven minstens tot juni 2016 verkrijgbaar in Europa. Een voorstel van de Partij voor de Dieren om glyfosaat na 31 december 2015, wanneer de EU-vergunning voor het gif afloopt, in de ban te doen behaalde dinsdag net geen meerderheid in de Milieucommissie van het Europees Parlement. (9)

 1. www.nature.com/news/widely-used-herbicide-linked-to-cancer-1.17181
 2. www.ecowatch.com/2015/09/08/california-becomes-first-state-to-label-monsantos-roundup-as-a-carcinogen/
 3. www2.epa.gov/sites/production/files/2015-10/documents/market_estimates2007.pdf
 4. www.responsibletechnology.org/irtnew/wp-content/uploads/2015/11/Glyphosate_pathways_to_modern_diseases_IV_cancer_and_related_pathologies.pdf
 5. www.mdpi.com/1099-4300/15/4/1416
 6. De effecten van glyfosaat (Roundup) op bodem, gewas en consument; nieuwe ziekten in GM mais en GM soja en daarmee gevoerde dieren/Prof. D. Huber
 7. www.online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2010.0202
 8. www.milieudefensie.nl/nieuws/pers/berichten/europeanen-krijgen-zonder-het-te-weten-het-gif-glyfosaat-binnen
 9. www.europa.partijvoordedieren.nl/news/glyfosaat-blijft-in-de-winkel-tot-medio-2016

Vond je dit artikel informatief? Deel de informatie, via onderstaande button(s) !