Deze ingrediënten –e433 en e466- lokken insulineresistentie, lekkende darm en darmontsteking uit –studie

OEDGEZOND.INFO

De ingrediënten –E433 en E466- die een romige, gladde look geven aan ijs, chocoladerepen, toetjes en andere snacks kunnen insulineweerstand en andere (chronische) ontstekingsziekten triggeren. Ook bevorderen ze darmontsteking en een lekkende darmwand.

Schade aan barrière tussen immuunsysteem en microbioom van de darmen

Dit was de conclusie van een studie –gepubliceerd in Science en Nature– eerder dit jaar. De twee veelgebruikte emulgators in verpakte voeding bevorderen het metabool syndroom en ontsteking aan de darmen, zo bleek bij studie op muizen. De ingrediënten beschadigen namelijk de barrière tussen het immuunsysteem en microbioom van de darmen.

Microbiologe Karen Madsen (University of Alberta) noemde de bevindingen ‘geloofwaardig en opmerkelijk’.

“Het vertelt de duidelijke boodschap dat veranderingen in onze voeding ons microbioom verandert en hiermee ook onze gezondheid.”

Bacterieën die de darmwand aantasten

Darmbacteriën helpen ons om infecties weg te houden en allergieën te weerstaan, maar er is een ding dat we niet van hen willen: dat ze onze darmwand aantasten. Normaal gesproken scheidt een slijmlaag de darmbacteriën van de darmcellen. Maar als de bacteriën deze cellen bereiken, kunnen ze het immuunsysteem stimuleren en ontsteking veroorzaken. Deze uit de hand gelopen ontsteking van het spijsverteringskanaal is het merkteken van het prikkelbare darmsyndroom, dat diarree, vermoeidheid en buikpijn veroorzaakt. Chronische ontsteking staat ook in verband met syndroom X –het metabool syndroom- wat een cluster is van gelijkluidende condities, zoals obesitas, hoge bloeddruk. Dit cluster vergroot de kans op hartaandoeningen en diabetes.

Voedingsadditieven en prikkelbare darmsyndroom

Microbioloog Benoit Chassaing (Georgia State University) denkt dat zo’n bacteriële invasie het verband verklaart tussen het toegenomen gebruik van voedingsadditieven in de geïndustrialiseerde landen en het prikkelbare darmsyndroom. Ook Chassaing en zijn collega’s leggen de focus op emulgators –bestanddelen die stoffen mengen tot een romig en glad geheel-. Zonder emulgators zouden deze stoffen niet mengbaar zijn, zoals het melkvet en water in ijs.

Ook in 2009 ontdekte men in een studie dat carboxymethylcellulose (CMC, E-466) tot een overgroei van bacteriën in de dunne darm en toegenomen ontsteking veroorzaakt, bij muizen. In dit werk kregen de muizen CMC en polysorbaat (E433) gevoed (zowel muizen met aanleg voor PDS en het metabool syndroom als muizen zonder aanleg hiervoor). De muizen kregen de emulgators 12 weken lang toegediend.

  • Bij de muizen met aanleg namen de symptomen van colitis toe, van 40% naar 80%
  • Bij de muizen zonder aanleg ontwikkelde geen colitis, maar wel lage graad ontsteking in de darmen en meerdere kenmerken van het metabool syndroom: lichte gewichtstoename, toegenomen percentage lichaamsvet, toegenomen voedselinname en hogere bloedsuikerspiegels die wijzen op een slechte glucoseregulatie.

Mechanismen achter de veranderingen

  • Hoe deze emulgators exact deze veranderingen tot stand brengen is nog niet duidelijk, maar de studie geeft wel een paar hints.
  • Microscopische beelden van de darmen toonden dat de gemiddelde afstand tussen darmbacteriën en darmwandcellen afgenomen was; bacteriën schenen richting de darmwand te kunnen gaan
  • De ontlasting van de emulgator-muizen lieten hoge aantallen bacteriesoorten zien die erom bekend staan dat ze in slijm penetreren en slijm verteren.
  • De ontlasting bevatte ook meer pro-ontsteking bacteriën, wat inhoudt dat deze bacteriën krachtiger receptoren activeren die ontsteking triggeren- het is alleen nog niet duidelijk welke bacteriën dit effect hebben.

De conclusie van Chassaing was: ofwel de emulgatoren beschadigen de slijmlaag direct, waardoor deze kwetsbaar voor bacteriën wordt, ofwel de stoffen veranderen de samenstelling van het darm-microbioom, met een voorkeur voor microben die het slijm penetreren.

Het is hoe dan ook niet verrassend dat deze stoffen een effect op de samenstelling van de darmbacteriën hebben, dit zegt ook dr. Mia Phillipson (University in Sweden) die darmontsteking en bacterie-slijm-interacties bestudeerd. Alles –van het vegetariër zijn tot het hebben gehad van een keizersnee- kan de compositie van het darm-microbioom op significante manieren veranderen, zegt zij. Maar slechts weinig studies laten de effecten van voedingsadditieven op de darmbacteriën in detail zien. “Ik denk dat we nog maar aan het begin staan van de realisatie van het belang hiervan.”

Ze adviseert mensen met het prikkelbare darmsyndroom om deze ingrediënten te mijden.


Science
Metabolism and Nutrition Group, UC Louvain

Vond je dit artikel informatief?

Geef ons meer bekendheid, en deel de informatie via onderstaande button(s) !