Hoe deze voedingsstoffen Syndroom X (metabool syndroom) omkeren

OEDGEZOND.INFO

Vaak wordt syndroom X als medische issue gezien en overgelaten aan de medische wereld om te behandelen, zelfs nu wetenschappelijke documentatie over de effectiviteit van probiotica, vitaminen, mineralen etc. toeneemt. Waarom is het belangrijk om het metabool syndroom aan te pakken en met welke voeding doe je dit?

Syndroom X en chronische gezondheidsproblemen

Ontsteking is een reactie van het immuunsysteem op beschadigde of gestreste delen in het lichaam. Daar is normaal gesproken niets mis mee, behalve wanneer het mechanisme door voeding en leefstijl is doorgedraaid. Dan belanden we in chronische gezondheidsissues, veroorzaakt door syndroom X, oftewel het metabool syndroom.

En als voeding en leefstijl het veroorzaakt hebben, is de vraag: kunnen deze twee factoren het ook weer oplossen? Of is syndroom X zo chronisch geworden dat alleen medische interventies nog helpen?

De diversiteit van de aandoening maakt het nogal lastig om causaliteit te definiëren en dit kan tot verwarring leiden. Zeker is dat syndroom X de gezondheid schaadt, levens bedreigt en miljoenen medische kosten met zich meebrengt. Maar een totaal begrip van de complexe werking is er nog niet. Wel komen er steeds meer inzichten in insulineweerstand, stofwisseling, vette lever enz. en de positieve effecten die voeding hierin heeft.

Syndroom X, insulineresistentie

Vetopslag rond de buik
Syndroom X- het metabool syndroom- is een stoornis in energiegebruik en –opslag. Deze aandoening is gekenmerkt door vetopslag rond de buik, dyslipidemie, verhoogde bloeddruk en verhoogde bloedsuikerspiegel. Mensen met syndroom X hebben een verhoogde kans op diabetes2 en cardiovasculaire ziekten.

Alvleesklier en insuline
Normaal gesproken wordt overtollige glucose na een maaltijd de cellen in getransporteerd. Bij insulineresistentie zijn de levercellen, spiercellen en vetcellen minder gevoelig geworden voor insuline en reageren hier niet meer voldoende op. De alvleesklier gaat meer insuline afgeven om te trachten dat de cellen toch glucose opnemen, het doel van dit compensatiemechanisme is: een normale bloedsuikerspiegel houden. Insulineweerstand en insulinestijging houden elkaar in stand.

Insulineweerstand
Wanneer insulineweerstand is opgetreden bij de levercellen, geeft de lever ook glucose aan het bloed af wanneer het niet nodig is. Hierdoor ontstaat glucosebelasting en een hogere insulinespiegel. Lever- en spiercellen kunnen nog maar moeilijk glucose opnemen, de vetcellen kunnen dit het langst en krijgen dan ook meer glucose aangeboden dan normaal is. Er volgt steeds meer gewichtstoename, met name vindt vetopslag plaats rond de buik. Er is een toename van visceraal vet (rond de buik en interne organen), zoals bij de vette lever het geval is. Men belandt in een fase van pre-diabetes. Als dit proces doorgaat en de alvleesklier uitgeput raakt, ontstaat er hyperglykemie (hoge bloedsuikerspiegel) en diabetes2.

Leefstijl en voeding als belangrijke factoren

Tegenwoordig is erfelijkheid –vroegtijdige cardiovasculaire ziekten in de familie, diabetes, hoge bloeddruk- lang niet de hoofdfactor. Leefstijl en voeding zijn ook een belangrijke factor –dit blijkt ook uit het toenemende aantal kinderen met syndroom X- en erfelijke factoren kunnen bepalen wanneer en in welke mate syndroom X optreedt.

 Men kan bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers en bloedsuikerverlagers nemen, maar dit pakt niet de onderliggende oorzaak aan: de insulineweerstand.

Veel kunnen we zelf doen

We kunnen goed letten op/de inname beperken van: geraffineerde koolhydraten, junkfood, te hoge hoeveelheid verzadigde vetten, transvetten, alcohol, koffie, vezelarme voeding. Daarentegen kunnen we zorgen dat we meer vezels, mineralen, vitaminen en gezonde vetzuren (omega3-vetzuren) binnenkrijgen. De bewijzen dat bewerkte voeding (transvetten, geraffineerde koolhydraten) insulineweerstand bevorderen zijn legio.

Verder verhoogt aanhoudende stress de cortisolspiegel, wat insulineweerstand in gang kan zetten en hebben rokers een grotere kans op insulineresistentie. Ook chronische slaaptekort bevordert insulineresistentie.

Rokers

Veel rokers hebben namelijk dyslipidemie en hyperinsulinemie

Dyslipidemie: een veranderd gehalte aan lipiden in het bloedserum. Onder dyslipidemie vallen uiteenlopende stoornissen in de vetstofwisseling. In het bloed zien we dit terug als verhoogde waarden van totaal-cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceriden en een verlaagd HDL-cholesterol (lipiden genoemd). Hierdoor neemt slagaderverkalking (arteriosclerose) toe.

Hyperinsuline: verhoogde insulinespiegels in het bloed, wat te zien is aan gewicht dat rond de middel wordt vastgehouden.


Twee voedingsingrediënten lokken insulineweerstand uit (E466 en E433)

In februari 2015 publiceerde Science een artikel over twee veelvoorkomende ingrediénten in verpakte voeding, die insulineweerstand uitlokken. Het zijn om de emulgators carboxymethylcellulose (CMC, E466) en polysorbaat (E-433). Deze zitten vooral in verpakt ijs. E433 zit behalve in ijs ook in bakproducten, dressings, slagroom, margarine en sauzen. E466 zit (behalve in ijs) ook in tandpasta, zalven, dieetpillen, verf, puddings, moes, gehakt, knakworst.


Voedingsstoffen die insulineweerstand voorkomen en terugdraaien

Ter verbetering van de insulineproductie van de alvleesklier: chroom, zink, kalium, magnesium en vitamine B6. De anorganische stof borium ondersteunt de glucose- en vetstofwisseling en de werking van magnesium, calcium en insuline.
De aanmaak van prostaglandine E1 (ontstekingsremmende stof die vaatvernauwing voorkomt) wordt ondersteund door vitamine B6, magnesium en zink.
Alfa-liponzuur gaat de productie van AGE’s (advanced glycation end products) tegen. AGE’s werken lichaams-en huidveroudering in de hand. Door alfa-liponzuur –wat zich in de mitochondria bevindt- daalt ook de glucosespiegel en neemt de glucoseverbranding toe. Rijk aan alfa-liponzuur zijn hart, lever, nieren,spinazie,broccoli en tomaten. Het is ook als supplement te verkrijgen. Chroom houdt de eetlust in toom en is onderdeel van de glucosetolerantie factor; het zorgt voor een normale insulinewerking. Vitamine C bevordert de chroomopname.
De werking van magnesium bij veel aandoeningen is vrij bekend. Dit mineraal helpt ook bij de aanmaak van insuline en zorgt voor een normale insulinegevoeligheid. Een kenmerk van syndroom X en insulineweerstand is een laag magnesiumgehalte in de cellen.
De levervetstofwisseling wordt verbeterd door selenium. Selenium verlaagt ook de glucose- en insulinespiegel. Dit sporenmineraal werkt samen met vitamine E en C (deze laatste twee vind je in perfecte samenstelling in paprika’s). Van selenium mag je maximaal 300 mcg per dag hebben. Neem dit lekker via natuurlijke bronnen, zoals: uien, knoflook, broccoli, tomaten, zaden, noten, ei(erdooiers), asperges, vis- en schaaldieren, gevogelte en nieren en lever.

In onze Westerse wereld is de kans op insulineweerstand niet miniem: enerzijds hebben we onvolwaardige voeding –arm aan magnesium- en dit gaat gelijktijdig gepaard met de insulineweerstand-bevorderende voeding.

Probiotica

In maart 2015 publiceerde British Journal of Nutrition een studie over probiotica en gewichtsverlies bij vrouwen. Het bleek dat bepaalde probiotica voor gewichts- en vetverlies zorgen bij vrouwen.

Verder:

  •  Vitamine B6 zorgt voor een normale glucosetolerantie
  •  Kalium ondersteunt de insulinewerking
  •  Zink is essentieel voor de productie van insuline en bevat een insuline-achtige activiteit
  •  Chloride kan bestaan als een elektrolyt en stimuleert de vorming van maagzuur (HCl ofwel zoutzuur/ waterstofchloride) en spijsverteringssappen door de alvleesklier. Veel mensen hebben een tekort aan maagzuur.

Vond je dit artikel informatief?
Geef ons meer bekendheid, en deel de informatie via onderstaande button(s) !