Deze 10 groenten zijn nog gezonder dan boerenkool (de top 10 gezondste!)

In de voedingswereld is boerenkool misschien wel de grootste beroemdheid, en deze kool heeft zeker grote gezondheidsvoordelen. Maar er zijn 10 groenten die niet voor de boerenkool onderdoen, en die eveneens grote krachtbronnen zijn. Ze streven de boerenkool zelfs voorbij.

In een rapport uit 2014 (Centers for Disease Control) kwam de boerenkool op de 15e plek te staan, met 49.07 punten van de 100 punten voor nutriëntendichtheid.

Welke groenten zijn de top 10?

Collard Greens, score 62.49

Deze bladkool is afkomstig uit Zuid Amerika. Vooral wanneer de kool gestoomd wordt heeft het cholesterolverlagende eigenschappen. Nutrition Research  publiceerde een vergelijking tussen cholesterolverlager Cholestyramine en gestoomde collard greens: de collards blokkeerden cholesterol 13% beter dan het medicijn. (1)

Romeinse sla, score 63.48

Romeinse sla (Romaine Lettuce, een kruising tussen Lactuca sativa L. en longifolia, of te wel bindsla) zit vol foliumzuur, een wateroplosbare vorm van vitamine B. Dit is de enige slasoort die tegen hitte kan. Fertility and Sterility meldde dat dit foliumzuur de kwaliteit van sperma aanzienlijk verbetert. (2) Als je een man vindt die erg van Caesarsalade houdt, wordt er misschien snel een kleine Julius geboren. Foliumzuur speelt ook een positieve rol bij symptomen van depressie.

Peterselie, score 65.59

Takjes peterselie garneren het bord zo leuk, en toch belanden ze na een maaltijd vaak in de prullenbak. Dat is jammer, want het is best een superfood –hoewel je met een takje niet ver komt. Het voorziet je in de dagelijkse benodigdheid van vitamine K. Ook meldt journal Flavour dat dit kruid je helpt om de eetlust te bedwingen. In een studie aten deelnemers een stuk minder als de maaltijd sterk naar onder andere dit kruid geurde. Peterselie creëert de illusie dat je iets vol’s eet, zonder dat je extra vet of calorieën toevoegt. Doe eens regelmatig een heel plantje in een pan pasta. (3)

Krulsla, score 70.73

Twee royale koppen krulsla voorzien in 100% van de ADH voor vitamine K. Vitamine K is nodig voor sterke, gezonde botten. Een rapport van een Nurses’ Health Study suggereert dat vrouwen die elke dag een portie krulsla eten, 30% minder kans op een heupfractuur hebben.(4)

Witlof, score 73.36

Deze bittere groente hoort tot de cichoreiachtigen, waar onder andere ook roodlof en andijvie toe behoren. Lof is een van de beste bronnen van polyfenolen –krachtige micronutriénten die ziekten voorkomen.  Een studie  in Jounal of Nutrition  beschreef,  dat mensen die dagelijks 650 mg polyfenolen eten, 30% meer kans op een langer leven hebben. (5) Een kop witlofbladeren geeft je 235 mg polyfenolen. Dat is het dubbele van spinazie! Dus voeg wat witlofblad toe aan je groene groenten. Witlof is bitter, maar er zijn gelukkig tal van recepten om dit te verbloemen.

Spinazie, score 86.43

Volgens United States Department of Agriculture, voorziet 180 gram gekookte spinazie in 6.43 mg ijzer en dat is meer dan een grote hamburger je kan geven! Maar dat niet alleen: spinazie zou als natuurlijke hongerremmer kunnen fungeren. In de bladmembranen zitten namelijk bestanddelen–thylakoïden- die remmend op dit zeurende gevoel werken. Een langlopende studie van de Lund Universiteit (Zweden) liet weten dat het drinken van een drankje met thylakoïden vóor het ontbijt, hongergevoel vermindert en gewichtsverlies bevordert. In de studie vielen vrouwen die ’s ochtends spinazie-extract dronken 2 kilo meer af, in een periode van 3 maanden. (6)

Bietenblad, score 87.08

Dit is het spul dat van de bieten gesneden wordt en bij het afval belandt, voordat je ook maar de kans hebt om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Een kop van dit bittere blad voorziet je in 5 gram vezels, en dat is meer dan je in een kom ontbijtgranen vind. Onderzoekers van de University of Leeds zagen dat het risico op cardiovasculaire ziekten significant minder wordt, bij elke 7 gram die je aan vezels consumeert.  Implementeer ze in je gerechten! (7)

Snijbieten, score 89.27

De snijbiet wordt gekweekt voor de malse bladeren en bij de biet gaat het om de wortel. De malse bladeren zouden weleens een zeer goede verdediging tegen diabetes kunnen zijn. De bladeren van deze krachtbron bevatten minstens 13 verschillende polyfenol antioxidanten, waaronder anthocyaninen –ontstekingsremmende bestanddelen die bescherming kunnen bieden tegen diabetes2. (8)

Onderzoekers van University of East Anglia onderzochten 2000 mensen en zagen dat degenen die de hoogste innamen van anthocyaninen hadden, lagere insulineweerstand en een betere glucoseregulatie hadden. (9)

Chinese kool, score 91.99

Makkelijke kool om in roerbakschotels te gebruiken en een rijke bron van calcium en ijzer. Crucifere groenten zoals de Chinese kool hebben het krachtitge vermogen om ontstekingsmarkers buiten spel te zetten die hartproblemen veroorzaken. Bij een studie werden meer dan 1000 Chinese vrouwen onderzocht. De vrouwen die de meeste crucifere groenten per dag aten –ongeveer 1,5 kop per dag- hadden minder ontsteking (13% minder).  (10)

Waterkers, score 100

We zijn bij nr. 1 gekomen: waterkers is de kampioen. Ook komt de kers dicht bij een ware anti-aging food. Deze mild smakende en fris groene groente bevat gram voor gram 4x meer beta caroteen dan een appel. Ook geeft het ons 238% van de ADH vitamine K, per 100 gram. Dat zijn de 2 ingrediënten die onze huid veerkrachtig en jong houden. Ook is dit beautyfood de rijkste voedingsbron van fenylethyl isothiocyanaat, waarvan onderzoek zegt dat het kanker bestrijdt. (11)

Volgens resultaten van een 8-weekse studie moet men dagelijks 85 gram rauwe waterkers eten (ongeveer 2 koppen) om DNA schade die in verband met kanker staat, te verlagen (verlaging van 17%). (12)


 1. Nutrition Research
 2. Fertility and Sterility
 3. Flavour Journal
 4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9925126?dopt=Citation
 5. Journal of Nutrition
 6. www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666314003493
 7. www.bmj.com/content/347/bmj.f6879
 8. www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814603002942
 9. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24336456
 10. www.andjrnl.org/article/S2212-2672%2813%2901891-1/abstract
 11. www.ajcn.nutrition.org/content/85/2/504.abstract
 12. The-University-of-Southampton-Research.pdf

Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, deel via onderstaande button(s) !