Acne en onzuivere huid elimineren met deze 10 simpele strategieën

Acne, een onzuivere huid en andere problemen worden veroorzaakt door hormonen en een darmflora die uit balans zijn. Van binnenuit kan acne geëlimineerd worden d.m.v.10 simpele strategieën. Extern kan de acnebacterie met natuurlijke middelen gedood worden. Een artikel boordevol nuttige (bewezen) tips!

Acne: Hoe kom je er vanaf

Acne kan een zware emotionele en psychische last leggen op pubers met de aandoening: het kan gevoelens van angst, schaamte en zelfs depressie in de hand werken. Maar ook kan de aandoening stigmatiserend werken bij leeftijdsgenoten.(1)

Acne natuurlijk aanpakken

Hoewel het acne het meest bij tieners voorkomt (85%), neemt de aandoening ook toe onder volwassenen. Conventionele middelen richten zich op de symptomen. Maar er kunnen toch ook natuurlijke manieren zijn om het probleem aan te pakken?  Er zijn namelijk veel factoren die kunnen bijdragen aan acne: de voeding, stress, giffen, ontsteking, hormonen en de balans van de darmflora.

En dit is feitelijk goed nieuws, omdat we zelf het heft in hand kunnen nemen om acne om te draaien. Als bonuspunt krijgen we dan ook een betere gezondheid.

Vermoeidheid, grauwe huid

Soms kan acne gepaard gaat met vermoeidheid, en dan kan de acne een uiting zijn van de oorzaken van deze vermoeidheid, zie de hierboven genoemde factoren. Er kan sprake zijn van een verstoorde darmbalans, door bijvoorbeeld een teveel aan stress en kwik. In dit geval kunnen er ook andere tekenen zichtbaar zijn: kringen onder de ogen, grauwe gelaatskleur en/of misschien jeukerige plekken elders op het lichaam. Hoewel deze bij-symptomen eerder bij volwassenen zullen voorkomen dan bij tieners.

Men kan benzolperoxide, crèmes met retinoïde, salicylzuur, glycolzuur of antibiotica nemen. Maar aangezien de huid een afspiegeling is van de gezondheid, kan men heel ver komen met het corrigeren van een lekkende darm, voedselallergieën, voedingstekorten, ontgifting van metalen, vermindering van ontsteking en het aanpakken van stress. Acne en huiduitslag zullen snel verminderen, de ogen zullen snel weer helder staan en de gelaatskleur zal er weer gezond uitzien.

Oxidatieve stress zo veel mogelijk mijden

Oxidatieve stress lokt ontsteking uit en dit kan onder meer tot een onzuivere huid leiden. De mitochondria (kleine energiecentrales die de cellen aansturen) zetten calorieën en zuurstof om in energie, zodat dit bruikbaar voor het lichaam is (dit proces heet adenosinetrifosfaat, ATP). Onze cellen bevatten een totaal van honderdduizend triljoen mitochondria, die 90% van onze zuurstofinname consumeren. Deze zuurstof is nodig om calorieën te verbranden. Maar vrije radicalen worden als bijproduct van deze verbranding geproduceerd, en beschadigen of oxideren de moleculen en cellen in het hele lichaam. Dit is oxidatieve stress, en hoe meer beschadigde cellen des te meer oxidatieve stress en ‘roest’. Zo volgt DNA schade, schade aan de celmembranen en geoxideerde cholesterol (dit is wat cholesterol soms schadelijk maakt), aderverkalking, rimpels en beschadigde hersenen.

Roest vs gezondheid: onze voeding bepaalt

We hebben onze eigen antioxidant-fabriekjes die moleculen produceren, die deze vrije radicalen opspeuren om ze uit de weg te ruimen –voordat ze ons lichaam ‘verroesten’. Dit systeem wordt helaas makkelijk in de war gegooid door voeding die arm is aan nutriënten, rijk aan gifstoffen en calorieën. Dit is de voeding waar de supermarkten vol mee staan, en welke ook niet zelden gebracht wordt als ‘gezond’. We krijgen meer van de belangrijke antioxidant-moleculen als we maar de juiste voeding eten. Hierin hoeven we niet door te slaan, maar ons lichaam profiteert wanneer we dit wel overwegend consistent blijven doen. Te veel calorieën en te weinig antioxidanten resulteert in de productie van te veel vrije radicalen. En dit merken we aan ons lichaam, onze hersenen en onze huid.

Oxidatieve stress veroorzaakt ook ontsteking en de primaire factor is hier bewerkte voeding en veel suiker. Gifstoffen, allergenen, voedingstekorten zijn ook belangrijke factoren, maar zijn secundair.

Bewerkte voeding, suiker, veel zuivel; ze dragen bij tot acne en verergeren de aandoening.

(2)

Twee belangrijkste boosdoeners

Als de boosdoeners zouden moeten worden teruggebracht tot twee, dan zouden het zijn:

Suiker (ook deeg)

Suiker verhoogt de insulinespiegel en dit bevordert de testosteronproductie bij vrouwen, en ontsteking in het algemeen. Er zijn veel onderzoeken die tonen dat mensen die suikerrijk eten en voeding consumeren met een hoge glycemische index (brood, rijst, granen, pasta, suiker, en alle soorten deeg) meer acne hebben.

Zuivel

Hormonen –en ook de groeihormonen- in zuivel dragen bij aan acne. Uit onderzoeken blijkt ook dat koeienmelk de kans op acne vergroot en de aandoening verergert.

Andere voedingsfactoren die acne uitlokken: transvetten (zorgen voor een toename van arachidonzuur). Maar de twee grote –suiker en zuivel- zorgen voor pieken in de acneveroorzakende hormonen. Zuivel is een boost voor de mannelijke sexhormonen en verhogen de insulinespiegel –gelijkend op de manier waarop suiker en zetmeel dit doen.

Insulineresistentie

Insulineresistentie is het onvermijdelijke resultaat van chronisch verhoogde insulinespiegels en dit is slecht nieuws. Het veroorzaakt haargroei in het gezicht en op het lichaam –waar je het niet wilt hebben- en verlies van haren op het hoofd –waar je het juist wel wilt hebben. Veel vrouwen krijgen ook acne en onregelmatige menstruatiecycli. Soms ontstaat er het Polycysteus-ovariumsyndroom , dat in verband staat met acne en andere problemen –suiker moet ook hier echt gemeden worden. Ook de e-nummers 433 en 466 blijken insulineweerstand te bevorderen.

Om insulineweerstand, ontsteking en andere acnetriggers om te keren, kun je beter voeding eten die rijk is aan vezels en omega3-vetzuren.

Gezondheid van de darmen

Voeding als gluten, zuivel, gist en eieren kunnen problemen geven als je een lekkende darm hebt. Ze sturen bedreigen niet alleen de darmgezondheid, maar sturen ook de hormoonhuishouding in de war en dragen bij tot ontsteking, stofwisselingsproblemen en ook tot acne.

10 Strategieën om acne te elimineren

 1. Eet voeding met een lage glycemische index: Stop met suikerrijke en bewerkte voeding en ga voor puur en vers. Voeding met een lage glycemische waarde verbetert symptomen van acne vulgaris.
 2. Elimineer gluten, zuivel, sojaproducten, noten, citrusvruchten.
 3. Eet ontstekingsremmende voeding: Ontsteking die leidt tot acne wordt geremd door verse, gezonde vis, kurkuma, gember, groene thee, donkerpaarse en rode groente/fruit, groene bladgroenten, eieren van gezonde scharrelkippen.
 4. Fix je darmen: Neem probiotica (zoals lactobaccilus), prebiotica en verteringsenzymen. Corrigeer een lekkende darm en andere darmproblemen. Ook bepaalde e-nummers lokken een lekkende darm en darmontsteking uit. Wanneer de balans in de darmen is hersteld, en parasieten zijn verdwenen, gaat de huid er zienderogen op vooruit.
 5. Zorg voor rust en ontspanning: Chronische stress bevordert ontsteking en oxidatieve stress. De cortisolspiegel verhoogt en dit gaat ten koste van zink, magnesium en selenium die juist acne onder controle houden. Stress zorgt meestal ook voor slechte voedingskeuzen.
 6. Pak voedingstekorten aan: Zorg voor voldoende zink, omega3-vetzuren, magnesium en selenium (gewoon via de voeding). Saw palmetto –wat ook voor een geode prostaatgezondheid gebruikt wordt- kan gezichtshaar en acne bij vrouwen verminderen. Saw palmetto is een kruid dat afkomstig is van een kleine zaagpalm; hier wordt serenoa repens extract uit gehaald. Het is rijk aan vetzuren en plantsterolen..
 7. Zorg voor een goede nachtrust: Slaapgebrek leidt tot ontsteking en dit is ongunstig voor acne (en tal van andere gezondheidskwesties). (3) Zorg voor een nachtrust van minimaal 8 uur. Vermijd zo goed mogelijk blauw licht voor het slapen gaan (tablet, pc, smartphone). Voor tieners die dit toch niet kunnen laten -want voor de meesten is dit erg moeilijk- kan een bril met oranje getinte glazen aangeschaft worden, die effectief het blauwe licht weert.
 8. Krijg meer antioxidanten binnen: Meestal komen acnepatiënten antioxidanten tekort, met name vitamine A en E. Deze twee zijn crucial voor een goede huid en werken ook samen (deze gouden combinatie zit onder andere ‘kant en klaar’ in avocado en paprika).
 9. Beweeg: Regelmatig bewegen verbetert de insulinefunctie en vermindert ontsteking. (en heeft nog tal van andere voordelen, behoud van spierkracht, geode bloedsomloop, verlaging van cholesterol en bloeddruk). Om van deze voordelen te profiteren, hoef je niet eens fanatiek te bewegen. Elke dag twintig minuten wandelen zet al deze gunstige voordelen in werking.
 10. Gebruik geen huidproducten met giffen: Check e.e.a. hier: Environmental Working Group’s Skin Deep Cosmetic Database

Acnebacterie aanpakken

Terwijl je acne van binnenuit aanpakt (lange termijn strategie), kun je gelijktijdig de acnebacterie uitwendig aanpakken (korte termijn strategie)

Acnebacterie voedt zich met talg

De acnebacterie houdt van talg en is overmatig actief als er sprake van teveel talg is. Als ‘verse’ talg rijkelijk aanwezig is, heeft de acnebacterie een overvloed aan eten. Wanneer de talgproductie vermindert, beginnen de talgklieren essentiële vetzuren vrij te zetten, die gunstig voor de huidgezondheid zijn –maar giftig voor de acnebacterie.

Als het immuunsysteem de bacterie aanvalt, valt het ook gezonde huidcellen aan. Dit maakt de huid rood en ontstoken. Op een bepaald punt ontsnappen de bacteriën; namelijk wanneer een puist(je) opengaat. Knijpen drukt bacteriën de huid in. Je kunt beter een andere manier kiezen om ze te -goed!- lijf te gaan

Acne-bacteriën doden vs. stimuleren

Dan liever doden, nietwaar?

Vitamine B12, wist je dit?

In juni 2015 kwam de University of California in Science Translational Medicin met een studie naar buiten over de rol die vitamine B12 speelt op de huidbacteriën. Deelnemers aan de studie kregen vitamine B12 suppletie middels intramusculaire injectie. Het bleek dat B12 de productie van porfirinen stimuleerde; porfirinen bevorderen onsteking bij acne.(4)

Resveratrol (uit o.a. druiven) doet het dan beter: deze stof remt acne-bacterieën. (5)  (6)

Tea tree oil: dingen die je moet weten

Net als benzolperoxide doodt tea tree oil de bacteriën in de poriën, maar dit duurt 72 uur in plaats van 48 uur. Tea tree oil is ook ontstekingsremmend en droogt de huid niet uit. Let wel op: soms kan tea tree oil de huid rood maken en irriteren, indien dit het geval is, verdun je de olie met een andere (neutrale) olie. Ook moet de olie minstens 5% tea tree oil bevatten om iets te kunnen bewerkstelligen. Het product kan beter ook niet gebruikt worden bij kinderen onder de 12 jaar, medische literatuur beschrijft dat de olie mogelijk invloed op hormonen heeft -bij jongens.

Medicinale honing

Medicinale honing –en vooral Manuka honing- is ook verkrijgbaar in handige tubes en pompjes, dus hoef je niet met de hand in de pot. De honing bestrijdt een hele reeks bacterietypen, schimmels en gist. Vooral in combinatie met kaneel –die dezelfde antibacteriële en antischimmelkwaliteiten heeft- is dit een ‘gouden’ greep.

Het kan nog sneller: P. acnes doden binnen 5 minuten!

Snel, sneller, snelst

Ook blijken sommige essentiële oliën zeer effectief in het doden van de acne-veroorzakende bacterie Propionibacterium acnes. Waar tea tree oil 72 uur nodig heeft om acnebacteriën te doden, blijken deze essentiële oliën de klus binnen 5 minuten te klaren! Het zijn: roos, kaneel, tijm en lavendel. Een concentratie van 0,25% doodde P. acnes na 5 minuten. (7)


 1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2585707
 2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17616769
 3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3548567/
 4. > www.pharmaceutical-journal.com/news-and-analysis/news/vitamin-b12-study-hints-at-a-molecular-mechanism-for-acne-pathogenesis/20068838.article
 5. www.stm.sciencemag.org/content/7/293/293ra103
 6. www.news.therawfoodworld.com/compound-found-grapes-shown-inhibit-acne-causing-bacteria
 7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20657472

Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, deel via onderstaande button(s) !