De beste bewezen voordelen van omega3-vetzuren

OEDGEZOND.INFO

Omega3-vetzuren zijn een van de meest bestudeerde nutriënten.  In dit artikel: wat zijn de bewezen gezondheidsvoordelen van deze vetzuren?

De beste voordelen van omega-3 vetzuren

Omega3-vetzuren verminderen symptomen van angst en depressie

Depressie is een van de meest voorkomende mentale aandoeningen in de wereld.  Enkele symptomen zijn somberheid,  lethargie en verlies van interesse in het leven. (12). Angst komt ook veel voor en is gekenmerkt door gepieker en nervositeit. (3). Interessant genoeg, tonen studies dat mensen die omega3-vetzuren consumeren minder snel depressieve symptomen hebben. (45). En dat niet alleen; wanneer mensen met angst of depressie omega3-vetzuren gaan nemen, verbeteren de symptomen. (6, 7, 891011).

Er zijn drie typen omega3-vetzuren: ALA, EPA en DHA. Van deze drie, blijkt EPA het beste depressie te bestrijden. (12).

Een studie meldt zelfs dat EPA net zo effectief is als Prozac, een antidepressivum. (13).

Waar dit alles dus op neerkomt is dat omega3-vetzuren depressie en angst kunnen voorkomen en behandelen en dat EPA hierin het meest effectief is.

Omega3’s voor betere ogen

DHA is een type omega3 dat een belangrijk bestanddeel is van de hersenen en retina van het oog. (14). Als je niet genoeg DHA binnenkrijgt, kunnen problemen met het zicht ontstaan. (151617). De inname van voldoende omega3 blijkt in verband te staan met een verminderd risico op maculadegeneratie (slecht en/of verminderd zicht). Maculadegeneratie is wereld’s primaire oorzaak van permanente oogschade en blindheid. (1819).

Omega3-vetzuren bevorderen een goede gezondheid van de hersenen

Tijdens zwangerschap en in het vroege leven

Deze gezonde vetzuren zijn cruciaal voor de hersengroei en ontwikkeling bij zuigelingen. DHA neemt 40% van de meervoudig onverzadigde vetzuren in de hersenen voor zijn rekening en 60% in de retina. (1520). Daarom is het niet zo verrassend dat zuigelingen die een met DHA versterkte formule nuttigen, beter zicht hebben dan zuigelingen die een formule zonder DHA consumeren. (21). De consumptie van voldoende omega-3’s tijdens de zwangerschap is in verband gebracht met diverse voordelen voor het kind, waaronder: (222324252627):

 • Hogere intelligentie
 • Betere communicatieve en sociale vaardigheden
 • Minder gedragsproblemen
 • Verminderde kans op ontwikkelingsachterstand
 • Verminderde kans op ADHD, autisme en hersenschade tijdens en voor de geboorte

Minder kans op hartaandoening

hartje

Hartaanvallen en beroertes zijn globaal doodsoorzaak nr. 1. (28). Decennia geleden zagen onderzoekers dat deze aandoeningen nauwelijks voorkwamen in gemeenschappen waarin veel vis gegeten word. Dit bleek deels door de omega-3 consumptie te komen. (29303132). Sindsdien hebben de gezonde vetzuren meer voordelen voor de hartgezondheid laten zien. (3334, 35, 3637).

Zoals:

 • Triglyceriden: Omega-3s verminderen triglyceriden (vet in de bloedbaan) drastisch, namelijk met 15-30%. (38394041424344).
 • Bloeddruk: De vetzuren verlagen de bloeddruk (3845464748).
 • HDL-cholesterol: Omega-3’s verhogen het HDL (‘goed’ cholesterol). (49,50, 51, 5253)
 • Bloedproppen: Omega-3’s voorkomen samenklontering van bloed. (5455).
 • Plaque: Door de aderen soepel en schadevrij te houden, voorkomen omega-3’s de vorming van plaques die de aderen verharden. (565758).
 • Ontsteking: Deze gezonde vetzuren verminderen ook de productie van sommige substanties die tijdens een ontstekingsproces vrijgezet worden. (404259).

Bij sommige mensen kunnen omega3vetzuren ook het LDL (‘slecht’ cholesterol) verlagen, echter het bewijs is gemixed. (60616263).

Ondanks al deze bovengenoemde gunstige effecten van de vetzuren op de risicofactoren voor het hart, is er geen overtuigend bewijs dat omega3-suppletie hartaanvallen en beroertes voorkomt. Een aantal studies concludeert zelfs dat omega3 hierin geen effect heeft. (6465).

Omega3’s en ADHD

ADHD is een gedragsstoornis die gekenmerkt wordt door hyperactiviteit, impulsiviteit en aandachtsproblemen. (6667). Hoewel de omgeving wellicht last van dit gedrag heeft, is het voor het kind zelf het lastigst. Immers, die begrijpt niet altijd waarom het bepaalde reacties uit zijn omgeving krijgt. Dit kan een aanslag plegen op het zelfvertrouwen en gevoel van zekerheid bij het kind en zodoende leiden tot verlies van enthousiasme en spontaniteit. Bepaalde studies hebben laten zien dat kinderen met ADHD een lagere hoeveelheid omega-3 vetzuren in het bloed hebben, vergeleken met leeftijdsgenoten zonder de aandoening. (6869).

Maar dit niet alleen. Veel studies hebben laten zien dat omega3-suppletie daadwerkelijk de symptomen van ADHD vermindert. De vetzuren verbeteren de concentratie en het vermogen om taken af te maken. Ook verminderen ze hyperactiviteit, impulsiviteit, rusteloosheid en agressie. (70717273,74757677).

Vrij recentelijk evalueerden onderzoekers het bewijs achter verschillende ADHD-behandelingen. Hun conclusie was dat visolie een van de meest veelbelovende behandelingen is. (78).

De vetzuren verminderen symptomen van het metabool syndroom

Het metabool is een verzameling van aandoeningen, ook wel syndroom X genoemd.  Kenmerken zijn in ieder geval centrale obesitas (buikvet), hoge bloeddruk, insulineweerstand, hoge vetspiegel en  lage HDL-spiegel.  De toename van het aantal mensen met dit syndroom begint al aardig zorgwekkend te worden, niet in de laatste plaats omdat het leidt tot andere ziekten. Hieronder vallen hartkwalen en diabetes. (79). Omega3-vetzuren verbeteren insulineweerstand en ook ontsteking en verbeteren de risicofactoren voor hartaandoeningen bij mensen met het metabool syndroom. (80818283).

Omega3-s bestrijden ontsteking

Ontsteking is ongelofelijk belangrijk. We hebben het nodig om infecties te bestrijden en schade te herstellen. Maar als ontsteking chronisch aanwezig is, zonder dat er sprake is van een infectie of verwonding, dan is er een probleem. Want lange termijn ontsteking leidt tot bijna elke chronische Westerse ziekte, waaronder een hartziekte of kanker. (848586).

Omega3-vetzuren kunnen hierin iets betekenen, omdat ze de productie van bepaalde onstekingsmoleculen en –substanties verminderen (o.a. eicosanoïden en cytokinen). (878889). Studies laten ook consistent zien dat er een duidelijke link is tussen een hogere omega3 inname en remming van ontsteking. (1190919293).

Omega3 bestrijdt auto immuunziekten

Bij auto immuunziekten verwart het immuunsysteem gezonde cellen met vreemde cellen en valt het ook de gezonde cellen aan. Diabetes1 is hier een goed voorbeeld van; bij deze ziekte valt het immuunsysteem de insulineproducerende cellen in de alvleesklier aan.

De omega-3’s kunnen sommige auto immuunziekten bestrijden, en kunnen vooral in de vroege levensjaren belangrijk zijn. Zo laten studies zien dat wanneer je voldoende omega-3’s in het eerste levensjaar krijgt, de kans op veel auto immuunziekten een stuk lager is, waaronder diabetes1, diabetes op latere leeftijd en multiple sclerose. (949596).

Ook verminderen de omega3-vetzuren symptomen van lupus, reumatische artritis, maagzweren, Crohn en psoriasis. (89979899100101102103104105).

De vetzuren en mentale aandoeningen

Bij mensen met psychiatrische stoornissen zijn lage omega3-spiegels gerapporteerd. (106). Suppletie van de vetzuren kan stemmingswisselingen en terugvallen verminderen bij zowel mensen met schizofrenie als bipolaire stoornis. (4107,108109110111).

Ook vermindert suppletie met omega3-vetzuren gewelddadig gedrag. (112).

De inzet van omega-3’s bij cognitieve achteruitgang en Alzheimer

Een achteruitgang van de hersenfunctie is een onvermijdelijk gevolg van het ouder worden, hoewel zo’n achteruitgang uitgesteld kan worden en we daar best invloed op hebben (door o.a. beweging, interesses en hobby’s blijven houden, en de juiste voedingskeuzen). Ook de consumptie van omega3 heeft hier invloed op; een hogere inname is gekoppeld aan een vermindering van leeftijdgerelateerde cognitieve achteruitgang en een verminderde kans op Alzheimer. (113114115116,117).

Hier kan nog aan toegevoegd worden dat uit één studie is gebleken, dat mensen die vette vis eten meer grijze massa in de hersenen hebben. Dit is hersenweefsel dat informatie, geheugen en emoties verwerkt. (118).

De vetzuren kunnen preventief zijn bij kanker

Hoewel Journal of the National Cancer Institute in 2013 berichtte dat visolie de kans op prostaatkanker vergroot, zijn er studies die het gunstige effect van omega-3 bij andere vormen van kanker aantonen. Zo blijken de vetzuren de kans op darmkanker met 55% te verlagen. (119120).

Wat betreft prostaatkanker is er wat tegenstrijdigheid; sommige studies melden een verminderde kans op prostaatkanker (en borstkanker) door omega-3 en andere studies zijn het hier niet mee eens. (121122123124).

<

De vetzuren verminderen symptomen van astma bij kinderen

Astma is een chronische longziekte met symptomen als hoesten en kortademigheid. Ernstige astma-aanvallen kunnen gevaarlijk zijn. Ze worden veroorzaakt door ontsteking en zwelling van de luchtwegen en longen. Het aantal mensen met astma is de laatste decennia toegenomen. (125).

Meerdere studies laten zien dat de consumptie van omega3-vetzuren de kans op astma verkleint bij kinderen en jongvolwassenen. (126127).

Vermindering van vet in de lever door omega3-vetzuren

De vetopslag op deze lever is duidelijk te zien

De non-alcoholic vette lever komt meer voor dan je denkt. Samen met obesitas is deze aandoening de grootste oorzaak van chronische leverziekte in de Westerse wereld. (128). De inname van omega3-vetzuren vermindert vet in de lever en tevens ontsteking bij mensen met het vette lever syndroom (non-alcoholic). (128129130131).

Vetzuren voor gezonde botten en gewrichten

Osteoporose en artritis zijn twee veelvoorkomende stoornissen die het skeletsysteem beïnvloeden. Omega3-vetzurn blijken de botkracht te verbeteren doordat de hoeveelheid calcium in de botten door de vetzuren toeneemt. En dit leidt tot een verminderd risico op osteoporose. (133, 133).

Patiënten met artritis die suppletie van deze vetzuren nemen, melden minder gewrichtspijn en meer kracht in de handen. (134135136).

Vetzuren voor menstruatiepijn

Menstruatiepijn is te voelen in de onderbuik en het bekken en straalt soms ook uit naar de onderrug en dijen. Het kan resulteren in negatieve effecten op de kwaliteit van je leven. (137). Maar vrouwen die het meeste omega-3 consumeren, hebben mildere menstruatiepijn. (138139140141). Uit éen studie bleek dat omega3 effectiever is dan ibuprofen bij de bestrijding van ernstige menstruatiepijn. (142). (Dit blijkt trouwens ook het geval te zijn met tijmolie).

Een verbeterde slaap dankzij de omega3’s

Een goede nachtrust; we hunkeren er allemaal naar, maar niet iedereen heeft het. Het is de basis voor een optimale gezondheid –en zonnig humeur. Wanneer men chronisch slaap tekort komt kunnen allerlei ziekten de kop op gaan steken, waaronder obesitas, diabetes en depressie. (143144145146147148). Lage omega3-spiegels blijken in verband te staan met slaapproblemen –bij kinderen. Ook staan ze in verband met slaapapneu bij volwassenen. (149150, 151, 152).

Lage DHA-spiegels staan dan weer in verband met een lage melatoninespiegel. (153).

Omega3-vetzuren verlengen de diepte en kwaliteit van slaap bij mensen en kinderen. (150154).

Dé vetzuren voor je huid

DHA maakt deel uit van de huid. Het zorgt voor een goede gezondheid van celmembranen en gezonde celmembranen geven je de zachte, gehydrateerde, soepele en rimpelvrije huid. Ook EPA doet de huid veel goed, op verschillende manieren, waaronder (155156157):

 • Regulatie van olieproductie en hydratatie van de huid
 • Voorkomt hyperkeratinisatie (verhoorning) van de haarzakjes
 • Voorkomt acne
 • Voorkomt vroegtijdige veroudering

De vetzuren beschermen de huid ook tegen zonschade. EPA blokkeert de vrijzetting van stoffen die het collageen aantasten na een zonnebad. (158).


Twee keer per week vette vis eten, zou de beste manier zijn om omega3-vetzuren binnen te krijgen. Vette vis kan vervuild zijn, net als visoliesupplementen. Mocht je voor de laatste kiezen, kies dan kwalitatief goede. Krillolie is meestal schoner dan visolie en wordt beter opgenomen. Een Scandinavische fabrikant zegt  wereld’s eerst gecertificeerde biologische visolie beschikbaar te hebben die 100% zuiver is. Kinderen met slaapproblemen schijnen baat te hebben met omega3 uit algen.

Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, deel via onderstaande button(s) !