Met deze probiotica verlies je buikvet en gewicht

OEDGEZOND.INFO

De gezondheidsvoordelen van probiotica zijn legio. Ze verbeteren de darmgezondheid en hiermee de algehele gezondheid. Maar ook de stemming en klachten als angst en depressie. En zelfs onze voedingskeuze! Nu zijn er studies die melden dat probiotica ook helpen bij gewichtsverlies en verlies van buikvet.

Verbetering van humeur, voedingskeuze, gewicht, mentale en algehele gezondheid

Probiotica zijn levende micro-organismen die vele gezondheidsvoordelen hebben! Je vind ze in supplementen en gefermenteerde voeding. Ze verbeteren de spijsvertering, immuunfunctie, hersenfunctie en nog veel meer.

De gezondheidsvoordelen van probiotica zijn legio. Ze verbeteren de darmgezondheid en hiermee de algehele gezondheid. Maar ook de stemming en klachten als angst en depressie. En zelfs onze voedingskeuze! In de loop der tijd hebben we veel uitkomsten van onderzoeken onder de aandacht gebracht, je kunt in het ‘search’ vak aan de rechterkant ‘darmbacteriën’ of ‘probiotica’ intypen om helemaal op de hoogte te zijn.

Nu zijn er studies die melden dat probiotica ook helpen bij gewichtsverlies en verlies van buikvet.

Darmbacteriën die het gewicht reguleren

De meeste van onze darmbacteriën zijn vriendelijk. En vriendelijke bacteriën produceren verscheidene belangrijke nutriënten, waaronder vitamine K en bepaalde B-vitaminen. Ze breken ook vezels af die het lichaam zelf niet kan verteren en zetten deze om in gunstige korte ketting vetzuren, zoals butyraat.

Er zijn twee hoofdfamilies van goede bacteriën in de darmen: bacteroidetes and firmicutes. Al eerder bleek dat zij het gewicht redelijk bepalen. (1) ( 2). Zowel dier- als mensstudies hebben laten zien dat mensen met een gezond gewicht een andere samenstelling van de darmbacteriën hebben dan mensen met overgewicht of obesitas. (3) (4) (5)

Mensen met overgewicht hebben meer firmicutes en minder bacteroidetes en bij mensen met een normaal gewicht is het precies andersom. Er zijn ook dierstudies die tonen dat wanneer de darmbacteriën van obese muizen in de darmen van slanke muizen getransplanteerd worden, de slanke muizen vet worden. (6).

Al deze studies laten zien dat darmbacteriën een invloedrijjke rol spelen bij gewichtregulatie.

Hoe darmbacteriën het gewicht bepalen

Het wordt aangenomen dat bepaalde probiotica de opname van voedingsvetten remmen, door meer vetten via de ontlasting uit te scheiden. (7). Met andere woroden: je ‘oogst’ minder calorieën uit de voeding op die manier. Onder andere de Lactobacillus familie blijkt op deze manier te functioneren. (8) ( 9).

Maar probiotica bestrijden overgewicht en buikvet ook op andere manieren:

  • Ze zetten GLP-1 vrij: Dit hormoon geeft het gevoel van verzadigdheid en helpt je calorieën en vet te verbranden. (10) (11)
  • Ze zorgen voor een toename van ANGPTL4: En dit leidt tot een verminderde vetopslag. (12).

Er is veel bewijs dat obesitas gelinkt is aan ontsteking in de hersenen. Doordat e de darmgezondheid te stimuleren, verminderen probiotica deze ontsteking en beschermen ze tegen obesitas en andere ziekten. (13) (14).

En hoe zit het met vet en buikvet

  • Studies laten zien dat bepaalde strengen van de Lactobacillus familie je kan helpen bij het verliezen van vet en buikvet.
  • In een studie bleek yoghurt met Lactobacillus fermentum of Lactobacillus amylovorus het lichaamsvet met 3–4% te verlagen binnen een periode van 6 weken. (15).
  • Een andere studie bekeek het effect van Lactobacillus rhamnosus supplementen op het gewicht bij 125 deelnemers. (16). Tijdens de 3 maanden van onderzoek verloren de vrouwen die probiotica namen 50% meer lichaamsgewicht in vergelijking met de placebogroep. Ze bleven ook gewicht verliezen in de gewichtsbeheersingsfase van de studie.

Dan is er nog de Lactobaccillus Gasseri. Deze liet in een studie een veelbelovend resultaat zien m.b.t. de effecten op gewichtsverlies. De bacterie lijkt een anti-obesitas effect te hebben. (17) ( 18) (19) ( 20).

Ook Japanse studies zijn veelbelovend. (21)  22) ( 23). Zo werden 210 mensen met veel buikvet gevolgd. Ze namen Lactobaccillus Gasseri voor 12 weken en verloren aan lichaamsgewicht, intern vet (visceraal vet), BMI, buikomvang en heupomvang.

Het buikvet was met 8.5% verminderd! Maar…toen de deelnemers stopten met de probiotica, zat alles er binnen een maand weer aan. (24).

Sommige probiotica voorkomen gewichtstoename

Gewicht verliezen is niet de enige manier om overgewicht en obesitas te voorkomen. Preventie is net zo belangrijk.

Bij een 4-weekse studie kregen deelnemers 1000 overtollige calorieën per dag. (25). Ze namen een probiotica formule met de naam VSL#3 . De formule verminderde gewichtstoename en vettoename, terwijl de deelnemers echt veel aten.

Op deze grafiek kun je zien hoe de probioticagroep maar weinig aankwam in vet, gezien het aantal calorieën dat er gegeten werd.

grafiek

Hieruit blijkt dat sommige probioticastrengen effectief kunnen zijn bij de preventie van gewichtstoename in de context van een calorierijk dieet.

Sommige probioticastrengen bevorderen gewichtstoename en obesitas

Niet alle probioticastrengen voorkomen gewichtstoename en obesitas, sterker nog: er zijn strengen die juist leiden tot gewichtstoename. Dit zijn de volgende: Lactobacillus acidophilusLactobacillus fermenum and Lactobacillus ingluviei (26).

Zowel Lactobacillus gasseri als VSL#3  zijn verkrijgbaar al dan niet via Internet.


Gerelateerd: Bepaalde probiotica zorgen voor verlies van gewicht & vetmassa bij vrouwen


1. www..nlm.nih.gov/pubmed/17183309
2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19043404/
3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17183312
4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17183312
5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884980
6. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884980
7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/
8. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15831718
9.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16033867
10. www.ncbi18684338/
11. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23836895
12. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16960169/
13. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20927337
14. www.ffhdj.com/index.php/ffhd/article/view/2
15. www. link.springer.com/article/10.1007/s13679-014-0124-9
16. www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612001399
17. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24299712
18. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18684338/
19. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23917447/
20. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17977471
21. www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694611000410
22. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884980
23. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20216555
24. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23614897
25. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23614897
26. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26466123

Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, deel via onderstaande button(s) !