Gewicht Nieuws

Dit is wat 1 lepel kokosolie per dag met (buik-) vet doet: -volgens nieuwe studie

 

Slechts 1 eetlepel kokosolie per dag bevordert gewichtsverlies en verbetert de cardiovasculaire gezondheid, zegt een nieuwe klinische studie. De luttele hoeveelheid kokosolie zou veelbelovend zijn voor mensen met overgewicht, obesitas en cardiovasculaire problemen, waar farmaceutische middelen falen. Ook heeft de olie zo zijn uitwerking op nek- en buikvet.

buikslank

Verzadigde vetten krijgen weer waardering

Kokosolie werd ooit beschouwd als ‘slecht’ vet, omdat het voornamelijk verzadigde vetzuren bevat en conventionele voedingsexperts niet het onderscheid maakten tussen deze vetten en de synthetisch geproduceerde vetten die in o.a. margarine zitten. We weten nu wel beter, en in toenemende mate krijgen de natuurlijke bronnen van verzadigde vetten weer waardering. Ze zijn daadwerkelijk gezond en met name voor de hersenen.

Mogelijkheden genoeg voor afwisseling

Dit betekent -volgens ‘vet-experts’ en voorstanders van verzadigde vetten- nog steeds niet dat we alleen maar deze verzadigde vetten moeten nuttigen. De onverzadigde vetten zouden evengoed nog de boventoon moeten voeren. Wel betekent het dat we synthetische troep lekker kunnen vervangen en dat we mogelijkheden genoeg hebben om af te wisselen: dankzij de gezonde plantaardige oliën (.a. olijfolie, lijnzaadolie, hennepzaadolie) en gezonde verzadigde vetten (reuzel, grasboter, kokosolie).


Wat zeggen de verschillende ‘vet-experts’? Dit lees je in:


Lichaamsgewicht en centimeters

De nieuwe studie evalueerde de gezondheidseffecten van een voedingsbehandeling met extra virgin kokosolie en hierbij lag de focus vooral op de manier waarop het HDL (‘goede’) cholesterol beïnvloedt. Gekeken werd naar lichaamsgewicht en centimeters.

Deelnemers en studie

Deelnemers waren gemiddeld 62.4 jaar en ouder. Allen hadden een hoge bloeddruk en 94.5% had een teveel aan triglyceriden (dyslipidemie). Hiervoor gebruikten ze een standaard cholesterolverlagend medicijn.

In de eerste fase –een periode van 3 maanden- kregen de deelnemers een vastgesteld dieet. Vanaf de derde maand werden 116 deelnemers die de eerste fase voltooid hadden, in twee groepen gedeeld.

  • 22 Deelnemers bleven het dieet volgen
  • 92 Deelnemers volgden het dieet plus 13 ml (= ongeveer 14 gram/een eetlepel) extra virgin kokosolie per dag

Resultaten

De resultaten van de kokosolie-interventie (fase: 3 maanden) lieten zien dat deze groep een vermindering zag in de volgende parameters:

  • Gewicht: 6 kilo
  • BMI: 2 kg/m2
  • Buikomvang: -2.1 cm
  • Nekomvang: -4 cm
  • Systolische bloeddruk: -3.3 punten
  • Diastolische bloeddruk: -3.5 punten

Ook was er in de kokosoliegroep een toename van HDL cholesterol te constateren: 3.1-7.4mg/dl.

De onderzoekers concludeerden:

“Non-farmacologische interventies zijn essentieel voor risicofactor controle bij secondaire preventie bij patiënten met coronaire aandoeningen. Onze studie toont dat voeding met extra virgin kokosolie coronaire risico’s vermindert.”

Zoals bekend is buikvet een serieuze risicofactor voor cardiovasculaire aandoeningen. Circulation meldde in 2007 dat buikvet de heftigste risicofactor (48.5%) is. De vetspiegel (40.8%) en roken (38.4%) komen hierna.

Bron: A COCONUT EXTRA VIRGIN OIL-RICH DIET INCREASES HDL CHOLESTEROL AND DECREASES WAIST CIRCUMFERENCE AND BODY MASS IN CORONARY ARTERY DISEASE PATIENTS.

Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, deel via onderstaande button(s) !

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)