Deze top 3 voeding voorkomt Alzheimer, neuroloog legt uit waarom

Veranderingen in voeding zijn een effectieve manier om Alzheimer te voorkomen, zegt een neuroloog. Hij noemt dit een van de sleutels tegen de ziekte. Wat adviseert hij als anti-Alzheimervoeding? Ook zijn er 3 simpele voedingssoorten bij uitstek – de top 3- die Alzheimer voorkomen. Waar bestaat dit ‘anti-Alzheimer trio’ uit volgens hem?

Stijgende Alzheimer-cijfers

Veel recent onderzoek laat zien dat suiker –en niet zozeer vet- achter de stijgende cijfers van obesitas, diabetes, hartaandoeningen en sommige vormen van kanker zitten. Het Amerikaanse voedingscentrum (FDA) heeft deze week naar aanleiding hiervan nieuwe voedingsrichtlijnen voorgesteld. Voedingsonderzoekers en artsen als dr. Perlmutter zijn niet verbaasd en weten allang dat bewerkte voeding en frisdrank ook achter de stijgende cijfers van Alzheimer zitten.

Dr. Perlmutter is neuroloog en auteur van de boeken ‘Grain Brain’ en ‘Brain Maker.’

Anti-Alzheimer trio

Hij adviseert het anti-Alzheimer trio: vlees van grasgevoerde runderen, avocado’s en kokosolie. Deze voedingstypen zijn alle drie rijk aan vetten die gezond voor het brein zijn: deze vetten stimuleren de geheugen- en cognitieve functie en slaan de ontsteking neer die in verband staat met dementie.

“Deze drie bevatten weinig koolhydraten en veel vetten, en helpen de ontsteking die het brein plagen –de wortel van veel kwalen- te verminderen,“ zegt dr. Perlmutter.

Dit is wat de neuroloog uitlegt over het belang van deze drie voedingssoorten m.b.t. het behoud van een gezonde breinfunctie en het afhouden van geheugenproblemen als we ouder worden:

Vlees van grasgevoerde runderen

Anders dan de dieren die granen te eten krijgen, produceren grasgevoerde dieren vlees dat minder van de ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren bevat. Ontsteking –door suiker, koolhydraten en bepaalde vleestypen- verhoogt de kans op Alzheimer en tevens de kans op hartkwalen, diabetes en sommige vormen van kanker. Door voor vlees van grazende dieren te gaan verlaag je de inname van bestanddelen die ontsteking stimuleren.

“Het maïs en de granen die door het meeste vee gegeten wordt, is overweldigend genetisch gemodificeerd. Dit introduceert zorgwekkende proteïnen in ‘verkeerd’ vlees. Het kan soms wat duurder zijn, maar het is wijzer om vlees van grasgevoerde dieren te nemen.”

Kokosolie

Deze inmiddels bekende en veelgebruikte olie is overladen met verzadigde vetten die feitelijk het HDL-cholesterol (‘goede’ cholesterol) verhogen en het LDL- cholesterol (‘slechte’) veranderen in een veilig subtype. Het kan de cholesterolspiegel dus op een natuurlijke manier verbeteren, en dit verlaagt de kans op hartaandoeningen en Alzheimer.

“Specifiek is kokosolie een rijke bron van beta-HBA (beta-hydroxybutaanzuur) en dit is een van de superbrandstoffen voor de hersenen.”

Avocado

avo2
Rijk aan nutriënten, bevat rond de 20 mineralen en vitaminen. Van alle fruit laten studies zien dat vooral avocado’s effectief zijn bij het verslaan van obesitas, hartaandoeningen, kanker, diabetes, zichtverlies en dementie. De avocado heeft ontstekingswerende eigenschappen.
De vruchten bevatten ook organische moleculen (beta-sitosterol) die zorgen voor een gezonde cholesterolspiegel. Verder bevatten ze luteïne en zeaxanthine –twee fytochemicaliën die essentieel voor de ooggezondheid zijn- en vitamine K die de botten versterkt. Het aanwezige foliumzuur helpt depressie en andere mentale stoornissen te bestrijden.

Aanvullende voeding

Aanvullend op dit anti-Alzheimer trio adviseert dr. Perlmutter nog een aantal voedingstypen, die ingrediënten bevatten waarvan is aangetoond dat ze neurodegeneratieve ziekten voorkomen –waaronder probiotica, prebiotica en gefermenteerde voeding.

“Probiotica en prebiotica zorgen voor het behoud van een gezonde balans van de darmbacteriën- het microbioom.”

“Toenemende studies indiceren dat het microbioom bijdraagt aan de regulatie van meerdere neuro-chemische en neuro-metabole routen, middels een complexe reeks van hoogst interactieve en symbiotische signaleringssystemen. Deze systemen verbinden op mechanistische wijze het gastro-intestinale systeem, de lever, huid en andere organen met het centrale zenuwstelsel.”

Volgens dr. Perlmutter onderschatten conventionele medici vaak het belang van voeding om Alzheimer af te weren.

Voeding plus kennis

avo3

“De eerste stap om de ziekte te voorkomen is de juiste voeding eten, en de tweede stap is kennis,” legt hij uit.

Hij raadt aan om suiker te beperken tot maximaal10% van de dagelijkse calorieën. Het overslaan van frisdrank zal niet veel zoden aan de dijk zetten, omdat suiker en fructosesiroop ook in koekjes, snoep, vetarme voeding, yoghurt, granola, volkorenbrood, ketchup, pastasaus, fruit en soep uit blik, saladedressings en marinades zit.

Decennia lang werd vet als het grootste voedingskwaad beschouwd en werden de pijlen hierop gericht. Studies tonen keer op keer dat suiker een grotere vijand is en dat sommige vetten uitermate gezond zijn. En dat dit niet alleen suiker uit het suikerpotje is en uit de voor de hand liggende dingen is, laat bovengenoemde opsomming zien.

Aanpakken van auto immuunresponse

Dr. Perlmutter zegt dat bovengenoemde stappen ook auto immuunresponses voorkomt of zelfs omkeert. Middels bloedtesten kan nagegaan worden of er sprake is van een auto immuunresponse als antwoord op triggers als voeding, chemicaliën en andere stoffen.


Meer nuttige tips en informatie van dr. Perlmutter:


Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, deel via onderstaande button(s) !