Medicinale cannabis enorm nuttig bij chronische pijn door o.a. migraine, fibromyalgie -studie

Honderd procent van de mensen met migraine, fibromyalgie of het prikkelbare darmsyndroom die 30 dagen medicinale cannabis gebruiken rapporteert een vermindering van pijnklachten, volgens een nieuwe landmarkstudie.

De studie

De deelnemers aan deze studie leden aan meerdere condities, waaronder

 • Psychiatrische stoornissen (24%): Angst, post traumatische stress (PTSS), depressie, autisme, verslaving
 • Ontstekingsaandoeningen (19%): Artritis, reuma, Crohn, prikkelbare darm syndroom (PDS)
 •  Pijn (14%): neuropathische pijn, hoofdpijnen, migraine, fibromyalgie
 • Stoornissen aan het centrale zenuwstelsel (12%): Multiple Sclerose, epilepsie, Parkinson’s, traumatische hersenletsel en letsel aan wervelkolom
 •  Kanker gerelateerde symptomen(12%)

Cannabis en welzijn

“Het overgrote deel van de patiënten (88.2%) rapporteert dat de cannabis therapie hun algehele gevoel van welzijn verbeterde. Patiënten met fibromyalgie, hoofdpijnen, migraines, PTSS en angst meldden de grootste verbetering.”

Cannabis en pijn

Impact op pijn en ongemak

Image courtesy of Care By Design
“De meeste patiënten (72.6%) meldden een afname van pijn en ongemak. Alle patiënten (100%) met hoofdpijnen, migraine, fibromyalgie, PDS en letsel aan wervelkolom meldden een vermindering van pijn en ongemak. Minder dan 1% van de patiënten rapporteerde een toename in pijn en ongemak na cannabis therapie. (Alle patiënten meldden een toename door gebruik van cannabis bij ALS).

Cannabis en stemming

“Een meerderheid van de patiënten (64.2%) rapporteerde een verbetering in stemming. Alle patiënten (100%) met PTSS en letsel aan wervelkolom meldden een stemmingsverbetering. Sommige patiënten met slaapproblemen (8%) en kanker (3%) rapporteerden een verslechtering van de stemming.

Cannabis en energieniveau

De helft van alle patiënten (50.4%) rapporteerde geen verandering in energieniveau. De patiënten die een toegenomen energieniveau meldden waren degenen met ontsteking (64.0%), fibromyalgie (57.1%) en PTSS. Patiënten met hoofdpijnen en migraine waren eerder geneigd een verminderd energieniveau te melden (37.5%).

Het onderzoek werd uitgevoerd door Care by Design, dat cannabis-spray en –olie verkoopt, dus dit was een zwak punt in de studie. Een groot deel van de patiënten (42%) meldde onwetend te zijn over de cannabinoïden-THC ratio.

Arthritis Care & Research

Op 9 november 2015 verscheen een andere publicatie -in Arthritis Care & Research-, over het effect van cannabinoïden op patiënten met reumatische artritis, fibromyalgie en osteoartritis. Het betrof een review van alle studies vanaf 1940 m.b.t. cannabis en de drie genoemde aandoeningen. De conclusie was hier dat er bepaalde effecten waren, doch dat het geen hard bewijs is om patiënten met m.n. reumatische artritis cannabinoïde- behandelingen aan te bevelen. Deze conclusie heeft grotendeels te maken met het feit dat het aantal deelnemende patiënten aan de studies laag was, wat zou kunnen suggereren dat de effecten toevallig zijn. Hoewel de auteurs aangeven dat het de moeite waard is om het effect op pijn en slaap verder te bestuderen.

Voorstander van meervoudige benadering van pijnklachten

Iemand die al 16 jaar de effecten van medicinale cannabis op pijn bij patiënten onderzoekt is dr. Mark Ware. Hij is directeur van de Alan Edwards Pain Unit en professor bij de McGill University Health Centre.

Op 4 december 2015 meldt hij in de Huffington Post, dat hij een groot voorstander is van een meervoudige benadering om pijn aan te pakken. Cannabis is een farmacologische benadering, dankzij de actieve ingrediënten die de respons-uitlokkende receptors binden.

In de laatste versie van  Marihuana for Medical Purposes Regulations (MMPR) (april 2014) zijn geen gezondheidscondities gespecificeerd m.b.t. medicinaal cannabisgebruik. In een eerdere versie echter liet de Category 1 approved conditions from Health Canada weten dat medicinale cannabis gebruikt kan worden bij:

 • Ernstige pijn of spierspasmen door Multiple Sclerose, letsel aan de wervelkolom
 • Ernstige pijn en spierspasmen door een ziekte aan de wervelkolom
 • Ernstige pijn, cachexia, anorexia, gewichtsverlies en zware misselijkheid door kanker
 • Ernstige pijn, cachexia, anorexia, gewichtsverlies en zware misselijkheid door HIV/AIDS infectie
 • Ernstige pijn door ernstige vormen van artritis
 • Aanvallen van epilepsie

‘Goede resultaten’

Ware ziet medicinale cannabis als deel van de pijnbehandeling, niet als de complete aanpak.

“Van cannabis wordt door patiënten gezegd dat het ze helpt om met de pijn om te gaan. “ Ware zegt genoeg resultaten te hebben gezien om gemotiveerd met zijn studies door te gaan. De pijncondities waarbij cannabinoïden het meest effectief zijn, zijn die waarbij sprake is van schade aan het zenuwstelsel. Dit kan (diabetische) neuropathie zijn, post traumatische pijn na operatie of pijn door Multiple Sclerose en rugletsel. Patiënten melden dat ze beter slapen en minder last van angst, stress en ongemak hebben.

Cannabis bij PTSS

Volgens dr. Ware kan cannabis erg nuttig zijn bij PTSS: “PTSS kan met nachtmerries gepaard gaan. Dit gebeurt met patiënten die zijn blootgesteld aan een bepaalde vorm van trauma. Normaal gesproken heeft je brein een manier om hier mee om te gaan. We hebben allemaal het vermogen om iets te vergeten dat pijnlijk was, maar iemand met PTSS heeft dat vermogen niet. Dus de herinneringen komen steeds terug; ze krijgen flashbacks en nachtmerries, dus ze herbeleven gebeurtenissen telkens weer. Cannabinoïden zijn erg nuttig om dat soort herinneringen af te vlakken in het specifieke gedeelte van de hersenen, dat hiervoor verantwoordelijk is.”

Ware noemt een klein aantal studies die cannabinoïden linken aan vermindering van chronische pijnklachten door o.a. fibromyalgie, reumatische artritis en kanker.  Hij merkt op dat cannabinoïden niet dezelfde toxiciteit hebben als andere medicatie voor pijnbeheersing, zoals opioïden en ontstekingsremmers.

Niet onder de 25 jaar

Medicinale cannabis wordt doorgaans niet voorgeschreven voor mensen onder de 25 jaar. Ook Ware benadrukt dat de tienerhersenen die nog in ontwikkeling zijn, erg vatbaar zijn voor THC (het psychoactieve ingrediënt) en dat dit belangrijke effecten op het jonge brein heeft, waaronder de uitlokking van latente psychoses.

“We denken niet dat cannabis op zichzelf psychoses uitlokt, meestal is er een onderliggende risicofactor dat door cannabis ontmaskerd of onthuld wordt. We weten niet exact hoe dit zit en er kan niet op gescreend worden. Het ligt aan de leeftijd en aan de manier en hoeveelheid waarmee het gebruikt word.”

CBD patient survey september 2015
Care by Design
Arthritis Care & Research

www.huffingtonpost.ca/2015/09/30/medical-marijuana-for-pain

Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, deel via onderstaande button(s) !