Dit is de top 5 probiotica voor een gezond en scherp brein

Inmiddels weten we wel van de voordelen die de ‘goede’ darmbacteriën op onze –ook mentale- gezondheid hebben: op o.a. gewicht, stemming en hart. Bewijs groeit ook dat probiotica onze hersenen scherp houden terwijl we ouder worden. Welke top 5 probiotica houdt ons brein lang scherp en gezond?

Probiotica, ook voor behoud van een gezond en scherp brein

Bijna niets komt zo in het gezondheidsnieuws de laatste tijd als probiotica en darmbacteriën en de impact hiervan op de algehele gezondheid. Een gezonde darmflora -waarbij de goede darmbacteriën ruim aanwezig zijn en de ‘slechte’ darmbacteriën veruit in de minderheid zijn- houdt ons gewicht, stemming, insulineregulatie, lichaamscellen, immuunsysteem, darmen, lever en andere organen goed gezond.

Afweren van cognitieve achteruitgang

Het begint er nu ook op te lijken, dat de goede bacteriën ook dementie, geheugenproblemen en andere cognitieve problemen afweren. Het gaat om het type probiotica dat in yoghurt wordt gevonden; deze houdt onze hersenen namelijk scherp terwijl we ouder worden.

“Als we aandacht besteden aan de goede bacteriën, kunnen we een betekenisvolle invloed hebben op de vermindering van de degeneratieve weefsels in de hersenen- en dit is voor de eerste keer in de geschiedenis”, zegt neuroloog David Perlmutter –auteur van ‘Brain Maker: The Power of Gut Microbes to Heal and Protect Your Brain — for Life.’ Eerder schreef hij het boek ‘Grain Brain’.

Welke 5 sleutelprobiotica moeten we hebben?

Nu zijn we natuurlijk benieuwd welke 5 sleutelprobiotica de breinpower zo stimuleren, mede door ontsteking te verslaan. Het is de ontsteking die tot zoveel lichamelijke en mentale klachten leidt. De goede bacteriën kunnen zelfs Alzheimer voorkomen; de ziekte die zo in opmars is en waarvan verdrievoudiging verwacht wordt rond 2050.

“Wat we begrijpen over praktisch elke neurodegeneratieve conditie is dat het hoofdmechanisme ontsteking is. En wat er in de darmen plaatsvindt reguleert het ontstekingsniveau van het topje van je hoofd tot het puntje van je tenen.”

Tegen mentale achteruitgang

Preventie en omkering

Studies laten zien dat ontsteking een onderliggende bijdrage levert aan leeftijd gerelateerde mentale achteruitgang, Alzheimer, Parkinson’s, diabetes, coronaire ziekten, kanker, artritis, gewichtstoename, depressie, angst en ADHD. Maar het kan omgekeerd worden door voeding en probioticasupplementen, die de samenstelling van de gunstige darmbacteriën herstellen. Probiotica is een uit het Grieks afkomstig woord en betekent: voor leven.

Probiotica zijn natuurlijk aanwezig in gefermenteerde voeding. Yoghurt is een duidelijk voorbeeld, maar elke voeding in pekel –zoals augurken, mozzarella, feta en zuurkool- is een nuttige bron. David Perlmutter, professor aan de University of Miami School of Medicine, adviseert om minstens een of twee keer per dag iets gefermenteerds te eten.

Dit is zijn topkeuze:

  • Griekse yoghurt, liefst biologisch –met levende culturen en zonder toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen en andere additieven.
  • Kefir, de drinkbare yoghurt die gunstige gist, antibiotica en een andere combinatie van probiotica bevat dan yoghurt.
  • Kombucha thee, een bruisende thee die meestal koud gedronken wordt en een kleine hoeveelheid alcohol bevat, die ontstaan is tijdens het fermentatieproces.
  •  Kimchi, het Koreaanse bijgerecht date en combinatie is van natuurlijk gefermenteerde groenten met een kruidige en zure smaak. Dit is een goede bron van calcium en vitaminen.

Vis, vlees en eieren kunnen ook ingemaakt worden door probiotica-producerende methodes met pekel te gebruiken. Sommige oude kazen bevatten ook gezonde levende culturen. Supplementen zijn een simpele manier om probiotica toe te voegen en de darmgezondheid te herstellen. Er zijn veel verschillende soorten en dat maakt het weleens lastig om te weten wat je kiezen moet.

David Perlmutter geeft nuttige tips, en beveelt de volgende probiotica aan:

Top 5 probiotica voor een gezond en scherp brein

  • Lactobacillus acidophilus: maakt lactase, het enzyme dat nodig is om melk en andere zuivel te fermenteren en vitamine K. Het helpt bij het behoud van een gezonde vetspiegel.
  • Bifidobacterium longum: verbetert eveneens het vermogen om zuivel te verteren, voorkomt diarree en voedselallergieën en werkt als een antioxidant. Volgens sommige studies vermindert het angst, helpt het een gezonde vetspiegel te behouden en bestrijdt het de groei van kwaadaardige cellen in de darmen.
  • Lactobacillus plantarum: Versterkt de darmwand, wat het risico op een lekkende darm verkleint. Een lekkende darm lokt ontsteking en auto immuunreacties uit. Het verteert snel proteïnen, wat de kans op voedselallergieën verkleint en help tom gezonde niveaus van omega3-vetzuren in de hersenen te behouden, evenals antioxidanten en vitaminen.
  • Lactobacillus brevis: Verbetert de activiteit van natuurlijke killercellen die indringers buiten houden en verhoogt de spiegel van het groeihormoon BDNF in de hersenen.
  • Bifidobacterium lactis: Heet ook wel Bifidobacterium animalis. Verbetert de spijsvertering en houdt pathogenen weg die diarree veroorzaken, zoals salmonella. Versterkt het immuunsysteem.

Meer nuttige tips en informatie van dr. Perlmutter:


Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, deel via onderstaande button(s) !