Dit fruit heeft de meeste antioxidanten

OEDGEZOND.INFO

Als je naar superfruit zoekt, hoef je niet exotisch te gaan. Vakblad Open Chemistry meldt dat gewone blauwe bessen en frambozen het hoogste niveau aan antioxidanten bezitten. Maar 1 vrucht bezit nog drie keer zoveel antioxidanten: dat is de minder bekende zwarte framboos. 

De meeste antioxidanten

Frambozen en blauwe bessen, de nummers 2 en 3 van de Top 3

Open Chemistry publiceerde een studie van onderzoekers van de University of Agriculture in Krakow. De onderzoekers analyseerden de antioxidant activiteit van de drie bessen: blauwe bessen, rode frambozen en zwarte frambozen.

Het bleek dat de zwarte framboos de meeste antioxidanten heeft; 3x zoveel als de rode framboos en de blauwe bes -die toch ook al om hun vele antioxidanten bekend staan. Ook bevatten zwarte frambozen een hoog niveau aan metabolieten, stoffen die ook een goede gezondheid bevorderen.

Het team concludeerde dan ook dat de zwarte framboos ‘een enorme waarde voor de gezondheid’ heeft en dat deze gezondheidsvoordelen ‘aanzienlijk beter gepromoot’ moeten worden. Volgens de onderzoekers maakte de oogsttijd niet uit voor de hoeveelheid aanwezige antioxidanten; of ze nu in de zomer of herfst geoogst werden, ze blijven een rijke bron van antioxidanten.

De resultaten zijn waardevol, omdat antioxidanten de effecten van vrije radicalen kunnen verminderen of omkeren.

In de supermarkt zijn frambozen en blauwe bessen standaard in de diepvries te vinden. Ze zijn direct na het oogsten ingevroren dus bezitten nog alle antioxidanten. De zwarte framboos is moeilijker te vinden.

Enorm krachtige framboos

De nummer 1

Dat de zwarte framboos enorm krachtig is, bleek ook uit een onderzoek uit 2007: de gel van het zwarte vruchtje deed tumoren verdwijnen bij patiënten met mondkanker. (1) In de jaren 90 werd de anti-kankerwerking van deze vrucht voor het eerst onderzocht door Gary Stoner, professor in de interne geneeskunde aan de universiteit van Ohio State. Hij was met name geïnteresseerd in de effecten op kanker van de dikke darm en de slokdarm. Hij ontdekte dat bepaalde bestanddelen in de vrucht, anthocyaninen genaamd, waaraan hij ook zijn kleur te danken heeft, een cruciale rol spelen bij de bestrijding van kanker. Ze jagen op vrije radicalen en remmen de ontsteking, zo ontdekte Stoner.

Als vervolg op zijn onderzoek ontwikkelden anderen aan zijn universiteit een gel van extract van de zwarte framboos, die ze uittestten op patiënten met mond- en huidkanker. Bij een trial behandelden ze twintig mensen met vlekken die een voorstadium van kanker konden zijn, met de instructie gedurende 42 dagen de gel viermaal daags op de vlekken te smeren. Na afloop van de onderzoeksperiode waren de vlekken bij de helft van de proefpersonen significant verbeterd, en in een aantal gevallen compleet verdwenen.

www.sciencedaily.com

  1. www.medischdossier.org/archief/jaargang_9/nummer_10

Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, deel via onderstaande button(s) !