Stof uit granaatappel beschermt brein tegen Alzheimer, via darmbacteriën

OEDGEZOND.INFO

Granaatappelextract beschermt tegen Alzheimer, publiceert ACS Chemical Neuroscience vandaag. Het is niet de eerste keer dat de positieve werking van granaatappel t.o.v. neurodegeneratieve ziekten blijkt. Granaatappelextract is een rijke bron van polyfenolen die een boost voor de breinfunctie zijn. Darmbacteriën hebben zo hun aandeel in het vrijkomen van de brein-beschermende stoffen.

Darmbacteriën produceren de brein-beschermende stoffen

Dus helemaal nieuws is het niet, dat granaatappel(extract) het brein beschermt tegen degeneratie. Wat wel nieuws is, is de manier waarop het extract van de vrucht dit doet.

In deze studie van de University of Rhode Island ontdekten de onderzoekers dat bepaalde specifieke bestanddelen –urolithinen- gemaakt worden wanneer darmbacteriën de polyfenolen in het fruitextract afbreken. En het zijn deze urolithinen die verantwoordelijk zijn voor het gunstige effect op de hersenen.

Zoals bekend is, staat Alzheimer in verband met de vorming van amyloïde plaques in het brein die zich ophopen. Deze plaques veroorzaken geheugenverlies, andere cognitieve problemen en uiteindelijk de dood.

Het sap van de granaatappel remt elke soort ontsteking

Eerdere studies lieten zien dat:

  • Polyfenolen uit granaatappel gunstig voor de cardiovasculaire gezondheid zijn (1)
  • Granaatappel de groei van gunstige darmbacteriën bevordert (2)
  • De vrucht hepatitis C voorkomt (3)
  • Een stof uit granaatappel (punicalagine) de progressie van Alzheimer afremt en neuro ontstekingen behandelt. Tevens dat granaatappelsap klachten vermindert van elke soort ontsteking. (4) (5)

Ontstekingsremmende en neuroprotectieve bestanddelen

In de huidige studie identificeerde en isoleerde Navindra Seeram – professor biomedische en pharmaceutische wetenschappen- 21 bestanddelen uit granaatappelextract. De meeste bestanddelen waren polyfenolen. Het bleek dat urolithinen –ontstekingsremmende en neuroprotectieve bestanddelen- waarschijnlijk een grote rol spleen in het blokkeren van de mechanismes die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van Alzheimer.

Bron

Pomegranate’s Neuroprotective Effects against Alzheimer’s Disease Are Mediated by Urolithins, Its Ellagitannin-Gut Microbial Derived Metabolites


1. www.spo.escardio.org
2. www.pubs.acs.org
3. www.hepatitiscentral.com
4. www.hud.ac.uk
5.’Granaatappel-remt-onder-meer-alzheimer-af’


Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, deel via onderstaande button(s) !