Bloedsuikerspiegel in balans op 5 simpele natuurlijke manieren

Een stabiele bloedsuikerspiegel geeft een stabiel energieniveau en stabiel gewicht en voorkomt bijnieruitputting. Maak je je zorgen over je bloedsuikerspiegel, kijk dan naar de natuur. Denk eens na over het gebruik van vezels, appelazijn en kaneel. Dit zijn slechts een paar van de natuurlijke regulators van de bloedsuikerspiegel. In dit artikel: 5 simpele natuurlijke manieren om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Een bloedsuikerspiegel die onder controle is, geeft ook een gelijkmatig energieniveau

Bloedsuikerspiegel in balans

Ons gevoel van balans, energie en welzijn wordt voor een groot deel bepaald door onze bloedsuikerspiegel. Deze balans kan snel verstoord worden door stress, slechte voeding en een zittende leefstijl. Bloedsuiker schommelingen representeren niet altijd een diabetisch plaatje, maar zijn wel een gevaar voor de immuniteit, stressbeheersing, bijnieren (uitputting), prestatievermogen en gewicht (door trek in suiker en koolhydraten).

Naast lichamelijke beweging en betere voeding, kunnen we ons ook wenden tot 5 natuurlijke stabilisators van de bloedsuikerspiegel.

5 simpele natuurlijke manieren om de bloedsuikerspiegel in balans te houden

Anthocyaninen

De schil van de druif houdt de bloedsuikerspiegel in balans

Deze antioxidanten komen rijkelijk voor in fruit en groenten en dan in de rood-, paars- en blauwgekleurde. Anthocyaninen zijn familie van de wateroplosbare plantpigmenten en beschermende rol tegen ontsteking en het ontstaan van diabetes2 is uitgebreid onderzocht. Belangrijker: deze antioxidanten beschermen de cellen van de alvleeskleer en de bloedvaten van oxidatieve stress die door een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt wordt. Deze gezonde stoffen bevatten ook veel oplosbare vezels, waardoor ze de werking van bepaalde verteringsenzymen vertragen: dit voorkomt een (te) snelle afbraak van koolhhydraten in glucose. Voorbeelden van voeding die overladen zijn met anthocyaninen: bessen, aubergine, rode kool, donkere bonen, kersen en aalbessen. Ook de schil van druiven bevat veel anthocyaninen en bleek in 2014 veelbelovend te zijn bij het behandelen van diabetes. (1) Wanneer je dit soort voeding implementeert –samen met kwaliteitsbronnen van proteïnen en vetten- zul je beter je bloedsuikerspiegel in balans houden. Dit geeft je een consistente energietoevoer, vooral in donkere winters. (2)


De nieuwe  appels met rood vruchtvlees bevatten 5x zoveel anthocyaninen dan hun reguliere bleke broertjes. De nieuwe ‘Red Love’ bevat 50 tot 100mg anthocyaninen per 100g versgewicht. Dit is 10 tot 25 maal meer dan in een andere appel. 

 


Appelazijn

appelazijn
Appelazijn voorkomt schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ook verbetert het de glycemische respons

Befaamd om zijn therapeutische werking in het lichaam, heeft appelazijn ook positieve effecten laten zien in het verbeteren van insulinegevoeligheid en zet het de cellen aan tot glucosemetabolisatie. Azijnzuur –het actieve bestanddeel in appelazijn- zet de vertering van koolhydraten in de wacht door gastrische lediging langzamer te laten verlopen. (3)  Ook zorgt het voor een toename van glucoseabsorptie door weefsels. Studies laten ook zien dat azijnzuur de bloedsuikerspiegel verlaagt doordat het invloed uitoefent op de enzymactiviteit. Als mensen met diabetes2 appelazijn voor het slapen gaan consumeren, blijkt de bloedsuikerspiegel de volgende ochtend beter stabiel te zijn. Andere zure voeding zoals een vers geperste citroen of lacto-gefermenteerde voeding zoals zuurdeeg en kefir verbeteren ook de glycemische respons. (4)  (5)

Vezels

Vezels: de beste vriend van je bloedsuikerspiegel

Vezels kunnen de beste vriend van je bloedsuikerspiegel zijn. Voedingsvezels zijn een klinisch relevante taktiek voor de bloedsuikerbalans. Vezels verspreiden de suikerinhoud van de maag, en dit vertraagt de gastrische lediging. Deze positieve invloed is waarschijnlijk te wijten aan de slijmachtige eigenschappen van oplosbare bezels en een tragere absorptie van macronutriënten in de darmen. Uitgebreide studies hebben een daling van de bloedsuikerspiegel van 20% laten zien, na een maaltijd met oplosbare vezels. Zowel oplosbare als onoplosbare vezels horen zijn onmisbaar voor een gezonde vertering en we kunnen onze bloedsuiker balans optimaliseren door het toevoegen van meer groene bladgroenten, peulvruchten, fruit met een lage glycemische waarde, chia, hennep, lijnzaad en psyllium. (6)  (7)  (8)

Chroom

Een kop broccoli bevat de helft van de dagelijks benodigde hoeveelheid chroom

Dit micromineraal is essentieel voor de glucosemetabolisme en speelt een rol in het versnellen van de insulineactiviteit. Chroomsuppletie verbetert daadwerkelijk de glucoseintolerantie, of de snelheid waarmee het lichaam suiker uit het bloed kan halen. Het elimineren van bewerkte koolhydraten heeft dit effect eveneens. Hoewel veel onbewerkte natuurproducten chroom bevatten, is de hoeveelheid meestal minimaal. Optimale bronnen van chroom zijn broccoli, biologische scharreleieren, gerst, groene bonen, uien en noten. Een kop broccoli bevat ongeveer de helft van de dagelijkse benodigde hoeveelheid. (9) (10) (11)

Kaneel

Kaneel stimuleert o.a. de insulineproductie

De veelzijdige smaak van kaneel voegt een warme ondertoon toe aan diverse schotels, maar kan ook de bloedsuiker in balans brengen. Onderzoek in het verleden wierp een licht op hoe kaneel de insulinegevoeligheid stimuleert. Kaneel stimuleert de insulineproductie en regelt de bloedsuikerspiegel bij insulineweerstand. Er worden positieve veranderingen in glucosecontrole en insuineweerstand gezien, en bij een studie was dit al na 2 weken te constateren –bij dagelijkse kaneelsuppletie. (12) (13) (14)

10 x laag glycemische voeding voor een harmonieuze bloedsuikerspiegel

  • Groene bladgroenten
  • Noten en zaden
  • Avocado
  • Kokosolie, biologisch
  • Komkommer
  • Zalm
  • Biologisch ei en vlees
  • Bonen en peulvruchten
  • Bessen

1. www.wayne.edu
2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2718544/
3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2245945/
4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276
5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/
6. www.hindawi.com/journals/scientifica/2012/424780/
7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15173415
8.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1663443
9. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15296075
10. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15208835
11. www.care.diabetesjournals.org/content/27/11/2741.full
12. www.goedgezond.info/2015/11/hoe-dit-bekende-keukenkruid-bloedsuiker-hart-en-gewicht-gezond-houdt/
13. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19930003
14. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23102179


Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, via onderstaande button(s) !