Fibromyalgie nieuws: hoestmiddel op basis van kruid verlicht mogelijk pijnklachten

goedgezond

Fibromyalgie-patiënten kunnen mogelijk verlichting van pijnklachten krijgen door een oud kruidenmiddel. Het kruid wordt eigenlijk gebruikt als slijmoplossend middel bij hoest. Bij een aantal fibromyalgie-patiënten is dit middel al bekend-

Hars van de quaiac boom

In de vroege 15e eeuw namen Spaanse zeevaarders een vreemd soort hout mee terug uit West Indië. Het kwam van een boom die door de inlanders guaiac genoemd werd. Het hout was erg hard en zo zwaar dat het niet bleef drijven op water. Wanneer het verhit werd, kwam er een aangenaam aroma vrij. Het hars werd gebruikt om pijn te behandelen. Tot de jaren 20 van de vorige eeuw werden medicijnen gemaakt van de quaiac boom om condities als reuma, artritis, jicht en syfilis te behandelen. Ook werden bronchitis, een zere keel en andere respiratoire klachten met de hars behandeld. In Europa werd de hars ‘lignum vitae’ genoemd (levenshout).

Guaifenesine

In de 20e moesten kruidenmiddelen het veld ruimen voor chemische medicijnen. Toch kreeg de guaiacboom een nieuw leven als guaifenesine, een stof die uit de hars gesynthetiseerd werd. Het werd vooral gebruikt om slijm uit longen te verwijderen. Toch wordt er gedacht dat het middel de pijnverlichtende eigenschappen van guaiac bevat.

Slijmoplosser
Vandaag de dag wordt guaifenesine gebruikt als slijmoplosser en meestal in combinatie met andere medicijnen zoals antihistaminen, anti-hoest middelen. Soms zit er in deze middelen ook dextromethorfaan, die voor nare bijwerkingen kan zorgen. Quaifenesine is relatief veilig, maar vereist wel de nodig achtzaamheid. Het mag niet gebruikt worden bij kinderen onder de 4 jaar, het beïnvloedt in lichte mate de rijvaardigheid en kan de maag irriteren. Per dosis drink je een glas water, om de vorming van nierstenen te voorkomen.

Controversieel

In Amerika is quaifenesine goedgekeurd, maar alleen voor hoest en verkoudheid. Sommige mensen gebruiken het ook tegen pijn. Het meest controversiële is het gebruik bij fibromyalgie. Fibromyalgie is een chronische ziekte die het lichaam pijnigt: patiënten ervaren veel pijn, stijfheid en vermoeidheid. Er is ook voeding die de fibromyalgie klachten vermindert en sommige patiénten hebben baat bij andere krachtige pijnstillers die de natuur te bieden heeft. Onlangs werd fibromyalgie eindelijk erkend als aandoening van het centrale zenuwstelsel. Een opluchting voor fibromyalgie patiënten die vaak te horen krijgen dat de tussen de oren zit, wat het gevoel van machteloosheid en hopeloosheid alleen maar vergroot.

Endocrinoloog overtuigd van werking van guaifenesine

Dr. R. Paul st. Amand, endocrinoloog en klinisch professor (University of California) zegt dat hij zichzelf en veel patiënten genezen heeft door het gebruik van guaifenesine. Het middel werd in gematigde doses genomen en gelijktijdig werden voeding, kruiden en middelen die salicylaten of salicylzuur bevatten vermeden. De arts zegt dat dit het proces in de war stuurt. Onder andere aspirine, sommige parfums, groene thee, pepermunt kunnen salicylaten bevatten. Het protocol is niet voor de ‘bangeriken’, omdat het de toch al pijnlijke symptomen tijdelijk verergert. Sommige fibromyalgiepatiënten hebben het er voor over, zegt st. Amand, omdat er weinig alternatieven zijn. Hij voegt er aan toe, dat wanneer de symptomen verergeren, dit een teken is dat de behandeling werkt. Meer info

De enige studie de het guaifenesine protocol evalueert (1996) vond de behandeling een mislukking. Volgens de onderzoeker—dr. Robert Bennett- was elke verbetering te wijten aan een placeboeffect. Dr. St. Amand zegt dat dr. Robert Bennett de eliminatie van salicylaten over het hoofd zag.

De theorie achter het protocol van dr. St. Amand is dat fibromyalgiesymptomen te wijten zijn aan de accumulatie van calciumfosfaat in de spieren, gewrichten en verbindende weefsels. Quaifenesine helpt bij de verwijdering hiervan. Critici zeggen dat er geen studie is die bewijst dat calciumfosfaat daadwerkelijk bijdraagt aan de ziekte.

www.theepochtimes.com
www.fibromyalgiatreatment.com

Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, deel via onderstaande button(s) !

Share