Wat je het beste kunt eten als je last hebt van een slechte stoelgang

Vandaag hebben we een gastblog, geschreven door Anita- voedingskundige bij Jasper Alblas, de man die zich op enthousiaste en kundige wijze inzet om mensen met een suboptimale gezondheid of overgewicht weer gezond en op het juiste gewicht te krijgen. Zijn motto is: ‘Zeg ja tegen gezondheid!’  Welke tips geeft voedingskundige Anita om een slechte stoelgang te verbeteren?

Veel leesplezier!

Soms werkt je stoelgang niet zoals je zou willen. Je kan je hier erg vervelend door voelen. Heb je problemen met je stoelgang en vraag je je af hoe dit kan? Vaak wordt dit veroorzaakt door stress, te weinig beweging of een ongezond dieet. Extra beweging zoals wat vaker de trap nemen, maar ook genoeg rust nemen kunnen je al enorm helpen. Toch kun je jezelf ook helpen door bepaalde dingen te eten of te drinken.

Deze voedingsmiddelen helpen je stoelgang een stapje vooruit:

1. Frambozen

Frambozen bevatten ook nog eens veel antioxidanten.

Alle soorten bessen, zoals bosbessen, bezitten een enorme hoeveelheid vezels. Maar frambozen bevatten toch wel de grootste hoeveelheid vezels. Je kunt een voorraadje van dit heerlijk zoete fruit invriezen. Is je stoelgang van slag? Voeg dan wat frambozen toe aan je havermout of andere ontbijtgranen. Of eet ze als gezonde snack tussendoor of door je (gezonde) toetje na je avondmaal.

2. Koffie

Naast het stimuleren van de darmwerking, beschermt koffie -bij gemiddeld gebruik- ook de lever.

Je begint er elke dag waarschijnlijk al mee: een heerlijk geurend vers kopje koffie. Maar naast dat koffie je hersenen stimuleert en je voorbereidt op de rest van de dag, kan het voor sommige mensen ook een laxerend effect hebben! Let er wel op dat je niet te veel koffie drinkt, omdat dit weer voor diarree kan zorgen. Als je het bij twee tot drie kopjes per dag houdt, zit je goed.

3. Water

Bij een gezonde stoelgang hoort het drinken van water. Daarbij is water de sleutel naar een gezonde en goede functie van het lymfesysteem

Genoeg water drinken is voor veel mensen erg lastig. Wanneer je overdag bepaald niet veel water tot je neemt, kan dit ervoor zorgen dat je uitdroogt. Uitdroging is weer één van de grootste oorzaken van een slechte stoelgang. Neem een flesje van een halve liter mee naar je werk of studie, zodat je makkelijk bij kunt houden hoeveel je al hebt gedronken en hoeveel je nog moet drinken. Zorg er ook voor dat je extra water drinkt wanneer je hebt gesport of wanneer het warm is buiten.

4. Sinaasappelen

Sinaasappel: ook lekker vers eten!

Je drinkt elke ochtend een glaasje versgeperst sinaasappelsap, is dat dan niet genoeg? Helaas niet. Een gewone sinaasappel bevat iets meer dan twee gram vezels, terwijl hier bij de geperste variant niets tot weinig van overblijft. Bovendien kunnen sinaasappelen zelfs een laxerend effect hebben. Probeer ze dus niet alleen te vers te persen, maar vooral vers te eten!

5. Pruimen

Gedroogde pruimen bevorderen de stoelgang, houden de darmen gezond en verkleinen de kans op darmkanker

Je vindt ze tegenwoordig onder de noemer ‘gedroogd fruit’, in een poging deze vrucht weer op het hippere pad te krijgen. Immers, pruimen staan erom bekend je stoelgang weer vooruit te helpen. Bepaald niet charmant. Maar problemen met je stoelgang zijn ook niet echt elegant te noemen, dus je hoeft je nergens voor te schamen. Sterk nog, probeer ze juist aan je voedingspatroon toe te voegen! Pruimen zijn de oplossing voor problemen met de stoelgang, omdat slechts één pruim al een gram vezels bevat. Vrij geconcentreerd voor zo’n klein vruchtje!


Jasper Alblas​ heeft al veel gepubliceerd over snel, maar gezond afvallen en deelt met regelmaat nuttige tips op zijn website.


Vond je dit artikel informatief?

Deel deze informatie, via onderstaande button(s) !