Zuivel verbetert leverfunctie en vermindert ontsteking vrijwel direct -studie

De leverfunctie verbetert door het eten van zuivel, ook vermindert zuivel systematische ontsteking. Melk, yoghurt en kaas verbeteren symptomen van het metabool syndroom bijna direct, volgens een nieuwe publicatie in Journal of the American College of Nutrition.

Impact van zuivel op het metabool syndroom

Zuivel verlaagt systematische ontsteking en leverenzymen bij mensen met het metabool syndroom die normaal gesproken geen zuivel consumeren, zo blijkt uit een 6-weekse studie. In de studie werd gekeken of de impact van zuivel op het metabool syndroom negatief of positief was.

Afname van leverenzymen

Studieauteur dr. David Aguilar-Alvarezan (Weber State University)zegt dat de uitkomst zeer verrassend was: er werd een duidelijke afname van ontsteking waargenomen tijdens de 6 weken van observatie. “Zodra men op zuivel overgaat, vindt er een afname van leverenzymen plaats. Dat was het meest verrassende van deze studie: dat zuivel zo’n directe impact heeft.”

Gedurende 6 weken consumeerden de deelnemers vetarme zuivel, zoals melk of yoghurt. Gemeten werden; plasma concentraat, c-reactieve proteïnen, tumor necrosis factor alfa, MCP-1, genexpressie van interleukine-1 en -6.  Bij de deelnemers met verhoogde leverwaarden (13 vrouwen, 3 mannen) werden ook de leverfunctie en -waarden geëvalueerd.

Na 6 weken constateerde Aguilar-Alvarez en zijn team lagere concentraties van alanine aminotransferase (ALT) en aspartaat aminotransferase (ASAT). De genexpressies van interleukine-1 en -6 waren afgenomen met 46% en 63%.  Vrouwen leken beter te reageren op de zuivel.

Drie porties zuivel per dag

Aguilar-Alvarez benadrukt dat het metabool syndroom geen ziekte is, maar een reeks van indicaties die aantoont dat een chronische ziekte op komst is.  “We concluderen dat drie porties zuivel per dag zowel de leverfunctie als systematische ontsteking vermindert bij mensen met het metabool syndroom.”

De studieauteur vertelt dat de deelnemers eerst sceptisch waren over zuivel, maar nu de dagelijkse consumptie voortzetten. Deze deelnemers aten voor de studie nauwelijks zuivel en merkten op dat ze zich met zuivel beter voelden. Ook rapporteerden ze een voller gevoel, wanneer ze zuivel in de ochtend aten.

De keuze voor vetarm werd gemaakt vanwege de aanwezigheid van het metabool syndroom bij de deelnemers. Aguilar-Alvarez: “Ik ben niet tegen vet, maar vetarme zuivel maakt het makkelijker om de calorie-inname onder controle te houden.”

Journal of the American College of Nutrition


Mensen met een chronische leveraandoening kunnen wellicht moeite hebben om zuivel te verteren, waarschijnlijk door een bacterieovergroei in de dunne darm.

  • 61% van de mensen met levercirrose heeft SIBO: The American Journal of Gastroenterology (1)
  • SIBO vergroot de kans op een lactoseintolerantie: Alimentary Pharmacology and Therapeutics. (2)
  • Lactoseintolerantie was opgemerkt bij 72% van Italiaanse patiënten met SIBO: British Journal of Medicine and Medical Research (3)
  • Bij de helft van mensen met levercirrose is sprake van SIBO: Alimentary Pharmacology & Therapeutics (4)
  • SIBO komt vaker voor bij mensen met een geavanceerde vorm van leververvetting (non-alcoholic steatohepatitis), namelijk bij 78%. Bij mensen met een gezonde lever is dit 30%: Digestive Diseases and Sciences (5)

Vond je dit artikel informatief?

Geef het meer bekendheid, deel de informatie via onderstaande button(s) !