Mariadistel beschermt niet alleen lever- en darmcellen, maar ook huidcellen tegen UV straling

Onze lever heeft een belangrijke functie in de hormoonproductie en –huishouding, ontgifting en stofwisseling. Ondersteuning van onze –vaak overbelaste en vette- lever door mariadistel-extract zet zoden aan de dijk, zo laat groeiend bewijs zien. Niet alleen de lever profiteert van mariadistel; ook stopt de plant de groei van darm kankercellen en beschermt het onze huidcellen tegen UV straling.

Bescherming van lever, darmen en huid

De actieve stof in mariadistel (of: milk thistle) is silymarine (of: silybum marianum/silibine)

De inname van mariadistel-extract geeft meer voordelen dan je denkt. Het beschermt en ondersteunt niet alleen de leverfunctie en –cellen, (1) maar beschermt ook de huidcellen.

Tegenwoordig worden levercellen meer beschadigd door giffen dan ooit. En hoewel mariadistel vaak in verband gebracht wordt met zijn beschermende werking hiertegen, is het niet alleen de lever die van de plant profiteert. Silymarine stopt darm kankercellen en beschermt ook nog eens de huidcellen.

Leverschade

De lever is in staat om van veel dingen te herstellen, maar een chronische leveraandoening daagt dit vermogen wel uit. Als schade het regeneratieve vermogen van de lever uitdaagt, ontstaan er littekens. En deze nieuwe schade kan de bloedtoevoer blokkeren; een probleem dat verdere schade aan leverweefsel toebrengt. Wanneer deze cyclus doorgaat, kan de lever niet langer zijn functies goed uitvoeren. Leverschade kan ontstaan door overtollige vetopslag in de lever, hepatitis en overmatige blootstelling aan alcohol of giffen.

Mariadistel-extract wordt al eeuwen gebruikt om de kwetsbare levercellen te beschermen en onderzoeken laten zien dat mariadistel hiernaast ook de groei van gezonde nieuwe levercellen bevordert en oxidatie bestrijdt. Door de tijd heen is de plant gebruikt voor lever en galblaas, slangenbeten (ontgifting) en menstruele problemen. Mariadistel is familie van de artisjok (ook een leverreiniger en –hersteller) en de margriet.

De silymarinen –een groep krachtige antioxidanten die uit de zaden van de plant gewonnen worden- zijn verantwoordelijk voor de therapeutische werking. Van de silymarinen is silybine (of silibinine) het meest effectieve bestanddeel. Andere flavonoïden uit de mariadistel zijn silydianine en silychristine. Silibinine is het meest biologisch actief.

Een manier waarop silibinine de lever beschermt is door de productie van glutathion te versnellen, waardoor reiniging van de levercellen plaatsvindt. De glutathionspiegels kunnen door de stof met 35% toenemen in de lever, maag en darmen.

Bescherming van de huid

Ultraviolette straling is de grootste veroorzaker van huidschade. Daarom wordt ons geadviseerd om op bepaalde uren niet te zonnen en onze huid te beschermen d.m.v. kleding of een zonnebrandmiddel. Maar suppletie met mariadistel-extract blijkt ook de huidcellen te beschermen. In een editie uit 2013 van vakblad Molecular Carcinogenesis, melden onderzoekers van de University of Colorado Cancer Center dat silymarine (2):

  • Beschermt tegen de huidkanker-veroorzakende UVB stralen, door celexpressie ‘aan te zetten’ van een specifieke celherstellende proteïne
  • Cellen doodt die mutaties hebben ondergaan als gevolg van UVA straling
  • Deze resultaten ondersteunen eerdere bevindingen dat silymarine de vernietiging van de -door UVA straling- beschadigde cellen bevordert, maar de gezonde cellen ongemoeid laat.

De studieauteur (Rajesh Agarwal): “Als je een cel hebt die door UV straling is aangetast, wil je het ofwel repareren ofwel doden, zodat het geen kanker kan veroorzaken. We weten dat silibine beide doet. “


Overigens beschermen tomaten -in elke vorm dan ook – eveneens de huid tegen de zon, dankzij antioxidant lycopeen, die 10x sterker is dan vitamine E. Meer info


Silibine

  • onderdrukt ook cellulaire ontsteking: modulatie van cellulaire stress en metabole routes vindt binnen 4 uur na een silymarinebehandeling plaats. (3)
  • Ook remt de stof de ontstekingsbevorderende cytokinen.(4)
  •  beschermt ook tegen prostaatkanker (5)   (6)
  • remt de groei van darm kankercellen (7)
  • bestrijdt tumor in de hypofyse (8)

Prijzen van mariadistel-extract lopen sterk uiteen. Het hoeft niet in de tientjes te lopen. Zo koop je dit extract bij een Duitse drogisterij voor ongeveer 3 euro (voor een maand) en dan heb je extract van goede kwaliteit. Als er maar ongeveer 70% (140 mg) silymarine per capsule inzit.


1. www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/milk-thistle-pdq
2. www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mc.22000/abstract
3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26186142
4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3825293/
5. www.eurekaselect.com/62690/article
6. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3928361
7. www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150420144350.htm
8. www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150211124022.htm

Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, via onderstaande button(s) !