Zo verbeter je de leverfunctie in 6 stappen, stap 1: rol van voeding

lever2.png

De lever is een multitasking orgaan. Als de lever niet goed functioneert merk je dit aan je stofwisseling, bloedsomloop, hormonen en spijsvertering en niet te vergeten: aan je energieniveau. Ervaar je hier problemen mee? Dan wordt het misschien tijd om de lever te reinigen.


lever2

Het is de taak van de lever om nutriënten beschikbaar maken en ze via het bloed te verspreiden, terwijl giftige afvalstoffen verwijderd worden. Je kunt je voorstellen dat een gezonde leverfunctie veel voor je gezondheid betekent, zoals

  • Verbeterd energieniveau
  •  Een goed uitziende huid
  •  Regelmatige menstruatiecyclus en minder PMS symptomen
  •  Geen pijn in de sinussen
  •  Minder infecties en een sterke immuniteit
  •  Minder spijsverteringsklachten
  •  Frissere adem en mondgezondheid
  •  Positieve stemming en scherper brein

Bij een overbelaste lever voelen we ons overbelast

Met andere woorden: een gezonde lever voegt weer kwaliteit toe aan je leven. Wanneer de lever overbelast is, is de kans groot dat we ons door de dag heen moeten slepen en dat we het gevoel hebben geleefd te worden, in plaats van met goede moed en een dosis positiviteit te leven. We kunnen ervoor zorgen dat we een warme en voedende omgeving creëren, zodat dit belangrijke orgaan zijn werk goed kan doen.

Hoe verbeter je de leverfunctie op natuurlijke manier

Het is niet moeilijk om de leverfunctie te verbeteren en veel leveraandoeningen zijn omkeerbaar, ook de vette lever. Hoe minder overbelast de lever is, des te energieker en goedgehumeurd jij je voelt.

In dit artikel lees je over de eerste stap naar een gezonde leverfunctie:

Eet ontstekingsremmende voeding

Probeer nauwelijks suiker eten, en houdt je voeding zo goed mogelijk vezelrijk en gifvrij. De vezels zijn cruciaal om je lever te ondersteunen. Eet lekker veel voeding met antioxidanten en vezels en je leverschade en –ziekte kunnen omkeren.  De lever is het primaire orgaan voor detoxificatie en wanneer het deze functie niet meer normaal kan uitvoeren, ontstaan er ontstekingen en auto immuunreacties. De kans op voedselallergieën en een lekkende darm wordt ook groter. Suiker, geraffineerde granen, snacks en zoete drankjes leggen veel druk op de lever om glucose om te zetten en op te slaan. Ook bewerkt vlees, gehydrogeneerde oliën, bewerkte plantaardige oliën en kunstmatige zoetstoffen zijn belastend voor dit orgaan. Eet dus puur en vers, neem koolhydraten in de vorm van groente en fruit en zorg voor gezonde vetten.

Focus je op kwaliteitsbronnen: producten van grasgevoerde dieren. Zo kan de lever correct vetten afbreken en excessief cholesterol en toxinen verwijderen.

De beste ontstekingsremmende voeding: zure en bittere voeding. Bitter duidt vaak op de aanwezigheid van gunstige enzymen die de lever en galblaas voeden en zuur bevat vaak veel essentiële mineralen die zware metalen in het bloed verminderen. Probiotische voeding en spruitjes verhogen de glutathionspiegel.

Bladgroenten zijn overladen met ontstekingsremmende stoffen en antioxidanten. Ze voeden de lever, samen met kalium. Kalium is verbonden aan de levergezondheid. Veel van deze groenten verhogen ook de glutathionspiegel en dit is vitaal voor de vernietiging van vrije radicalen in het lichaam. Mensen weten vaak niet dat kalium ook een enorme grote rol speelt bij een goede nachtrust

Als mensen ouder worden of ziekte ervaren is dit zelfs nog belangrijker, omdat de antioxidantstatus en glutathionspiegel in het bloed natuurlijk verminderen door het ouder worden.

Crucifere groenten en grassen bevatten een vorm van chlorofyl; een structuur die in de plant is ingebouwd en die helpt om schadelijke substanties uit de lever te krijgen. Tegelijkertijd neemt de superoxide dismutase toe -essentieel enzym dat zuurstofradicalen in organismen opruimt. Cruciferen –broccoli, boerenkool e.d.- verhogen lage kaliumspiegels en bevatten indolen ; een bijproduct dat bekend staat om zijn kankerdodende kwaliteiten en de eliminatie van carcinogenen uit het lichaam. De cruci’s zorgen voor meer productie van verteringsenzymen (glucosinolaten), die ook weer sterke eliminators van allerlei schadelijkheden zijn.

Verse kruiden zijn absoluut niet minder belangrijk dan groenten, en makkelijk toe te voegen in de voeding. Kruiden als kurkuma, koriander, peterselie en oregano zijn geweldig op de glutathionproductie te stimuleren en ontsteking te verminderen. Veel gerechten lenen zich ervoor om een heel plantje –in stukjes gesneden of geknipt- toe te voegen. Ook kun je zelf een olie maken: je doet een neutrale olie (biologisch, koudgeperst) in een donkere glazen pot en doet hier plantendelen in. Deze plantendelen ververs je regelmatig. Laat dit 3 weken staan op een lichte plaats.

De voordelen van kurkuma kunnen bijna niet meer onbekend zijn; het kruid normaliseert de bloeddruk, bevordert circulatie en bestrijdt de ophopingen van toxinen. Verse knoflook is een krachtige antimicrobiële agent die ook nog eens ontsteking vermindert (ook in de lever).

Fruit met veel antioxidanten –zoals bessen, frambozen, de zwarte framboos en meloenen- voorzien in electrolyten en brengen ze in balans. Ze voorzien juist in de electrolyten die de lever zo nodig heeft, waaronder magnesium, calcium en kalium. Ze handelen vrijwel net zo als hemoglobine. Bessen en frambozen bevatten erg veel frambozen, en de zwarte framboos spant de absolute kroon. De nieuwe appelsoorten bevatten vele malen meer antioxidanten  (10 tot 25 keer meer!) dan de oudere soorten en hebben zich zowat ontpopt tot ontstekingsremmers. Dat is met recht: “an apple a day keeps the doctor away.”

 Onbewerkte honing die niet verhit is. Het is een natuurlijke antibioticum en nog anti-microbieel en anti-schimmel op de koop toe. De honing vermindert leverontsteking en elimineert bacteriën, parasieten en virale infecties. Erg voedend voor het spijsverteringskanaal en voor darmen en lever. Pas op met de toevoeging van kaneel: honing plus kaneel zeker een bewezen gouden combinatie is, kan het de lever belasten wanneer je een eetlepel kaneel per dag wegwerkt.

Groene thee –en dan met name de geconcentreerde poeder matcha soort- bevat de krachtige catechinen. Ook dit zijn weer antioxidanten die het met gemak kunnen opnemen tegen de vrije radicalen in het bloed. Ook deze stoffen verminderen ontsteking aan de lever en verminderen de effecten van oxidatieve stress aan lever en andere verteringsorganen.

Kokosolie wordt ook altijd weer genoemd in gezonde rijtjes -en misschien weleens tot vervelends toe- maar dat komt door zijn gezonde vetten waaronder laurine zuur. Onder andere dit zuur bestrijdt schimmel, nare bacteriën en andere ongewenste gasten. Een prima olie om de ontgifting van de lever te ondersteunen en om trek in ongezonde snacks te beheersen. Kokosolie ondersteunt ook een beter energieniveau en volgens recent onderzoek verlies je door 1 eetlepel per dag zowaar  gewicht, met name rond de buik.

 Appelazijn is ook altijd weer aanwezig in gezonde opsommingen. Dit heeft appelazijn te danken aan gunstige enzymen en ook hier weer antioxidanten. Zoals azijnzuur en appelzuur. Appelazijn is een gefermenteerd product, gemaakt door appelsap te combineren met levende bacteriën -gelukkig geen dode, dat spreekt ook eigenlijk voor zich- in de vorm van gist. Al deze factoren zorgen ervoor dat appelazijn de pH waarde in het lichaam in balans brengt en dit heeft een gunstige uitwerking op de lever en andere organen.

Slecht voor de lever zijn: te veel alcohol en cafeïne, verpakte bewerkte voeding, additieven, fruit en groenten die chemisch bewerkt zijn, producten van slecht behandeld vee, conventionele zuivel (gepasteuriseerd en gehomogeniseerd), suikerrijke drank en snack en bewerkte granen.

De volgende keer komen de volgende (5) stappen een betere leverfunctie aan bod, waaronder een paar krachtige natuurlijke middelen die de lever reinigen en stimuleren om nutriënten beter om te zetten.

 

Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, geef het door via onderstaande button(s) !