Kerstgevoel in hersenen gelokaliseerd -MRI studie

goedgezond

We hebben het kerstgevoel in onze hersenen. Deense onderzoekers dit gevoel in ons brein weten te lokaliseren. Bij liefhebbers van kerstmis staan deze hersengedeelten -die met spiritualiteit en delen te maken-  dan ook in de geactiveerde modus!

Het Deense onderzoek is gepubliceerd in British Medical Journal (BMJ).

Kerstgevoel in brein gelokaliseerd

Kerst maakt veel gevoelens los. De nostalgische gevoelens, prettige geuren, kerstvoedsel, warmte in combinatie met lichtjes in het donker en kerstmarkten doet iets met mensen, in positieve en ook in negatieve zin. Sommigen kijken er naar uit, en bij anderen steken gevoelens van weemoed en eenzaamheid juist meer de kop op Een onderzoeksteam van het Deense ziekenhuis Rigshospitalet (verbonden met de University of Copenhagen) probeerde het kerstgevoel te lokaliseren in het brein en gebruikte hiervoor een MRI scanner. De scanner toont welk deel van de hersenen geactiveerd worden door mentale processen.

Een duidelijk zichtbare activatie

Aan de studie deden 20 gezonde mensen mee. De helft van hen vierde altijd kerst en de andere helft niet. Bij elke deelnemer werden MRI scans gemaakt tijdens het kijken van kerstplaatjes die afgewisseld werden met neutrale plaatjes. Na het scannen vulden alle deelnemers een vragenlijst in over hun kerstradities en de bijbehorende associaties.

Op de scans was te zien hoe 5 aparte hersendelen duidelijk geactiveerd waren bij de deelnemers die elk jaar kerstmis vieren. De regio’s staan in verband met spiritualiteit, herkenning van gezichtsemoties, gevoel en andere functies.

Spiritualiteit en emotiebeleving

De geactiveerde hersendelen waren: de sensomotorische cortex, de premotorisch en motorische schors, en de frontaalkwab in de grote hersenen. Deze laatste speelt een grote rol in een voorbestemming voor spiritualiteit. De premotorische schors is belangrijk voor de emotiebeleving die men met anderen deelt.

Evidence of a Christmas spirit network in the brain: functional MRI study

Share