Vetrijke, koolhydraatarme voeding gunstig bij schizofrenie -studie

OEDGEZOND.INFO

Vetrijke voeding die tevens arm aan koolhydraten is, is gunstig voor patiënten met schizofrenie en andere neurologische stoornissen. Australische onderzoekers melden dat dit type voeding verbeteringen geeft in temperament, psychomotorische hyperactiviteit, sociaal terugtrekgedrag en geheugenproblemen.

Heilzaam voor hersenen en de neurologische functie

Voedingsvetten zijn decennia lang als boosdoener voor veel gezondheidsproblemen aangewezen, maar deze nieuwe studie toont dat vet heilzaam voor de hersenen en neurologische functie is. Tevens melden de onderzoekers dat de nieuwe bevindingen nuttig kunnen zijn bij de behandeling van stoornissen zoals schizofrenie.

Abnormale glucosestofwisseling

Schizofrenie is naar alle waarschijnlijkheid een stoornis die gelinkt is aan een abnormale stofwisseling van glucose en energie. Medicatie kan een reeks ongewenste bijwerkingen hebben, waaronder motorieke stoornissen en gewichtstoename.

Ketogene voeding

In deze nieuwe studie (James Cook University) kregen muizen een vetrijk, koolhydraatarm dieet (ketogeen dieet) en dit veranderde hun gedrag. Door de ketogene voeding verbeterde hun temperament, sociaal terugtrekkingsgedrag, psychomotorische hyperactiviteit en geheugenstoornissen. De muizen toonden ook een verbeterde glucosestofwisseling en verloren gewicht.

Eerdere studies toonden ook de voordelen van een ketogeen dieet bij neurologische stoornissen, zoals bij epilepsie.
www.research.jcu.edu.au

Vind je dit artikel informatief?

 

Deel de informatie, via onderstaande button(s) !