Paradontitis verhoogt risico op borstkanker -risico het grootst bij rokers en sommige ex-rokers

Paradontitis verhoogt het risico op borstkanker, melden onderzoekers na grootschalige studie. Het verhoogde risico was het grootst bij vrouwen -met paradontitis- die roken en die in de afgelopen 20 jaar gerookt hebben. De ontsteking aan het tandvlees was al eerder in verband gebracht met andere vormen van kanker, hartkwalen, beroertes en diabetes.

mond

Paradontitis: Verband tussen andere ziekten en vormen van kanker

Parodontitis –ontsteking aan het tandvlees- is een veelvoorkomende aandoening waarvan bekend is dat het in verband staat met hartaandoeningen, beroertes en diabetes. Eerdere studies vonden ook het verband tussen de tandvleesaandoening en kanker in mond, slokdarm, hoofd, nek, alvleesklier en longen.

In deze nieuwe studie werd de chronische ontstekingsaandoening voor het eerst gelinkt met borstkankercijfers bij postmenopauzale vrouwen. Aan de Women’s Health Initiative Observational Study deden 73.737 vrouwen mee.

Geen van de vrouwen had een geschiedenis van borstkanker, maar 26.1 % meldde parodontitis te hebben.

Rokers en ex-rokers

De effecten van de tandvleesaandoening zijn afhankelijk van het feit of men rookt of niet. De rookstatus van de deelnemers werd dan ook in dit onderzoek meegenomen. De vrouwen werden 6.7 jaar gevolgd. Na die periode waren 2124 vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker. Het risico op borstkanker was 14% hoger bij vrouwen met parodontitis.

  • Bij de vrouwen die in de afgelopen 20 jaar gestopt waren met roken, bleken de vrouwen met de tandaandoening 36% meer kans op borstkanker te hebben.
  • Bij vrouwen die nog steeds rookten lag de kans 32% hoger als ze parodontitis hadden. Maar deze link was ‘statistisch niet relevant.’
  • Vrouwen die nooit gerookt hadden of al langer dan 20 jaar gestopt waren hadden 6 en 8% meer kans op de ziekte –mits ze parodontitis hadden.

De oorzaak van dit verband is dat dode bacteriën vanuit de mond de bloedbaan inkomen en het borstweefsel aantasten, leggen de onderzoekers uit.

Het was al bekend dat de bacteriën in de monden van huidige rokers en rokers die net gestopt zijn, verschillen van bacteriën in de monden van niet-rokers.

Bron: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, journal of the American Association for Cancer Research.

Wil je stoppen met roken? Een stappenplan, forum en verhalen van ex-rokers vind je op www.nustoppenmetroken.nl

Vind je dit artikel informatief?

Deel de informatie, via onderstaande button(s) !