Prikkelbare darmsyndroom: 82% van de IBS patiënten heeft vitamine D tekort -nieuwe studie

OEDGEZOND.INFO

Is vitamine D de sleutel om het prikkelbare darm syndroom te behandelen? Van de patiënten heeft 82% een tekort aan vitamine D. Onderzoekers vinden een duidelijke link tussen PDS en vitamine D. Vitamine D-suppletie kan de symptomen drastisch verbeteren.

Chronische stoornis

Dat 82% van de mensen met het prikkelbare darmsyndroom een vitamine D-tekort heeft,  betekent volgens de onderzoekers dat het syndroom een chronische stoornis van het gastrointestinale systeem is. Artsen stellen voor dat IBS-patiënten vitamine D supplementen nemen.

Deze  te lage vitamine D spiegel bij een overgroot deel van de IBS-patiënten werd ontdekt door onderzoekers van de University of Sheffield.  1 2

Studie auteur dr. Bernard Corfe van het onderzoeksteam moleculaire gastro-enterologie van de universiteit zegt:

“Ons werk heeft laten zien dat de meeste mensen met het prikkelbare darmsyndroom een tekort aan vitamine D hebben. Er was een verband tussen de vitamine D-status en de kwaliteit van leven van de patiënten. De aandoening heeft een grote impact op hun leven.”

Vitamine D suppletie

IBS is een chronische en pijnlijke aandoening van het gastro-intestinale systeem en bijna 15% van de Westerse bevolking is bekend met de ziekte. IBS heeft verschillende uitwerkingen; soms heeft men last van diarree en soms van verstopping. Voeding en stress verergeren het syndroom.

Corfe zegt dat het duidelijk is dat mensen met IBS hun vitamine D spiegel moeten laten meten. “IBS wordt over het algemeen slecht begrepen, wat de kwaliteit van het leven ernstig vermindert. Er geen op zich zelf staande oorzaak bekend en dus ook geen op zich zelf staande behandeling. Maar de uitkomsten laten zien dat IBS-patiënten baat kunnen hebben van vitamine D suppletie.


Vitamine D wordt gelinkt aan een reeks ziekten, een greep uit recente onderzoeken:

Multiple Sclerose
Het blijkt dat vitamine D een werking op het afweersysteem heeft, patiënten hebben lagere vitamine D-waarden hadden. De vitamine  beschermt bij MS. En hebben een grotere kans op een aanval,
Depressie
Mensen met een hoger vitamine D gehalte in het bloed, hebben minder kans op een depressie. Mensen met een hoger vitamine D gehalte bleken een verminderde kans op depressie te hebben.
 

Overlijdensrisico
Vitamine D tekort verhoogt overlijdensrisico met 30-40%.

Dementie
Bij oudere mensen met een vitamine D tekort is de kans op mentale achteruitgang tot drie keer groter. Het nemen van een vitamine D supplement kan dementie en cognitieve achteruitgang bij 60 plussers afweren.
Autisme en serotonine
Vitamine D heeft kritieke invloed op
serotonine in  hersenen en kan direct effect hebben op sociale gedragingen gelinkt aan autisme.
Artherosclerose
Een vitamine D tekort tijdens de jeugd, verhoogt het risico op aderverkalking in latere jaren.
Tekort gekoppeld aan breed scala ziekten.

De vitamine is recentelijk ook gelinkt aan een lagere bloeddruk en verlaging van de risico’s van hart- en nierziekten.  Onlangs bleek pepermuntolie effectiever te werken bij IBS dan medicatie

Bron: BMJ Open Gastroenterology

Vind je dit artikel informatief?

Deel de informatie, via onderstaande button(s) !