Dit zijn de 12 populairste foodtrends 2016!

Wat de populairste foodtrends 2016 zijn, laten foodbloggers ons zien. We gaan een beetje terug naar vroeger en sommige trends helpen ons gezond(er) en puur te eten, zonder dat het gezondheids-halo er overduidelijk omheen hangt.

Het is altijd leuk om nog even terug te kijken op de trends van het afgelopen jaar. In 2015 stopten we met het tellen van calorieën. In plaats daarvan gingen we voeding tellen en legden we de focus op natuurlijke onbewerkte voeding.

De trends in 2015 waren

 

Geen suiker
Door de vele studies die de gevaren van suikerrijke voeding lieten zien –een hoger risico op hartaandoeningen, kanker, diabetes en vroegtijdige veroudering- vond er in 2015 een grote verschuiving plaats naar voeding zonder al te veel suiker. De populaire Australische website ‘I Quit Sugar’ zag bijvoorbeeld dat 30% meer mensen hun 8-weekse programma afmaakte dan in 2014. Van de Australiërs zijn inmiddels1.118.000 mensen suikervrij.

Darmgezondheid

In 2015 lag er een enorme focus op de darmflora en darmbacteriën, waardoor veel meer mensen darmvriendelijke voeding in de keukens hebben, zoals zuurkool, kefir en bone broth. Broth staat bekend om zijn voordelen voor de algehele gezondheid en de darmflora. De New Yorkse Broth Company Brodo publiceerde een kookboek, nadat de Britse koks Helmsley and Helmsley bone broth al een prominente plek gaven in hun recepten van 2014 (The Art of Eating Well). De oprichtster van ‘I Quit Sugar’ moedigt ons ook aan om onze darmgezondheid te verbeteren met bone broth, gelatine en gefermenteerde groenten.

Plantaardig dieet
Vlees, en met name rood vlees, kwam op zijn zachtst gezegd niet positief in het nieuws het afgelopen jaar. In 2015 verminderde men de vleesconsumptie ten gunste van de consumptie van meer plantaardige voeding. Zware vleesschotels maakten plaats voor onbewerkte back-to-basics voeding. Meer consumenten stonden open voor lichtere verteerbare maaltijden, biologisch, groene groenten en proteïnen uit zaden, noten en zuivelvrije proteïnepoeders.

Groene sappen
Groene sappen waren wel de gezonde moot van 2015. Ze wonnen niet alleen bij gezondheidsfreaks aan populariteit, maar ook bij modebewuste fans. Instagram stond vol met modellen en beroemdheden die hun pics posten met groene sappen, met de populaire hashtag #greenjuice.

De 12 populairste foodtrends in 2016

Wat we in 2016 aan foodtrends kunnen verwachten laten foodbloggers, posts en pics op Pinterest ons zien.

1. Zeewier

Zeewier werd in 2011 al geïntroduceerd als nieuwe trend, maar men verwacht dat deze voeding vol gezonde eigenschappen in 2016 toch echt meer zal doorbreken. Hoe leuk is het om een smakelijke groene pasta te eten en er achter te komen dat het zeewier is. Dit overkwam de oprichter van Seamore, die -geïnspireerd door de ervaring- een zeewier tagliatelle op de markt bracht:
‘Himanthalia’, afkomstig van de Ierse rotsen en 100% natuurlijk, biologisch.

2. Specialiteiten uit Sri Lanka

Food consultant Andre Dang zegt dat het anders is de Indische keuken, met meer extreme smaken. Hét gerecht dat je moet proberen is hoppers, een soort pannenkoek gemaakt met boter van kokosmelk en randen die rechtop staan, die je kan vullen met bijvoorbeeld een pittige curry.

3. Canalés

Gaan we in 2016 Franse canelés eten? Dit  gebakje is een typische specialiteit uit Bordeaux. Het deeg wordt gemaakt met eieren, suiker, melk, boter en bloem, en vaak krijgt het een extra touch met wat rum. Qua vorm lijkt het op een Spaanse flan, maar de smaak doet eerder aan crèmee brûlée denken in cake-vorm.

4. Kruimeldeeg in een kop

Een kopje gevuld onder meer fruit, dat wordt afgewerkt met brokjes knapperig kruimeldeeg. Er werd zelfs al een heel boek volgeschreven over “mug crumbles”, dat volgend jaar uitkomt.

5. Varkensoren

Restaurants zetten in 2016 varkensoor vaak op de menukaart volgens kenners, bij voorkeur met de oren van een biggetje. Krokant geserveerd met een salade, met zout en aioli of op smaak gebracht met lente-ui en pindanoten.

6. Brazilaanse keuken

Bolinhos zijn krokante rijstballetjes, feijoada een stoofpotje van varken met zwarte bonen, dit alles doorgespeld met een lekkere caipirinha.

7. Luxueuze afhaalmaaltijden

Deze trend zal zich in 2016 volgens kenners nog uitbreiden: restaurants die afhaalmaaltijden aanbieden. Geen smakeloze pizza, maar een driesterrenmaaltijd, opgehaald of aan huis geleverd. Bovendien tegen een kleine minderprijs dan op restaurant, omdat je de maaltijd gewoon thuis opeet.

8. Kommen met eten

Kommen zijn de nieuwe borden. Alle creatieve een-schotel-gerechtjes worden per kom geserveerd. Er zijn kommen voor proteïnen, bone broth, zeewier, bruine rijst, quinoa en voor het ontbijt. Kijk eens op Pinterest, en je krijgt al snel een indruk. In plaats van een romige dressing worden de kommen aangekleed met een smaakvolle saus.

9. Spiraalvormige noodles van groenten

Groenten worden omgetoverd tot pasta-achtige spiraalvormige noodles. Deze nutriëntrijke pastavervangers zijn een geweldige manier om meer groenten te eten en natuurlijk eet je hiermee minder calorieën. Je hoeft niet te investeren in een spiraalsnijder, je kunt ook een aardappelschilmesje gebruiken. Wortelen, muskuspompoen, knolraap, bieten en courgettes laten zich het makkelijkst omtoveren tot noodles. Kookboeken en blogs besteden genoeg aandacht aan de spiraalvormige groenten, dus je zult aan recepten niet tekort hebben.

10. Oude granen

In 2015 sloeg quinoa de klok, maar in 2016 zullen granen uit oude tijden meer in het voetlicht treden, zoals: spelt, teff, gierst, amaranth, khorasan tarwe, kaniwa / canihua, freekeh en farro. Ze verdienen ook wel een plek op je bord (of kom) gezien de hoeveelheid proteïnen, vezels en vitamine B die ze bevatten.

11. Peulvruchten

Bonen, erwten, linzen en kikkererwten krijgen meer respect. Kikkererwten winnen aan roem, mede dankzij de bekende Libanese voedzame dip (hummus). Ook chefs zijn veel meer met kikkererwten gaan doen, Dataessentials’ MenuTrends report.

12. Gezonde vetten: Avocado-ei combinatie

Vet zou weleens voorgoed zijn slechte reputatie van zich af kunnen schudden in 2016. Er is veel bewijs dat het type vet dat we eten belangrijker is dan de hoeveelheid. Dus in plaats van op vetvrij, ligt de focus op gezonde vetten. En de avocado is verreweg het beste uit de gezonde-vetten trend gekomen: barstensvol enkelvoudige onverzadigde vetten. De avocadotrend die alle andere overstijgt is die van de avocadopuree op geroosterd brood, vaak met een beetje hete saus of een gebakken ei. Naar verwacht gaat de avocado-ei combinatie door in 2016.

Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!