Etherische olie Lemongrass: antibacterieel, natuurlijke pijnstiller en meer (deel 2)

In het vorige artikel over etherische olie lemongrass ging het vooral over de antibacteriële en schimmelremmende werking. Lemongrass olie heeft nog veel meer gebruiken, wat het een geschikte olie maakt om gewoon standaard in huis te hebben. Wat zijn de gebruiken van deze zeer veelzijdige olie?

Natuurlijke deodorant en luchtverfrisser
Lemongrass olie is een prima natuurlijke deodorant. (1) Omdat bij essentiële oliën verdunning belangrijk is, voeg je wat druppels toe aan andere ingrediënten. Je kunt een deodorant maken door shea butter en kokosolie au bain marie te verwarmen. Als de boter en olie gesmolten zijn, haal je de mix van het vuur. Meng het goed door elkaar, en voeg hier ongeveer 6 druppels lemongrass etherische olie aan toe. Je kunt dit ook in een oude deodorant stick gieten. (Hoewel je deo wel kan smelten bij warm weer) In de koelkast bewaren is niet nodig. Voordat je de deodorant maakt, kun je de olie eerst even testen op de binnenkant van je pols, zodat je een indruk krijgt van hoe je huid erop reageert.

Een ander gebruik is om de olie als luchtverfrisser te gebruiken, in een olim diffuser. Lavendel- en pepermuntolie lenen zich hier natuurlijk ook goed voor.


De hoofdbestanddelen van lemongrass etherische olie zijn geranyl acetaat, myrceen, nerol, citronella, terpineol, methyl-heptenone, dipentene, geraniol, neral, farnelsol, limonene en citral.  (2) Deze zijn alle bekend om hun schimmelwerende, antiseptische eigenschappen. ( 3)  Citral is bekend om de antibacteriële effecten, en kan de groei van bacteriën en schimmels (4) ( 5)  onderdrukken; ook in voeding. ( 6)

De kwaliteit van lemongrass olie wordt grotendeels bepaald door de citralinhoud. ( 7) Een ander slim bestanddeel in de olie is limoneen; deze remt ontsteking en is eveneens antibacterieel. Limoneen zou volgens de laatste inzichten kankertumoren remmen, samen met perillylalcohol. Deze beide bestanddelen zitten in de etherische oliën van sinaasappel en lavendel. (info)


Voor de gezondheid van de huid

Een groot voordeel van de etherische olie lemongrass is dat de celvernieuwende, helende werking op de huid. Je kunt het dan toevoegen in shampoo, conditioner, zepen en lotions. Het is een geweldige cleanser voor alle huidtypen; de bestanddelen astringeren de jonge vette huid en houden de poriën goed schoon en wat de olie een goede bestrijder van acne maakt. Dit is het geval met alle citrusoliën. (8) (9) Maar ook hier geldt natuurlijk: verdunnen en even testen op de binnenkant van de pols.

Gezondheid van de haren

Lemongrass olie versterkt de haarzakjes en als je te kampen hebt met haarverlies of een jeukende hoofdhuid, masseer dan twee minuten een paar druppels olie op je hoofdhuid en spoel het dan af. De verzachtende en ook antibacteriële eigenschappen geven je op deze manier een glanzende, frisse haardos en werken tegen roos. (10)

 

Natuurlijke muggenbestrijder

Afbeeldingsresultaat voor no mosquito
Doordat lemongrass veel citral (ook bekend als limonal) en geraniol bevat, is lemongrass een hele goede insectenbestrijder: muggen, vliegen en mieren houden er in ieder geval niet van. Wij vinden het lekker fris en zij slaan op de vlucht; 2 vliegen in een klap. ( 11) Je kunt er zelfs vlooien mee bestrijden: doe ongeveer 5 druppels olie water en creëer je eigen spray. Spray dit vervolgens op de vacht van je huisdier. Doe dit niet gelijk heel fanatiek, probeer het eerst even voorzichtig uit.

Ontspant en helpt bij een goede nachtrust

Afbeeldingsresultaat voor relaxedAfbeeldingsresultaat voor sleep

De kalmerende milde geur van lemongrass olie verlicht angst, irritatie en slapeloosheid. De rustgevende werking verbetert de slaapduur en kwaliteit van je slaap; ( 12 een heerlijk vooruitzicht. Lavendel staat hier natuurlijk ook om bekend. Meng wat druppels in olie en gebruik het als massageolie of voeg wat toe aan je bodylotion. Navraag leerde ons dat je de olie ook prima kunt mengen met magnesiumolie (deze laatste is eigenlijk niets meer dan magnesium opgelost in water, chloride en oxide zijn hiervoor geschikt)

Spierontspanner

Afbeeldingsresultaat voor stomach pain
Als je last van je spieren hebt, je bent zeker niet de enige; veel mensen kampen met stijve, stramme en pijnlijke spieren door een slechte zithouding, verkeerde voeding of een chronische aandoening. De olie bevordert de bloedcirculatie en kan daarom spierspasmen en –pijn verlichten. Helpt ook bij menstruatiekrampen. (13) (14)


Magnesiumchloride is de vorm van magnesium die bij uitstek heel goed werkt bij dit soort pijnen. Je kunt een bad met magnesiumchloride vlokken nemen en hier lemongrass etherische olie aan toevoegen. Wanneer je geen bad hebt, kun je dit met een voetenbad doen. En anders doe je magnesiumchloride, water en druppels lemongrass olie in een spuitflacon. Zo heb je voortaan je spierontspannende middel kant-en-klaar bij de hand. En je slaapt er ook nog heerlijk op. Meer over magnesiumchloride en pijn lees je in ‘ Magnesium getest, welke vorm kies je het beste?’


Lemongrass ontgift

Afbeeldingsresultaat voor drinking teaAfbeeldingsresultaat voor lemongrass oil

Lemongrass thee of olie wordt in sommige culturen als ontgifter gebruikt. Het ontgift het spijsverteringskanaal, de lever, nieren, blaas en alvleesklier. Omdat het als een diureticum werkt, worden schadelijke stoffen uit je lichaam gespoeld. Hou je hele systeem schoon door een paar druppels lemongrass olie in je soep of thee te doen. Je kunt ook een paar druppels in een desert- of eetlepel olie doen. (15)

Beschermt de maag

Lemongrass essentiële olie wordt al eeuwen gebruikt als kuur bij maagproblemen, gastritis en maagzweren. Nu erkent de wetenschap ook deze eeuwenoude kuur en ondersteuning. (16) Drink ook in dit geval weer thee, doe wat druppels in een lepel olie of doe wat in je soep. Het helpt ook goed bij misselijkheid en diarree.

Verlichting van hoofdpijn

Afbeeldingsresultaat voor headache Afbeeldingsresultaat voor massage own head
Omdat lemongrass olie ontspant en kalmeert verlicht het ook pijn, druk en spanning bij hoofdpijn. Masseer wat verdunde olie op je slapen en adem de citrusgeur in. (17) (18)

Antibacterieel
Deze eigenschap kwam in het vorige artikel en hieral uitgebreid aan de orde. Het helpt je ook van allerlei infecties af zoals een ringworm- of schimmelinfectie. Doe er je voordeel mee! Drink het als thee, neem een paar keer per dag een lepeltje olie met druppels lemongrass olie, voeg het toe aan je lichaams- of voetscrub.

Verlaagt koorts
Lemongrass essentiële olie kan koorts verlagen en verlicht de koortsachtige symptomen. (19)

Verhelpt spijsverteringsproblemen
Lemongrass olie vermindert gasvorming in darmen en zoals al genoemd: verwijdert het gifstoffen uit het lichaam. De olie is erg nuttig om gastrointestinale stoornissen te voorkomen, stimuleert de darmwerking en verbetert de vertering. (20)

Natuurlijke ontstekingsremmer

Afbeeldingsresultaat voor lemongrass oil Afbeeldingsresultaat voor inflammation
Lemongrass etherische olie is krachtig ontstekingswerend middel dankzij het bestanddeel limoneen. (21) ( 22) Limoneen zit ook in lavendel- en sinaasappel etherische olie. Ontsteking linkt met bijna elke gezondheidsconditie.

Bestrijdt vrije radicalen
De olie bestrijdt ook vrije radicalen. (23) Twee van de hoofdbestanddelen van lemongrass, citral en limoneen, remmen de groei van kankercellen. ( 24) (25) Deze antikanker activiteit is ook aanwezig bij de preventie van huidkanker.

Verlaagt cholesterol
Bij een dierstudie bleek dat wanneer er lemongrass olie extract gegeven werd, dit cholesterol drastisch verlaagde. Lemongrass zorgt voor een gezonde cholesterol- en vetspiegel. De olie bevordert ook een onverhinderde bloedstroom in de aderen en is zo bevorderlijk voor de cardiovasculaire gezondheid. (25) ( 26) ( 27)


Bijwerkingen van lemongrass olie
Lemongrass etherische olie is meestal veilig via consumptie of op de huid, maar moet wel altijd verdund worden. Onverdunde essentiële olie kan een enorme gevoelige reactie van de huid veroorzaken, alsof je tijgerbalsem op de huid aangebracht hebt. Onverdunde olie oraal innemen veroorzaakt meestal behoorlijke irriatie van slijmvliezen, maag, keel en lippen. Ook kan er beroerdheid, hoofdpijn en misselijkheid optreden, Sommige mensen ervaren bijwerkingen na het inhaleren van de olie, zoals longproblemen. De olie kan de huid irriteren, dus probeer het eerst even uit op een stukje huid (binnenkant van de pols). Het wekt de menstruatie op en is daarom niet geschikt voor zwangere vrouwen. Ook voor vrouwen die borstvoeding geven en kinderen is voorzichtigheid geboden.


Referenties: onlinelibrary.wiley.com, www.pubchem, jac.oxfordjournals.org,  ncbi, nutrition-and-you.com, scienceofacne, medicalhealthguide, pubs.acs.org, .europepmc.org


Vond je dit artikel informatief?

Geef de informatie door! (via onderstaande buttons)