Risico’s maagzuurremmers, opioïden en chroomtabletten (laatste nieuws, 3 in 1)

Medicatie tegen maagzuur verhoogt de kans op chronische nierziekte, opioïden (sterke pijnstillers) vergroten het risico op depressie en chroomtabletten moet je niet te lang gebruiken. Dit is even het laatste nieuws over 3 issues samengevat in 1 artikel.

Medicatie tegen maagzuur kan het risico op nierziekten verhogen

Voorgeschreven middelen zoals omeprazole, rabeprazole en pantoprazole (ook wel PPI’s genoemd of H2-receptorantagonisten) lijken in verband te staan met een hogere kans op chronische nierziekten. De pillen om maagzuur onder controle te houden kunnen dit veroorzaken op de langere termijn. De studie is observationeel en bewijst nog geen causaliteit. Toch waarschuwen de onderzoekers, omdat het ‘gezien het wijdverspreide gebruik grote gevolgen kan hebben.’ Ook meldt de studie dat het gebruik van PPI”s niet altijd nodig is. JAMA Internal Medicine

Langdurig gebruik van chroomsupplement

Langdurig gebruik van chroom supplementen kunnen de kans op kanker vergroten. Meestal wordt chroom gebruikt om stofwisselingsstoornissen en symptomen van diabetes2 te verbeteren, maar ook mensen die willen afvallen en bodybuilders zijn er bekend mee. Sommige producten bevatten tot 500 mcg per tablet. Vastgesteld is dat tot 200 mcg veilig is. Bij een hogere dosis wordt het supplement deels omgezet in een carcinogene vorm die de cellen ingaat. De gezondheidsgevaren van chroom zijn afhankelijk van diens oxidatiestaat. Een citaat uit de studie: “We konden aantonen dat er oxidatie van chroom binnen de cellen plaatsvindt; dit houdt in dat het electronen verliest en zich om zet in een kankerverwekkende vorm.” De bevinding doet twijfels rijzen over chroomsuppletie in hoge doses en het gebruik voor een lange termijn. University of New South Wales Australia

Verhoogde kans op depressie bij langdurig gebruik opioïden

Opioïden (sterke morfine-achtige pijnstillers) kunnen een kortdurende stemmingsverbetering veroorzaken, maar langdurig gebruik werkt depressie in de hand. Dit is de uitkomst van een studie van de Saint Louis University. De studie Het onderzoeksteam meldt dat het gebruik van opioïden al bij 30 dagen of meer leidt tot onder meer veranderingen in de structuur en functie van het zenuwstelsel en tot een lager testosterongehalte. Citaat: “Een opioïde gerelateerde depressie staat in verband met een langere gebruiksduur en niet de dosis. Patiënten en artsen moeten zich ervan bewust zijn dat een gebruik van 30 dagen of meer de kans op een depressie vergroot.” Annals of Family Medicine

Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!