Salmonella kan maanden in koekjes en crackers overleven

Salmonella kan maar liefst 6 maanden overleven in droge voeding zoals koekjes en crackers, meldt een studie in Journal of Food Protection.

‘Niet verwacht dat salmonella kan groeien in voeding met droog milieu”

“Er is een toename van ziekte uitbraken die in verband staan met de consumptie van droge voeding. We hadden niet verwacht dat salmonella kan groeien in voeding met een droog milieu,” zegt professor en onderzoeker Larry Beuchat.

Buikloopbacterie

Salmonellavergiftiging komt regelmatig voor en is vaak het gevolg van verkeerd bereide voeding of het eten van bedorven vlees of salade, In varkensvlees, eieren of pluimvee komt de bacterie veel voor. Men denkt meestal besmetting vooral plaatsvindt als vlees en eieren onvoldoende gaar zijn. Maar een deel van de ziektegevallen wordt eigenlijk veroorzaakt door het eten van rauwe groenten. Bacteriën als salmonella en E.coli kunnen via mest op slaplantjes terecht komen en zelfs ín het gewas doordringen.

Klachten die binnen 12 tot 36 uur kunnen ontstaan zijn diarree, hoofdpijn, misselijkheid, lichte koorts, overgeven.

Vulling van koekjes: goed milieu voor de bacterie

De onderzoekers van de University of Georgia creëerden een aantal experimenten om te kijken wat de levensduur van salmonellasoorten in verpakte droge voeding is. De focus lag op ‘sandwich snacks’; met name koekjes en crackers

In de studie werden 5 verschillende salmonella soorten gebruikt, geïsoleerd uit verdachte voeding; nl. voeding waarin de bacterie al eerder was voorgekomen en die ziekte uitbraken veroorzaakt had. De bacteriën werden in de vullingsstoffen van de koekjes en crackers geplaatst. Vervolgens werd dit in voorraad gezet.

De pathogenen bleken goed te kunnen overleven. De vulling blijkt een goed milieu te bieden voor de salmonellabacteriën; ze kunnen er 6 maanden in overleven.

De namen van de producten werden niet genoemd, zo discreet waren de onderzoekers wel. Maar gezien de geruchten over het verband tussen oreos koekjes, ziekte uitbraken en salmonella, zou het zomaar kunnen dat deze koekjes er tussen zaten.

“Volgende stap is het testen van alle ingrediënten in die in dit soort voeding zitten. Als pathogenen in specifieke ingrediënten zitten, moeten ze niet langer gebruikt worden.”

De studie werd uitgevoerd door University of Georgia.

Journal of Food Protection, 2015; 78 (10): 1828 DOI: 10.4315/0362-028X.JFP-15-142

Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!