Smartphone breekt onder meer bloed-brein barrière af

Nieuw in 2016: een stralingsdetector voor op je mobiel van Intersoft Eurasia’s DoRa! Misschien geen overbodige luxe, want straling breekt -behalve DNA- ook nog eens de bloed-brein barrière af, liet een wetenschapster weten aan NIEHS. Veel mensen lijken wel aan hun smartphone vastgekleefd, al dan niet geplaagd door FOMO; the fear of missing out. Toch is er een goede reden om wat afstand te bewaren tussen je telefoon en jezelf.

Smartphone beter niet in beha of broekzak

De straling van de smartphone breekt onder meer de bloed-brein barrière af, meldde een wetenschapster aan National Institute of Environmental Health Sciences. Wetenschapster Dr. Devra Davis bestudeert geruime tijd de effecten van smartphone straling en waarschuwt dat je mobiel je meer kwaad dan goed doet.

In een lezing voor National Institute of Environmental Health Sciences zegt ze: “De smartphone wordt regelmatig in de beha gestopt, en nu is er ook een gadget waarmee je hem tegen je hoofd aan kan houden. Ik maak me zorgen over wat we eigenlijk weten over blootstelling aan smartphones.”

Afbraak bloed-brein barrière

Dr. Davis vertelt dat smartphone-achtige straling met succes in het medische veld gebruikt is om leverkanker te behandelen, kanker op te sporen en de opname van drugs in de hersenen te stimuleren. Dit was mogelijk, omdat de straling de bloed-brein barrière afbrak. De straling beschadigt –behalve de bloed-brein barrière- ook DNA, vruchtbaarheid bij mannen en de stofwisseling in de hersenen.

Maar dat is helaas nog niet alles: gebruik van smartphones draagt bij aan de ontwikkeling van depressies, diabetes en onregelmatigheden van het hart.

Davis noemt voorbeelden van jonge vrouwen die borsttumoren ontwikkelden, van exact dezelfde afmetingen als die van hun smartphone, die ze altijd in de beha droegen. Maar het is niet alleen de beha waar de smartphone eigenlijk niet hoort te zitten: ook je broekzak levert gevaar op.

Dit weerhield China er niet van om een maand geleden met een manier op de markt te komen om de smartphone in de beha op te laden.

Een studie toonde ook aan dat de smartphone de botdichtheid vermindert en het gebied rond de bekken verzwakt.

De kleine tekst van smartphone’s handleiding waarschuwt hier expliciet voor.

Misschien is het toch verstandig om de smartphone voortaan in de tas te bewaren.

Bron: Environmental Health Trust (lezing)

Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!