Buikvet en 12 dingen die je hierover moet weten

Buikvet zijn we liever kwijt dan rijk; wat zouden we er weer goed uitzien met een mooie houding en zonder zwembandje! Helaas geeft een uitpuilend buikje ons een oudere look en is het hardnekkig. Om van buikvet af te komen, is het handig om 12 nuttige dingen over dit type vetopslag te weten.

Zonder buikvet lekkerder in je vel

Natuurlijk willen we graag dragen wat we willen, maar buikvet zijn intrede eenmaal heeft gedaan, passen de meesten met spijt in het hart de kleding erop aan. Met een verlangend oog kijken we naar de kleren die we het liefste hadden willen dragen. De hoop dat het buikvet ooit weer geslonken zal zijn blijft levend en in de tussentijd camoufleren we het kundig. Eerst is er ‘fase 1’ van buikvet: je kunt je buik nog inhouden en een slanke schijn wekken. Maar in ‘fase 2’ is dat voorbij: hoezeer je ook je best doet, de buik puilt gewoon uit. Soms heeft een drogisterijketen corrigerende broekjes en hemdjes in de schappen en het feit dat daar een run op is, maakt duidelijk dat velen met deze last worstelen.

Zonder buikvet zitten we lekkerder in ons vel, we willen het gewoon kwijt en het liefst voorgoed. Een stap in de goede richting is te weten hoe het nu eigenlijk zit met buikvet. Want niemand vecht graag tegen de bierkaai.

Weinig slaap doet de buik groeien

Slaaptekort is een groot probleem; geschat wordt dat tweederde van de Nederlanders een slaapprobleem heeft! Wanneer slaaptekort chronisch is heeft dit een direct effect op de buikomvang om meerdere redenen. Wanneer je moe bent kies je eerder voor ongezonde, makkelijke voeding. Soms drink je te veel cafeïne en neem je snacks met suiker om je door de dag heen te slepen. Slaaptekort ontregelt ook je stofwisseling en hormoonbalans en beide zijn nodig voor de vetverbranding, of dit nu buikvet of ander vet is.

Stressen over je buikvet maakt het erger

Stress is misschien wel de grootste onderliggende oorzaak van gewichtstoename en de opslag van vet rond de buik. Door stress maakt ons lichaam de hormonen adrenaline en cortisol aan. De eerste geeft een energieroes die de vecht-of-vlucht response mogelijk maakt en de tweede instrueert ons om energie aan te vullen door te eten, zelfs als we die energie niet gebruiken. Helaas zorgt stress er ook voor dat we voor de snelle calorieën gaan. Zout-, vet- en suikerrijke voeding zet genotshormonen vrij in het brein en fungeert zo als ‘troostvoeding.’

Een slechte vertering verhindert gewichtsverlies

darmen

Een goed dieet bestaat uit de juiste balans van vetten, proteïnen en complexe koolhydraten. Ook de essentiële vitaminen en mineralen zijn cruciaal voor gewichtsverlies. Als je spijsvertering niet optimaal is, kan je een tekort aan een of meer belangrijke voedingsstoffen hebben en dit kan makkelijk resulteren in de opslag van hardnekkig buikvet. De manier waarop je stoelgang verloopt is een graadmeter.


Kijk naar de ’10 waarschuwingstekenen van een slechte spijsvertering’ om de status van je darmen te bepalen.


Als je denkt dat je een gebrekkige spijsvertering hebt, kan je een afspraak met de dokter maken voor een professionele diagnose. Je kunt ook zelf stappen ondernemen om op een natuurlijke manier de gezondheid van je darmen te verbeteren door bijvoorbeeld meer probiotische voeding te eten.

Genen kunnen een factor zijn

Afbeeldingsresultaat voor genetics

Hoewel het niet een excuus mag zijn om ongezond te leven (‘het zijn nu eenmaal de genen’), hebben sommige mensen aanleg voor overgewicht. Daar is niks verkeerds mee, maar het zou jammer zijn als dit een reden is voor ontevredenheid over je lichaam. Met andere woorden: laat de genen je niet weerhouden om e.e.a. toe te passen. Hoewel je wellicht geen sixpack zult bereiken, kan je wel bereiken dat je lichaam in vorm is, en je energieniveau en algehele gezondheid –ook de mentale- top zijn. En een sixpack of superslank lijf is niet de vastgestelde norm, smaken verschillen nu eenmaal.

Consistente en correcte oefening is nodig

Afbeeldingsresultaat voor sport

Als je minder buikomvang wilt, zal er toch wat oefening bij moeten komen kijken. Doe dit consistent, op de correcte manier en belangrijker…leer ervan te houden. Het scheelt wanneer je je niet zozeer focust op gewichtsverlies en een plattere buik, maar wanneer doel nr. 1 je energie en fitheid is. Heb geduld, en hou steeds in je hoofd waarvoor je het doet: om je goed en sterker te voelen. Als dit de belangrijkste insteek is, dan komt de rest ook. Soms hyperfocussen we onszelf zo op gewichtsverlies, dat dit -paradoxaal genoeg- demotiveert. Niet zelden maken we de drempel erg hoog voor onszelf.

Kijk wat het beste met bij je past: lange wandelingen maken, fietsen, cardio, groepslessen, krachttraining, squats of high intensity interval training. Deze laatste drie zijn erg effectief voor vetverbranding. Laat je niet aanpraten wat je zou moeten doen, jij bent degene die deze verandering het langste vol moet houden. Je kunt ook meer in beweging komen in de dagelijkse dingen: minder snel de auto pakken, meer trappen lopen. Zorg in ieder geval dat je je dagelijkse dosis lichamelijke activiteit krijgt. Richt je met oefeningen niet alleen op de buik.

Waarom buikvet na zwangerschap blijft hangen

Afbeeldingsresultaat voor after pregnancy belly

Voor veel vrouwen is buikvet na de zwangerschap erg lastig om eraf te krijgen. Hoe er ook op voeding gelet wordt, hoe er ook getraind wordt, de buik blijft. Hoewel hormonale veranderingen de boosdoener kunnen zijn, is dit niet altijd zo. Zwangerschap kan de abdominale fascia uitrekken. De abdominale fascia zijn de bindweefsels die deel uitmaken van de maagstreek en fungeren als een belangrijke verbinding tussen en barrière voor spieren, organen, botten en zenuwen, binden ze samen en zorgen dat ze binnen dezelfde regio van het lichaam. Uitgerekt fascia komen helaas niet terug in de originele vorm. Bij ongeveer 30% van de zwangerschappen is er sprake van rectus-diastase: dit is wanneer de rechte buikspier (musculus rectus abdominis) uiteen wijkt in een linker- en rechterhelft. Normaal komen de twee helften samen in de linea alba abdominis. Na de bevalling mag de vrouw niet onmiddellijk gewone buikspieroefeningen doen. Er zijn behandelingsmethoden voor.

Wat je eet –of niet eet- beïnvloedt niet direct buikvet

Afbeeldingsresultaat voor avocado

Er zijn een paar belangrijke voedingsgewoonten die je kunt ontwikkelen om je buikomvang te minderen en het zo te houden. Er is een belangrijk punt dat hierin gemaakt kan worden: de veranderingen werken niet direct op je buik, maar verminderen wel je buikomvang en vorm en tegelijkertijd zal je meer energie hebben en een betere gezondheid.


Voeding die buikvet vermindert:


Waarom eieren kilo-killers zijn


Tomatensap vermindert buikomvang en ontstekingsmarkers (al bij 1 glas per dag)


Stop met suiker

Van alles wat niet goed is, is suiker waarschijnlijk het slechtst. Het is de grootste bijdrager aan alle vormen van vetweefsel, niet alleen buikvet. Het verpest je gezondheid op subtiele manieren, wil je weten hoe? Kunstmatige zoetstoffen zijn nog erger. Ze maken het moeilijker om gewicht te verliezen. Om verwarring te voorkomen en om op veilig te spelen: als het niet uit de natuur komt, eet het dan niet.

Verminder de inname van snelle koolhydraten

Afbeeldingsresultaat voor pasta

Brood, rijst, pasta en andere snelle koolhydraten die makkelijk te verteren zijn en die glucose je bloedstroom injagen worden bij uitstek opgeslagen als vet. Als je gevoelig voor buikvet bent, kan je er op wedden dat dit de plek is waar dit type voeding opgeslagen wordt.

Eet voeding die je stofwisseling versnelt

Afbeeldingsresultaat voor proteins

Proteïnerijke voeding zoals noten, peulvruchten, mager vlees en koudwater vissen geven een boost aan je metabolisme en helpen je om buikvet te verliezen. Dit werkt beter dan welke dieetpil dan ook en het ontregelt je lichaam niet. Je kunt het veilig eten voor de rest van je leven.

Gezond drinken helpt je ook buikvet te verliezen

Afbeeldingsresultaat voor drinking water

Het kan even wennen zijn om gezond drinken in de praktijk te brengen, maar het is belangrijk om buikvet te verliezen. Fruitsap is geen fruit. De vezels in fruit en groenten binden aan de natuurlijke suikers, waardoor ze langzamer verteren. Deze suikers hebben dus minder effect op de bloedsuikerspiegel en de kans is kleiner dat ze in de vetcellen opgeslagen worden. Drink zo min mogelijk alcohol. Platte buiken zijn nog nooit door alcohol ontstaan. Hoewel bier inderdaad het ergste voor de buik is (het is als het ware vloeibaar brood) is alle alcohol niet je beste vriend als het om een kleinere buikomvang gaat. Zoete wijnen en likeuren zijn ook slecht voor het buikvet. Als je drinkt kun je beter light-bier nemen en droge rode wijn, niet meer dan ongeveer twee keer per week.

Drink genoeg water, omdat dit alles in je lichaam beweegt en reinigt. Minder water drinken betekent minder effectief buikvet verbranden. Het drinken van genoeg water zorgt er ook voor dat afvalstoffen uit vetweefsel je lichaam soepel verlaten zonder druk op de lever en nieren te leggen. Je kunt ook water drinken met een beetje extra: citroensap in je water geeft een beetje smaak en heeft vetverbrandingspotentie.

Blijf uit de buurt van frisdrank en energiedrank

Afbeeldingsresultaat voor soda belly

Frisdrank en energiedrank zitten vaak vol enkelvoudige suikers die buikvet creëren. Zelfs calorievrije verstoren de stofwisseling en spijsvertering vanwege de kunstmatige zoetstoffen en stimulanten die je in dit type drank vind. Er zullen vast wel wat goede opties zijn, maar het is de kortste weg om ze te vermijden wanneer je gewicht wilt verliezen.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!