Dit zijn de 10 waarschuwingstekenen van een slechte spijsvertering

OEDGEZOND.INFO

Een slechte spijsvertering; zo’n 3,5 miljoen Nederlanders is er bekend mee. Een opgezette buik, gasvorming, verstopping en brandend maagzuur zijn bekende symptomen die erop wijzen dat je spijsvertering niet optimaal is. Wat zijn de minder bekende waarschuwingstekenen van een slechte spijsvertering?

Van broze nagels tot artrtitis: 10 waarschuwingstekenen van een slechte spijsvertering

Slechte adem

Als je een slechte adem hebt waar je maar niet van af kan komen, ondanks je poets-, spoel- en flosinspanningen, kan je een beetje verder kijken: naar je spijsverteringssysteem. Een slechte adem is een minder bekend maar groot symptoom van een gebrekkige spijsvertering, zegt dr. Mercola.(1) Een vissmaak kan op nierproblemen duiden, een fruitige smaak kan een teken van diabetes zijn. Door een disbalans in de samenstelling van darmbacteriën kan de geur erger worden, nadat je iets met suiker gegeten hebt. De ongunstige bacteriën voeden zich namelijk met de suiker. Brandend maagzuur veroorzaakt ook een slechte adem.

Onaangename lichaamsgeur

Een gebrekkige spijsvertering produceert ruikende chemicaliën in de darmen die –eenmaal geabsorbeerd in het lichaam- geëlimineerd worden in de vorm van transpiratie. Vooral proteïnerijke voeding die moeilijk te verteren is (vooral rood vlees), veroorzaakt lichaamsgeur. Het duurt namelijk langer om door het spijsverteringskanaal te passeren. Mensen die geen vlees eten hebben een aangenamere lichaamsgeur, en ook een lichaamsgeur die nauwelijks opvalt. 2 Als je last van een onaangename geur hebt, kan je te weinig verteringsenzymen hebben. Vermijdt dan rood vlees en vetrijke voeding.

Vermoeidheid na het eten

Als je na het eten het liefst een tukje doet kan dit door je trage spijsverteringssysteem komen. Als je systeem onder druk staat heeft je lichaam alle energie nodig voor de vertering en verwerking van voeding, en dit maakt moe. Wanneer je overeet is het ook lastig om zowel jezelf als je spijsverteringssysteem van energie te voorzien en voel je je slaperig. Probeer kleinere en lichtere maaltijden te eten. 3 Maak een wandeling 4 na het eten, gebruik dressing met citroensap of neem een eetlepel appelazijn in een glas water voor het eten.

IJzertekort

Als je ijzerterkort hebt kun je ook eens extra op je spijsvertering letten. Gastrointestinaal bloedverlies is de meest voorkomende oorzaak van ijzertekrot bij mannen en bij vrouwen in de overgang. Er zijn niet altijd duidelijke tekenen en symptomen van dit bloedverlies (zwarte ontlasting kan er een zijn). Een tekort aan maagzuur leidt ook tot een slechte vertering en staat op de lijst van Iron Disorders Institute.

Broze nagels

Broze nagels zijn een goede indicator dat je een tekort aan maagzuur hebt en dus je voeding niet adequaat kan verteren. Je krijgt dus niet voldoende nutriënten uit je voeding, zoals proteïnen, calcium en zink. In de traditionele Chinese geneeskunde ziet men zwakke nagels en broos haar als een teken van een slechte vertering om deze reden. 5,. De American Academy of Dermatology citeert spijsverteringsproblemen als een van de hoofdoorzaken van ingegroeide teennagels – en jij dacht dat het kwam doordat je schoen te strak zat!

Acne en andere huidproblemen

Veel huidproblemen (acne, eczeem, dermatitis, psoriasis en rosacea) beginnen in het spijsverteringssysteem. Dr. Mark Hyman benadrukt 6 het belang van het begrip dat veel ziekten die niet met de darmen lijken te relateren, juist spijsverteringsproblemen zijn. Bij een droge, vlekkerige huid kan je moeite hebben met de vertering van vetten. Als je lichaam deze niet goed afbreekt kan je tekorten van vitaminen A, K en E krijgen. Vitamine A is natuurlijk de sleutel vitamine tegen acne.

Voedingsintoleranties

Een onderliggende oorzaak van intoleranties en allergieën kan heel goed de spijsvertering zijn. Als kinderen last van deze aandoeningen hebben is het uitermate nuttig om hun ontlasting te laten controleren op parasieten. Parasieten veroorzaken intoleranties, urticaria en de symptomen van allergieën. Als je kind veel klaagt over buikpijn en misselijkheid, en ook intoleranties begint te vertonen, ga dan echt naar de huisarts.

Er kan ook een tekort aan verteringsenzymen zijn, volgens de Mayo Clinic. Als je bijvoorbeeld te weinig lactase enzymen hebt, wordt het lastig om lactose te verteren.

Artritis

Wie zou nu denken dat artritis door een gebrekkige vertering kan ontstaan? 6.

Toch kan het. Verteringsproblemen leiden tot ontsteking in het systeem en ontsteking veroorzaakt pijnlijke gewrichten. 7 Het kan dus nuttig zijn om dit te laten checken. Reumatoïde artritis wordt in toenemende mate gelinkt aan de darmgezondheid en de doorlaatbaarheid van de darmwand (lekkende darm). 8

Moeilijk om een gezond gewicht te behouden

Gewichtsverlies kan een verteringsissue zijn, omdat er te weinig voedingsstoffen geabsorbeerd worden. 9. Sommige verteringsissues, zoals een trage darm, kunnen juist gewichtstoename veroorzaken. Dr. Kenneth Brown legt dit duidelijk uit 10: patiënten worstelen dan met maagzuur, maagzweren, en eten frequent om dit gevoel kwijt te raken.

Candida overgroei

Candida is een gisttype die van nature in het darmkanaal voorkomt. Wanneer dit begint te overgroeien ontstaan er problemen. Een slechte spijsvertering kan een symptoom van een candida infectie zijn, maar ook een oorzaak. Maagzuur steriliseert de maag en doodt bacteriën, gist en schimmel die niet gewenst zijn dus moet maagzuur goed intact blijven (liever geen maagzuurremmers maar onderliggende problemen aanpakken).


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!