brein Nieuws

Wie sterke benen heeft, heeft ook een sterk brein

Een Britse studie stelt dat wanneer je sterke benen hebt, je ook in het bezit van een sterk brein bent. Mensen die beenkracht behouden blijven langer mentaal sterk.

wandelen2

Sterke benen, sterk brein

Aan de studie –die door Gerontology gepubliceerd werd- deden 162 vrouwelijke tweelingen mee van middelbare leeftijd. De onderzoekers maakten gebruik van zowel eeneiige als tweeëige tweelingen, om beter te begrijpen welke factoren verantwoordelijk waren voor de relatie tussen sterke benen en een sterk brein: genetische of omgevingsfactoren.

Minder mentale achteruitgang

ouder

Een van de sleutelcriteria was of de deelnemers cognitieve en/of lichamelijke testen gedaan hadden in de afgelopen 10 jaar. Aan de tweelingen werd gevraagd een nieuw rondje van deze testen af te leggen. De onderzoekers vonden dat er bij de vrouwen met sterke benen ook minder achteruitgang in mentale vaardigheden was. Deze bevindingen bleven stand houden, zelfs bij variabelen zoals slechte voeding en een hoge bloeddruk.

Het deel van de tweeling die het in het eerste deel van de testen beter deed, bleef dat ook in het tweede deel doen. Dit was ook zo bij de identieke tweelingen, zo onthulden hersenscans. Het feit dat er zelfs bij identieke tweelingen op beenkracht gebaseerde verschillen in cognitieve functie zijn, suggereert dat omgevingsfactoren belangrijker zijn dan genetische factoren bij de ontwikkeling van beenkracht en mentale vaardigheden.

Bron

Hoe dit allemaal zo in elkaar kan steken, daarop geeft de studie geen antwoord. Wel zegt de hoofdauteur van de studie dat het op zijn minst een goede reden geeft om te trainen en/of bewegen wanneer je ouder word.

In de studie werd alleen naar de beenkracht gekeken en niet naar de spierkracht in het algemeen. Dat het behoud van spiermassa en dus ook spierkracht een cruciale rol speelt bij vitaal ouder worden, daar zijn studies duidelijk over.

Sarcopenie, verlies van spiermassa

In ons eigen land doet Maastricht UMC+ regelmatig onderzoek naar de gevolgen van sarcopenie (verlies van spiermassa) en het effect op de gezondheid.  Universitair hoofddocent Bewegingswetenschappen en Humane Biologie Luc van Loon zegt dat de hoeveelheid spiermassa bij jong volwassenen nog 50% van het lichaamsgewicht draagt, en dat dit percentage met bij het ouder worden daalt, tot ongeveer 25% op de leeftijd tussen de 70 en 80 jaar. Het verlies van spiermassa is gerelateerd aan verlies van spierfunctie en –kracht. Dit vermindert de zelfredzaamheid en lichamelijke activiteit. Dit brengt mensen in een vicieuze cirkel: verlies van spiermassa wordt alleen maar groter. Sarcopenie leidt tot chronische metabole ziekten, zegt Luc van Loon. Een goede eiwitbalans is van groot belang. (1)

Een gezond ouder persoon kan al na 10 dagen immobiliteit 12-14% spiermassa verliezen (2) . Volgens Maastricht UMC+ vindt er al na 5 dagen immobiliteit aanzienlijk verlies van spierkracht en -massa plaats (10% aan beenspierkracht en 3,5 % spiermassa, 3)

Een goed behoud van spiermassa zorgt voor een fit lichaam en hiermee ook voor een fit brein.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Alle categorieën

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)