Groenten gebakken in extra virgin olijfolie gezonder dan gekookt

Wanneer je groenten in extra virgin olijfolie bakt, haal je meer profijt uit de gezonde bestanddelen die in de groenten zitten -de fenolen- dan wanneer je de groenten kookt. Het bakproces met de olijfolie verhoogt namelijk de fenolconcentratie, en dit gebeurt niet met koken. Dit meldt een publicatie in Food Chemistry.

Fenolbestanddelen en antioxidant capaciteit nemen toe door bakken in olijfolie

Antioxidanten veranderen tijdens kookproces

In dit artikel in Food Chemistry lieten onderzoekers zien dat het bakken van groenten in extra virgin olijfolie de antioxidant capaciteit van de groenten vergroot, plus de hoeveelheid fenolbestanddelen. Consumptie van deze stoffen zijn in verband gebracht met de preventie van chronische degeneratieve ziekten. Deze antioxidanttypen veranderen tijdens het kookproces, waardoor de concentraties toenemen.

Met dit doel voor ogen voerden de onderzoekers een experiment uit waarbij ze 120 gram aardappelblokjes, pompoen, tomaat en aubergine kookten, allemaal zonder schil en zaad.

Fenolgehalte

De ingrediënten werden gebakken in de olijfolie, gekookt in water of gekookt in water en olijfolie. De experimenten werden gecontroleerd, zodat de condities gegarandeerd waren. De ratio tussen groenten en koken was constant, en er werden traditionele Spaanse recepten gemaakt. De ingrediënten bevonden zich in de juiste condities w.b. vocht, vet, droogte en fenolen en ook werd de antioxidant capaciteit gemeten middels meerdere methoden. Tegelijkertijd werd het fenolgehalte van elke groente vastgesteld.

Wat bleek? Het bakken van de groenten verhoogt hun vetgehalte en vermindert het vochtgehalte. Dit is op zich niet zo verrassend, maar wordt niet waargenomen bij andere kookmethoden.

“Vergeleken met het fenolgehalte van rauwe groenten zagen we hiervan een toename door het bakken met olijfolie. Olie als middel van verhitting verhoogt het fenolgehalte in groenten en bij koken –waarbij hitteoverdracht plaatsvindt via water- gebeurt eerder het tegenovergestelde.”

Fenolen uit olijfolie verrijken de groenten tijdens het bakken

De fenolen uit de olijfolie verplaatsen zich in de groenten, wat de groenten verrijkt met oliefenolen die van nature niet in de groenten aanwezig zijn.

“We bevestigen dat bakken een methode is die het grootste voordeel qua fenolen oplevert.”

De antioxidant-capaciteit nam bij alle geteste groenten toe.

“Als het fenolgehalte van rauwe groente hoog is, wordt dit nog hoger door het bakken in extra virgin olijfolie. Het koken daarentegen verhoogt de concentratie niet. We benadrukken dan ook dat bakken de fenolcompositie verbetert.”

University of Grenada


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!