Olijfolie als veelzijdig inzetbaar huismiddeltje

OEDGEZOND.INFO

Olijfolie is een enorm gezonde olie, maakt deel uit van het Mediterraan dieet en zit vol goede vetten en antioxidanten. Lekker voor over je dressing en bakken met olijfolie verhoogt het fenolgehalte van je groenten. Maar olijfolie is ook een veelzijdig inzetbaar huismiddeltje voor verzorgingsroutine, kwaaltjes…gewoon  voor huis- en badkamergebruik.

Olijfolie voor je gezondheid

Oren

Oorsmeer

Te veel oorsmeer kan vervelend zijn: je hoort minder goed en je bent kwetsbaarder voor een oorinfectie. Olijfolie is een goedkope en effectieve manier om van overtollig oorsmeer af te komen, en wordt aanbevolen door The American Hearing Research Foundation . Je kunt regelmatig een paar druppels schone olijfolie in elk oor doen om met de issue aft e rekenen. Laat de druppels olie een paar minuten zitten, voordat je ze er uit laat lopen. (Deze methode is niet geschikt bij trommelvlies perforatie).

Zwemmersoor

Een zwemmersoor is hinderlijk; het is een een ontsteking van de huid van de gehoorgang.Normaal gesproken geeft het geen last als er water in het oor is, maar bij een zwemmersoor is dit anders: als de gehoorgang gevuld wordt met water wat er een tijdje in blijft staan, dan wordt de huid zacht en die zure stofjes verdund en de beschermende werking ervan neemt fors af. Dat opent de deur voor allerlei infecties door bacteriën en schimmels die in het besmette water nu eenmaal in groten getale aanwezig zijn, die mee het oor in komen en die gaan groeien. Het gevolg is een ontsteking. Ook hier speelt overtollig oorsmeer een rol; dit veroorzaakt dat water in de gehoorgang kan blijven staan. Voordat je het water in springt kun je in elk oor een paar druppels olijfolie doen. Wil je het nog beter voorkomen: dan volg je bovenstaande methode en gebruik je met regelmaat een paar druppels olie.

Oorinfectie

Als de oorproblemen zijn uitgegroeid tot infectie, biedt olijfolie ook uitkomst. In combinatie met de helende kracht van knoflook, wordt dit huismiddel al eeuwen gebruikt om oorinfecties te behandelen. Voor instant (en langdurende) verlichting neem je 1 teentje fijngehakte knoflook en twee eetlepels olijfolie. Verhit de olijfolie in een pannetje, voeg de knoflook toe. Laat dit 20 minuten op een zacht vuurtje staan, zodat de gunstige knoflookbestanddelen mengen met de olijfolie. Laat het ietwat afkoelen en doe 2 druppels in het oor. Nogmaals: dit is niet geschikt bij trommelvlies perforatie. Het lichaam kan zelf een oorinfectie bestrijden binnen 24-72 uur, zonder interventie van antibiotica. Deze methode ondersteunt dit zelfhelende vermogen, ook bij kinderen.

Zonverbranding

Het aanbrengen van olijfolie op zonverbrande huid zorgt voor verlichting en snellere heling. De bestanddelen in olijfolie voorkomen en herstellen schade aan de huid. Volgens dr. John Deane voert olijfolie deze taak –dankzij de polyfenolen- effectiever uit dan de tocoferolen die in huidverzorgingsproducten gebruikt worden ter preventie van huidschade.

Zere keel

Wanneer je olijfolie mengt met bepaalde essentiële oliën (zoals eucalyptus, lavendel, rozemarijn, tijm en tea tree), kun je dit op de huid van de keel masseren om de bloedsomloop en lymfedrainage te stimuleren. Dit vermindert ontsteking en pijn. Meng 20 delen olijfolie op een deel essentiële olie en masseer dit op de zere keel. Dek het af met een katoenen doek. (Probeer het mengsel eerst voorzichtig op de binnenkant van de pols, sommige essentiële oliën kunnen de huid irriteren en dat is niet de bedoeling. Gebruik altijd essentiële olie die 100% natuurzuiver is).

Baby’s

Berg bij baby’s

Soms hebben baby’s infantile seborrheic dermatitis of te wel berg. Dit is compleet onschuldig en verdwijnt vanzelf weer. Mocht je hier toch iets aan willen doen, dan kun je twee keer per dag een beetje olijfolie nemen, dit op het hoofdje aanbrengen, een paar minuten laten zitten en vervolgens met een zachte babyborstel afvegen.

Luieruitslag

Omdat olijfolie hydrateert en ontstekingremmend is, is het een fijn middel bij luieruitslag. Het creëert een barriere tussen huid en urine en ontlasting. Het is dus heel goed in te zetten ter preventie van luieruitslag. Meng olijfolie met aloe vera gel, breng het op de huid aan en laat het goed drogen. Zorg dat je biologische extra virgin olijfolie gebruikt en 100% natuurlijke aloe vera gel.

Droge hielen, hielkloven

Hielkloven zijn niet alleen nogal lelijk om te zien, ze kunnen ook pijnlijk zijn. Houdt je hielen soepel en zacht door er olijfolie op te wrijven, elke nacht voordat je gaat slapen. Doe er dan sokken overheen: zo kan het goed intrekken.

Hoofdluis

Hoofdluis brengt veel werk met zich mee: hoofdjes wassen met antiluisshampoo, luizen uitkammen, knuffels en beddengoed luisvrij maken enzovoort. Wie ermee te maken heeft gehad, weet dat het een behoorlijke stressfactor kan zijn, vooral wanneer de luis toch niet helemaal weg bleek te zijn en alle reinigingsrituelen weer van voor af aan moeten beginnen. Gelukkig is er olijfolie, en volgens dr. Dean Moyer is olijfolie een van de meest effectieve natuurlijke remedies bij hoofdluis. Het werkt verstikkend voor de akelige beestjes! Je brengt de olie rijkelijk op het hoofd aan en masseert het door en door in de haren. Bedek het hoofd met plastic folie, doe er vervolgens een douchemuts op en als laatste een handdoek. Laat dit een nacht zitten. ’s Morgens verwijder je de neten met een luizenkam en dan was je het met shampoo. Olijfolie verstikt de luizen, maar verwijdert niet de eitjes, dus dit proces moet om de paar dagen herhaald worden.

Artritis en pijnlijke gewrichten

Wist je dat olijfolie effectiever is bij pijnlijke gewrichten dan farmaceutische crème?  Toen 30 vrouwen met osteoartritis van de knie een farmaceutische crème of olijfolie gebruikten, bleek de olijfolie een stuk werkzamer te zijn tegen de pijn. De vrouwen gebruikten de olie 4 weken, maar de voordelen werden al binnen 2 weken duidelijk.

Je huisdier

Olijfolie doet niet alleen voor ons wonderen, maar ook voor de huisdieren. Wanneer je olijfolie door de voeding van de hond doet, houdt dit de gewrichten langer en beter goed, voorkomt het cognitieve achteruitgang, krijgt de hond een betere huid- en vachtconditie. De olie kan ook plaatselijk op droge plekjes worden aangebracht.  Ook bij katten kun je 5 tot 10 druppels olijfolie door het eten doen, dit voorkomt verstopping en houdt eveneens de gewrichten soepel en de vacht glanzend.

Beauty

Je hoeft geen fortuin uit te geven om er goed uit te zien. Een fles olijfolie is net zo werkzaam en ook nog veelzijdig toepasbaar.

Gezonde haren

Elke dag beschadigen we ons haar; als we douchen, slapen, stylen enzovoort. Er is best wat schade af te wenden en door regelmatig een haarmasker met olijfolie te gebruiken voorkomen we droog, gebroken haar en gespleten haarpunten. Verhit zachtjes een halve kop olie, breng het aan op het haar en dek het af met een handdoek. Dit laat je 30 minuten zitten en vervolgens spoel je het uit. Het uitspoelen neemt tijd in beslag; het duurt even voordat alle olie eruit is.

Gezichtshuid

Wees niet bang om olie op je gezichtshuid te gebruiken. De olie op zichzelf veroorzaakt geen mee-eters en puistjes; dit is een kwestie van hormonen, voeding, bacteriën en dergelijke. Olie is een goede verwijderaar van vuil en verbetert de conditie van je huid. Neem een eetlepel olijfolie, masseer dit op je gezicht en hals. Doe dit twee minuten en was het dan af met een warm nat washandje. Meer hoef je niet te doen.

Heb je acne en vind je het idee van olijfolie op je huid niet prettig? Je kunt er zeezout of Himalayazout aan toevoegen: maak een pasta van vier eetlepels zout en drie eetlepels olijfolie. Doe als hierboven. Wanneer je dit twee keer per week doet, zou er een verbetering van acnesymptomen moeten zijn.

Scrub

Wanneer je de olie met zeezout combineert heb je een verfrissende lichaamsscrub die de huid superzacht maakt. Bij cellulite kun je scrubben met een mengsel van koffieprut en olijfolie, twee keer per week tien minuten.

Handen

Olijfolie is geweldig voor je handen. Een normale handcrème houdt je handen niet altijd lang zacht en soepel. Wanneer je de –natuurlijke- handcrème mengt met een paar druppels olijfolie, zul je merken dat je de huid van je handen veel langer zacht en soepel blijft.

Scheren: breng de olie aan voordat je gaat scheren. Haren worden beter afgeschoren en je huid is na afloop zacht.

Nagels en nagelriemen: olijfolie is een eeuwenoude en wel heel makkelijke manier om je nagelriemen te versoepelen en voor sterke nagels. Masseer nagels en nagelriemen elke dag in met de olie, het resultaat is sterke glanzende nagels.

Make-up kwasten reinigen: Meng twee delen zeep met een deel olijfolie, doe dit in warm water en reinig de kwasten.

In bad: Sophia Loren zwoer erbij, volgens haar was olijfolie in bad het geheim van haar glanzende huid. Voeg 5 eetlepels van extra virgin olijfolie toe in je bad.

Als huismiddeltje

Meubels poetsen: meng een beetje olijfolie met wat citroensap

Piepende deur: breng een paar druppels olijfolie aan op het scharnier

Schoenpoets: breng wat olie op de schoenen aan en wrijf het af met een doek

Geurkaarsen: geurkaarsen kunnen schadelijk voor de gezondheid zijn, maar niet met deze ingrediënten. Snij een sinaasappel in tweeën, verwijder het vruchtvlees, doe er en beetje olijfolie in en steek maar aan. Dit brandt ongeveer een uur. Eventueel kun je er een of twee druppels essentiële olie in doen.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!