Fibromyalgie: helpen probiotica bij chronische pijn?

Fibromyalgie komt voor bij ongeveer 5% van de vrouwen en 1% van de mannen. Deze pijnlijke en slopende ziekte wordt tegenwoordig iets beter begrepen, en vond eind 2015 eindelijk erkenning. Pijn is het kenmerk van fibromyalgie. Helpen probiotica bij chronische pijn?

‘De bron van fibromyalgie ligt in het centrale zenuwstelsel’

Fibromyalgie patiënten krijgen nog te vaak te horen dat de klachten waarschijnlijk tussen de oren zitten. De ziekte ontwricht het normale dagelijks functioneren: er is pijn in de armen, dijen, schouders, nek, heupen, lage rug, borst en ribbenkast. Hoewel de ziekte nog niet altijd begrepen wordt, komt er wel in toenemende mate meer inzicht in de ziekte en ook in mogelijke behandelingen. In ieder geval blijken sommige middelen en behandelingen voor vermindering van symptomen te zorgen. En die gaan verder dan ‘beweeg, denk positief, neem een spierontspanner of een antidepressivum’, iets wat patiënten vaak te horen krijgen. Want zodra er een start is gemaakt met het serieus nemen van een ziekte, komen er ook meer behandelmogelijkheden. Eind 2015 vond fibromyalgie eindelijk erkenning; de bron van fibromyalgie ligt in het centrale zenuwstelsel, zo meldde National Pain Report.


Fibromyalgie eindelijk erkend, plus de rol van capsaïcine en magnesium


Fibromyalgie, erkenning als levenslange stoornis van het centrale zenuwstelsel


Meditatie vermindert effectief pijn bij chronische pijnpatiënten


Natuurlijke spierontspanners bij spierpijn- en kramp


Voeding die de klachten verlicht bij fibromyalgie


Natuurlijke spierontspanners bij spierpijn- en kramp


Belangrijke supplementen bij fibromyalgie


Systematische ontsteking, bacterie overgroei  en lekkende darm

De aanhoudende lichaamspijn bij fibromyalgie heeft zijn oorsprong in de perifere (d.w.z. mitochondriële en ontstekings-) en centrale (hersenen en ruggengraat) zenuwen. Sensitisatie is een fenomeen dat gekarakteriseerd wordt door een toegenomen gevoeligheid in het brein en in de ruggengraat voor pijnsignalen en signalen die als pijn geïnterpreteerd worden. De perifere abnormaliteiten die gezien worden bij fibromyalgie bevatten disfunctie van de mitochondrieën, hyperpermeabiliteit van de darmen, systematische ontsteking, DNA schade, oxidatieve stress. Volgens dr. Chistopher Bray , expert op het gebied van integrale medicijnen, wordt deze abnormaliteit van elders gegenereerd, en niet in de eerste plaats binnen het centrale zenuwstelsel. Hij zegt:

Ondanks een berg aan bewijs dat microbiële en metabole initieerders van de ziekte aanwijst, vinden medici over het algemeen nog altijd dat fibromyalgie patiënten farmaceutische drugs moeten nemen. Deze hebben bijwerkingen zoals gewichtstoename, allergische reacties, levertoxiciteit, depressie en zelfs zelfmoordgedachten.

Al ruim een decennia komen wetenschappers met bewijs, dat bacterie overgroei in de dunne darm (SIBO) veel voorkomt bij fibromyalgie patiënten en dat de ernst van SIBO overeenkomt met de ernst van de fibromyalgiesymptomen. Centrale sensitisatie kan een resultaat zijn van blootstelling aan microbiële moleculen, zoals bacteriële endotoxinen die uitmonden in een ontstekingsreactie waardoor receptor TLR-4 getriggerd wordt in de microgliale cellen van het brein. Dit zet astrocyten aan tot stimulatie van glutaminergische neurotransmissie. Dit bevordert pijnperceptie, depressie, vermoeidheid en neurodegeneratie. Gelijktijdig wekken microbiële metabolieten uit de darmbacteriën (zoals waterstofsulfide, H2S en D-Lactaat) mitochondriële disfunctie op, net als endotoxine lipopolysaccharide (LPS) dit doet. Dit verklaart waarom fibromyalgie patiënten goed reageren op behandelingen die zowel de mitochondriale functie ondersteunen (zoals coenzym Q10 300 mg/per dag), als de bacterie overgroei in de dunne darm.

Bacterie overgroei in de dunne darm leidt tot secondaire centrale sensitisatie en mitochondriale disfunctie. Bacteriële endotoxinen (uit de bacterie overgroei) en een toegenomen doorlaatbaarheid van de darmwand leiden tot systematische vrijzetting van ontstekingscytokinen en prostaglandinen, die kant en klaar de bloed-brein barrière doordringen.
LPS kan TLR4 op microgliale cellen activeren, die eveneens getriggerd worden door ontstekingsagenten. Microgliale activatie leidt tot activatie van astrocyten  en een toegenomen glutaminergische neurotransmisse. Dit bevordert dan weer de centrale pijnsensitisatie, en ook depressie en centrale vermoeidheid. Bacteriële endotoxinen en metabolieten zoals H2S en D-lactaat verminderen de mitochondriële functie, leiden tot de disfunctie die kenmerkend is voor fibromyalgie. Het resultaat is spierpijn, vermoeidheid en intolerantie voor sporten/trainen.” (1)

Afvalproducten in de bloedbaan

De relatie tussen fibromyalgie, lekkende darmwand en bacterie overgroei wordt al ruim een decennia gevonden. (2) (3) Bij een studie was een overeenkomst van 100% tussen fibromyalgie en bacterie overgroei in de darmen. (4) Zodra ons inwendige ecosysteem uit balans is, ontstaat er een lekkende darm en endotoxinen, toxinen en bacteriële afvalproducten vinden hun weg in de bloedbaan.

Probiotica bij fibromyalgie en chronische pijn

Nu is natuurlijk de vraag: wat kunnen probiotica doen bij fibromyalgie en chronische pijn?

Dr. Mitchel Prywes van Center for Pain Rehabilitation zegt dat probiotica een gunstige uitwerking hebben bij fibromyalgie. “Er is veel chronische pijn, maar kijken we naar de omgeving, de lucht die we inademen, de voeding die we eten? Wanneer er probiotica gebruikt worden om gastrointestinale problemen te behandelen, zie ik de pijn van fibromyalgie verbeteren.”
Hierbij komt, dat wetenschappers onderzoekers of er bij fibromyalgiepatiënten sprake is van een slechte opname van nutriënten, zoals ijzer en vitamine d. (5) In hoeverre probiotica verlichting geven bij fibromyalgiesymptomen, moet nog verder onderzocht worden. Bij fibromyalgie is er een verminderde immuniteit op cellulair niveau, een doorlaatbaarheid van de darmwand, en bacterie overgroei in de dunne darm. Probiotica pakt in ieder geval deze drie factoren aan.

Symptoom chronische vermoeidheid
Wat betreft chronische vermoeidheid; uit een Zwiterse/Ierse studie werd gekeken of 1 type darmbacterie, bifidobacterium infantis, verlichting kon brengen van ontstekingspijn. De patiënten namen deze bacteriesoort 8 weken in, terwijl steeds de cytokinespiegel gemeten werd. B. infantis bleek de spiegels van drie ontstekingsmarkers te verlagen, alsmede ontsteking. B. Infantis is ook effectief bij het prikkelbare darmsyndroom. De bacteriestreng produceert hogere niveaus van thiamine, nitocintezuur en foliumzuur, ook verhoogt het de tryptofaanspiegel en dit heeft een positief effect op depressies. (6)


Nog even over magnesium en pijnbestrijding

In ‘Magnesium getest, welke vorm kies je het beste?’ lees je hoe spray met magnesiumoxide, een bad met magnesium oxide, en magnesium malaat (oraal) verlichting geven bij pijn door fibromyalgie.


Top 16 natuurlijke en krachtige pijnstillers bij chronische pijn


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!