Vezels uit voeding zorgen voor een betere slaap en longfunctie

Vezels uit voeding zorgen voor een betere slaap en een betere longfunctie, Dus eet vezelrijk als je de nachtrust en longcapaciteit wilt verbeteren. De vezels beschermen de longen ook tegen aandoeningen.

Vezels en betere longfunctie

Annals of the American Thoracic Society publiceerde een studie waaruit blijkt dat vezels uit voeding beschermen tegen longaandoeningen. In de studie werd een duidelijke link gelegd tussen voedingsvezels en longfunctie.

De studie meldt dat mensen met de hoogste vezelinname ook een betere longcapaciteit hebben.

De auteurs: “Longaandoeningen zijn een belangrijk probleem, dus het is significant om de risicofactoren te identificeren. Echter, op roken na zijn maar weinig preventieve strategieën geïdentificeerd. De inname van voedingsvezels verhogen is een effectieve manier om invloed uit te oefenen op een longaandoening.”

Voor de studie werden 1921 volwassenen in de leeftijd van 40 tot 79 jaar gevolgd en lichamelijk onderzocht. De vezelconsumptie werd berekend op basis van de hoeveelheid fruit, groente, peulvruchten en volkoren granen die de deelnemers aten. Deelnemers die meer dan 17.5 gram vezels per dag aten hadden de beste longfunctie. Wie minder dan 10.75 gram vezels per dag innam, had een verminderde longfunctie.

Bij de studie werden demografische en gezondheidsfactoren betrokken, zoals roken, gewicht, socioeconomische status. Er was een onafhankelijke relatie tussen vezels en longfunctie.

De auteurs citeerden eerder onderzoek, waaruit de gunstige effecten van vezels bleken. Eerdere studies lieten ook zien dat vezels de ontsteking in het lichaam remmen en dat ze de samenstelling van de darmbacteriën veranderen. Volgens de auteurs vermindert dit infecties en zet dit natuurlijke long-beschermende chemicaliën vrij in het lichaam. Ze denken dan ook dat een volgende slogan kan zijn: ‘voeding en vezels zijn een veilige en goedkope manier om longaandoeningen te voorkomen.’

Vezels en een betere, diepere slaap

Een andere recente studie belicht de rol van vezels bij een betere slaap. Dat vezels de spijsvertering verbeteren is bekend, maar vezelrijke voeding verbetert ook de slaapkwaliteit. Een vezelrijk dieet dat weinig verzadigde vetten en suiker bevat helpt daadwerkelijk maakt de zogeheten slow wave slaap dieper. Verzadigde vetten leidden tot de gebrekkigste slow wave sleep. Het verrassende van de studie was, dat een dag vezelrijk en suiker- en vetarm eten al direct verschil blijkt te maken. Benieuwd welke voeding nog meer het verschil maakt op je slaap?


Hoe voeding de kwaliteit van slaap beïnvloedt


Beter slapen: kalium onmisbaar bij goed slaap-waakritme en nachtrust


6x Verrassende voeding om beter te slapen


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!