Vitamine B12-gehalte bij oudere volwassenen laag, net als bij schizofrenie en autisme

Bij oudere volwassenen is het vitamine B12-gehalte in het brein fiks lager dan bij jongere mensen, publiceerde PLOS One. Soms wel tot 10x lager. Dit toont overeenkomsten met het B12-gehalte in het brein bij schizofrenie en autisme.

Vitamine B12 gehalte zowel bij oudere volwassenen, als bij schizofrenie en autisme laag

Een voorbeeld: kinderen met autisme onder de 10 jaar hebben 33% minder vitamine B12. Bij oudere volwassenen kan het B12-gehalte wel 10x lager zijn dan bij jongere volwassenen.

Professor farmacologie R. Deth (Nova Southeastern University College of Pharmacy) analyseerde hersenweefsel van gezonde overleden donors en vergeleek dit met het weefsel van donors die autisme of schizofrenie hadden.

“De verschillen die we vonden betreffende vitamine B12 in de hersenen bij oudere volwassenen, autisme en schizofrenie zijn niet in het bloed gevonden, waar het B12 gehalte altijd gemeten wordt. De grote tekorten van B12 in de hersenen van de onderzochte personen, verklaren waarom patiënten met autisme en schizofrenie neurologische en neuropsychische symptomen vertonen.”

Methylcobalamine, normale hersenontwikkeling

Uit de studie was duidelijk dat oudere gezonde volwassenen in de leeftijd van 61-80 jaar gemiddeld een stuk minder vitamine B12 in het brein hadden dan jongere groepen. Bij sommigen was dit minimaal tien keer lager. Een lager B12-gehalte in het brein hoort bij het normale verouderingsproces, maar wanneer dit fiks lager is kan dit problemen geven.

Een actieve vorm van vitamine B12, methylcobalamine, of methyl B12, ondersteunt een normale hersenontwikkeling. Dat de hoeveelheid methyl B12 minimaal 10x lager was bij gezonde oudere volwassenen in vergelijking met jongere volwassenen, was opvallend.

Wanneer het methyl B12-gehalte in het brein lager dan normaal is, kan dit de neuro-ontwikkeling op jonge leeftijd negatief beïnvloeden en tot leer- en geheugenproblemen leiden later in het leven. Ook bij autisme en schizofrenie worden lagere gehaltes van B12 waargenomen. Beide aandoeningen worden in verband gebracht met oxidatieve stress, en dit speelt ook een belangrijke rol bij het ouder worden.

Oxidatieve stress kan de onderliggende oorzaak zijn van het lagere B12-gehalte die in deze studie geobserveerd werd.

Eerder werd vastgesteld dat een tekort aan vitamine B12 bij ouderen de hersenen doet krimpen.

De bevindingen tonen de noodzaak voor verder onderzoek om vast te stellen of het gebruik van een methyl B12-supplement en antioxidanten zoals glutathion verdere oxidatieve stress kan voorkomen.

Bron: PLOS One

Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!